ReceptekDesszertInaki tocino-változata

Inaki tocino-változata

Sseb gastr aizpitarte mennyei szalonna
(Fotó: Coconut)

Hozzávalók

  • 8 tojássárgája
  • 1 l víz
  • 270 g kristálycukor

Szirupot készítünk: a vizet és a cukrot felforraljuk, amikor a cukor feloldódott, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A tojássárgáját a fenti szirupba csúsztatjuk, 12-24 óráig állni hagyjuk. Ezzel a tojássárgáját mintegy „elkészítjük”, a cukor kiszívja a nedvesség egy részét, krémesebb állag keletkezik.

Dacquoise

  • 8 tojásfehérje (330 g)
  • 200 g mandulaliszt
  • 90 g porcukor
  • 270 g kristálycukor

Ne használjunk hozzá friss tojást: hagyjuk 4-5 napig szobahőmérsékleten állni. Ezután a fehérjét lágy habbá verjük (a habverőt feltartva a habcsúcsok kissé lekonyulnak még), félidőben hozzáadagoljuk a kétféle cukrot. Végül 2 részletben hozzáadjuk a mandulalisztet. Habzsákból pinpong labda nagyságot nyomunk zsírpapírra. 220 °C-os sütőbe tesszük, a hőmérsékletet azonnal levesszük 180°C-ra. (Mikor megsül, úgy néz ki, mint egy makaron egyik fele.)

Karamellszósz

  • 500 g porcukor
  • 370 g tejszín

A porcukorból hagyományos karamellát készítünk (lásd fönt), hozzáadjuk a tejszínt, folyamatosan kevergetve hagyjuk kihűlni. Habzsákba töltjük.

Karamellpor

Sötét karamellát készítünk 250 g porcukorból, zsírpapírra vagy a tepsi olajozott hátára öntjük, hagyjuk megdermedni, finom porrá őröljük. Belekeverünk 150 g maltót (Texturas termék), végül hozzáadunk 1 ek aszalt szilvával infuzionált olajat, és röviden tovább keverjük. (A malto ropogóssá teszi az olajas keveréket.)

Összeállítás

A tányérra karamellaport hintünk, közepére helyezzük a „daquoise-t”, erre kanalazzuk a karamellamártást, erre helyezzük a dermedt-szikkadt tojássárgáját. A tetejére kevés cukrot hintünk, lángszóróval rákaramellizáljuk.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!