ReceptekZöldségételekSült tök romesco mártással

Sült tök romesco mártással

Tok romesco tokmag

Hozzávalók

  • 3-4 sült kápia, hámozva
  • 3-4 hámozott, magozott paradicsom
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 kis szelet fehér vagy félbarna kenyér
  • némi lágy ízű olívaolaj
  • néhány csepp jó ecet
  • kis maréknyi mandula vagy földimogyoró (nagyon jó brazil dióval/paradióval)

Ez a pikáns-savanykás mártás vélhetően a régi rómaiaktól ered, de Katalóniában ma is élő hagyomány, lehet mondani, hogy közkincs.

Mivel azonban a hozzávalók (fokhagyma, paprika, paradicsom, mandula, pirított kenyér, ecet és olaj) magyar konyhákon is bőségesen teremnek, nincs sok akadálya, hogy elkészítsük mi is. Régi magyar szakácskönyvek egyébként is igen sok mártás és „lév” sűrítését ajánlják pirított kenyérrel és/vagy pirított mandulával.

A mártás eredeti katalán változata pimiento romesco vagy bitxo paprikából készül, kifejeztten alkalmas rá az Ázsiaboltokban kapható mexikói ancho paprika is.

A szárított paprikát előbb megpirítjuk, beáztatjuk, majd magtalanítva vágjuk finomra (vagy kikaparjuk a belsejét). Gyakran használnak hozzá kétféle paprikát: az egyikből a velőt kaparják ki, a másikat héjastul finomra vágják.

Mi sült-hámozott kápiát használtunk: süthetjük nyílt láng felett, grill alatt vagy olajban. A lényeg az, hogy a bőre feketedjen meg, ezután lefedve pihenni hagyjuk néhány percig, majd hámozzuk, a húsát finomra vágjuk.

Meghámozzuk a forró vízbe mártott paradicsomot is, a levét és a magját eltávolítjuk (ezt másra használjuk). 180 ºC-os sütőben olajozott lapon 10-15 percig sütjük.

Kevés olajon megpirítjuk a kenyérszeleteket, majd mikor kivettük, megpirítjuk ugyanebben az edényben a mandulát (vagy brazil diót).

Az összes előkészített hozzávalót mozsárban összevegyítjük kevés olajjal és ecettel: durva állagú pürét kapunk. A frissen kisült tököt ezzel adjuk a tányérra.

Tok romesco hozzavalo 3105

Tök

A sütőtököt cikkekben sütjük, 180 ºC-os sütőben, hogy minél nagyobb felülete kapjon kellemes pirult kérget – ez változatossá teszi a húsát.

Megjegyzés:

Ha hígabb állagú mártást akarunk, akkor könnyű húslevest keverünk bele. A kápiát kiegészíthetjük valamilyen vastag húsú csípős paprikafajtával is.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!