Kandírozott gyömbér

0
Kep 1

Hozzávalók

  • 500 g friss, fiatal gyömbér, hámozva, kockára vágva
  • 500 g cukor
  • 1 citrom, szeletelve, mag nélkül

Első nap

A gyömbért vastag falú lábosba téve felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lassan felforraljuk, kis lángon, fedél alatt 20 percig lassan gyöngyözni hagyjuk, míg a gyömbér meg nem puhul. Hozzáadjuk a cukormennyiség negyedét, újra felforraljuk. A tűzről levéve lefedjük, éjszakán át állni hagyjuk.

Második nap

Levesszük a fedőt, lassan felforraljuk, 15 percig gyöngyözni hagyjuk. Hozzáadjuk a citromszeleteket és a cukor második negyedét. További 15 percig főzzük, néha megkeverjük. Lefedve szobahőmérsékleten ismét állni hagyjuk másnapig.

Harmadik nap

A harmadik negyed adag cukor hozzáadásával megismételjük a második napi műveletet, citromot azonban már nem adunk hozzá. Lefedve másnapig ismét állni hagyjuk.

Negyedik nap

Kivesszük a citromszeleteket, hozzáadjuk az utolsó adag cukrot, és addig forraljuk, míg a szirup teljesen be nem sűrűsödik. A gyömbért befőttesüvegbe tesszük, csavaros tetővel lezárva tároljuk. Felhasználáskor ízlés szerint finom kristálycukorba hempergetjük. (A citromot zsírpapíron hagyjuk kiszáradni, igen jó íze lesz.)

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel