Bűvös Szakács MGE Megjelent az étteremkalauz

Megjelent az étteremkalauz

Eszc%c3%a1jg k%c3%b6zepes

Első gasztronómiai cikkünk Magyarországon 2000-ben jelent meg, címe: Lesz-e új magyar gasztonómia? Mottója: „Világszínvonalat lehet hazudni, de csinálni nehéz.” (Kocsis Zoltán, ATV 2000. július 16.) Írásainkban ettől kezdve többször hivatkoztunk nemzetközi étteremkalauzokra, részletesen ismertettük a professzionális kalauzok módszereit is. Egy nap felhívott egy neves magyar borász, s azt kérdezte, nem lehetne-e Magyarországon is kiadni egy ilyen kalauzt. Azt feleltem, nem. Sok pénz kell hozzá a vendéglátóipartól független forrásokból, ugyanakkor kevés az olyan étterem, amely nemzetközi összehasonlításban is figyelemre méltó. A borász azt mondta, lesz hozzá támogató, s ez a vendéglőknek javára fog válni. Hamarosan abban a megtiszteltetésben lett részem, hogy felkértek, dolgozzam ki a módszertanát egy Magyarországon meghonosítandó étteremértékelési rendszernek.

Molnár B. Tamás

%c3%89tteremkalauz borito eleje

Úgy véljük, Magyarországnak szüksége van végre egy olyan kalauzra, amely nemzetközi koordinátarendszerben helyezi el az éttermeket, rögzített professzionális szempontok alapján értékeli, rendszeresen és módszeresen ellenőrzi a gasztronómiai teljesítményeket.

Egy ilyen kalauz iránytű, amely a minőség felé mutat. Elősegít egy egészséges versenyt, a minőség versenyét, orientálja a vendéglőlátogatót és megbízható visszajelzést ad az éttermeknek.

Az Alexandra Étteremkalauz formailag a francia GaultMillau pontozási rendszerét vette alapul: 20 pontot használ, tíz pont fölött negyed pontonként emelkedő skálával. Rövid szöveges értékeléseket is ad, kézzelfogható és tényszerű információkat közöl, hogy az olvasó képet alkothasson az adott étteremről, kínálatáról, konyhájáról.

A tesztelők több évtizedes tapasztalattal és nemzetközi kitekintéssel rendelkező személyek. Évente látogatják végig az éttermeket, a besorolást évente aktualizálják. A legjobb hazai konyhákat a szerkesztőség által felkért külföldi szakértők külön is tesztelik – olyanok, akik Európa legtekintélyesebb vendéglőértékelési rendszereiben szereztek több évtizedes tapasztalatokat.

Jelen kalauz az első évben több mint 150 étterem teszteredményeit tartalmazza.

TESZTELÉSI ALAPELVEK

Névtelenség: A tesztelők névtelenül látogatják az éttermeket, számlájukat minden esetben kiegyenlítik. Titoktartásra kötelezik magukat, személyük nem publikus.

Függetlenség: A tesztelők függetlenek. A számlát a kalauz támogatói fedezik, akiknek nincs érdekeltségük a vendéglátásban. A tesztelők röviddel a látogatás előtt ismerik meg a tesztelendő hely nevét s tudják meg, ki lesz a partnerük (partnereik)

Objektivitás: A tesztelők minden személyes preferencia kiiktatására törekszenek, a konyhastílusokat és irányzatokat a minőség szempontjai szerint mérlegelik.

Egységes megítélés: Minden étterem külföldön és belföldön azonos szempontok szerint kerül elbírálásra. A 13-14 pontos étterem teljesítménye a GaultMillau 13-14 pontos szintjének fel meg (egy szakácssapka). 15 ponttól az étterem teljesítménye eléri a Michelin-csillagos színvonalat.

További részletek a kalauzban. A Kalauz honlapja: etteremkalauz.alexandra.hu.

%c3%89tteremkalauz borito h%c3%a1ta

 

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karanténfőzés

Az MGE lehetőségeihez mérten segíteni szeretne azoknak, akikre a legtöbb teher nehezedik a „vírushelyzetben”. Főzünk orvosok, ápolók, kórházi dolgozók, mentősök részére. Szakácsok munkaerővel, hentesek, pékek, cukrászok, beszállítók alapanyaggal, étteremtulajdonosok helyszínnel állnak rendelkezésre. Ez a Karanténfőzés. (Itt találja a kezdeményezés támogatóit.)

Legfrissebb cikkek a rovatban

Búcsúlencse

Tíz hét, amely megmozgatta a fantáziánkat – és a konyhánkat.

Itt is követhet minket

6,087lájkolóTetszik
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Érettségi vizsga a zöldségpiacon

Okra, csoj-szum, újhagyma, paprika, padlizsán, paradicsom, fodros kel – kapható a Fény utcai piacon Alain Passard A csúcsgasztronómiában Alain Passard nevéhez kötődik a zöldségek emancipálása. Ő...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Konyhauniverzum

A főzés tudománya