Bűvös SzakácsMGEMGE-osztálykirándulás elzászi pezsgővel

MGE-osztálykirándulás elzászi pezsgővel

Prológus

Mielőtt a tárgyra térnénk, fontos meghatározni a „crémant” kifejezést. Francia szó, annyit jelent, hogy champagne-i módszerrel, de nem Champagne-ban készülő francia pezsgő. Az egyik fő termőterület Elzász. Erre még visszatérünk.

Parlament bevonulas bakcsy 4529
MGE-küldöttség a strasbourgi Európai Parlament főépületénél

Erdős Norbert Strasbourgba hívta meg a Magyar Gasztronómiai Egyesület szakácsversenyeinek sikeres szereplőit és zsűritagjait. Erdős Norbert az Európai Parlament néppárti képviselője, tagja a parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának, és tagja a Magyar Gasztronómiai Egyesületnek is.

Június 7-én tizennyolc ember indult el Budapestről Elzász felé a Hagyomány és Evolúció, és a Czifray-versenykurzus képviseletében.

Mbt erdos 4577
Molnár B. Tamás (MGE-elnök) és Erdős Norbert EP-képviselő

Az Európai Parlamentben

Az épületben sárga biztonsági fokozat van érvényben, a beléptetés a repülőtéri szinthez közelít. Az emeleti különterem viszont olyan, mint egy kényelmes egyetemi kamaraelőadó. Erdős Norbert elmondja: régóta tagja a MGE-nek, követi a 2004-ben kezdett tevékenységünket, részéről a strasbourgi meghívás ennek a komoly munkának az elismerése. Másrészről bevallott célja az, hogy összerázza a csapatot, lendületet adjon a továbbiakhoz.

Nagyon fontosnak látja, hogy továbbra is őrizzük meg a politika fölöttiséget. Szerinte Kelet-Európának most jó esélyei vannak arra, hogy a gasztronómia a turisztikával együtt húzóágazattá váljon, ezért keres meg minden olyan politikust, aki illetékes ezen a területen és segíthet a magyar étkezési kultúra fejlődésében.

Erdos norbert beszel 4545
Erdős Norbert EP-képviselő

A gasztronómia kitörési pont lehet Magyarország számára, de csak akkor, ha jól csináljuk tovább a dolgunkat. Ha teszünk róla, hogy a külföldön szerzett tudást a szakácsok hazahozzák, ne ragadjanak kint. Ha teszünk róla, hogy legyenek hazai minőségi beszállítók, akiknek megéri minőséget termelni. Magyarországot nem csak a turisták, hanem a saját fiataljaink számára is vonzóvá kell tenni.

Erdos nagyterem 7255

A délelőtti plenáris ülést a karzatról néztük, még mielőtt megérkezett Rosen Pleneliev bolgár elnök, hogy 12 órától ünnepi beszédet mondjon. A magyar szakácsok ekkor már az Európai Parlament menzáját tesztelték.

Prlament dupla

A parlamenti menzán minden nap kétféle előételből és főételből, többféle desszertből lehet választani a látogatóknak, mindig van halétel, saláta, gyümölcs.

Parlament menza 4690
Takács Lajos, Horváth Szilveszter, VIdák Zoltán, Vomberg Frigyes, Molnár B. Tamás a menzateszten

Falun Dafa

A főbejárat előtti gyepen egyébként mindezen közben békés tüntetők és röplapterjesztők arra hívják fel a látogatók figyelmét, hogy a pekingi kormány 1999-ben betiltotta a Falun Kung (más néven Falun Dafa) ősi kínai vallási meditációs módszert, gyakorlóit üldözi, kínozza. Nem sokkal később olyan aktivisták vonulnak fel, akik az emberi szervkereskedelem Kínában előforduló esetei ellen tiltakoznak.

Strasbourg maga

Strasbourg hid 7304

A strasbourgi vízibuszos séta alig több mint egy óra, de hihetetlen mennyiségű történelmi információt dönt az utasokra. Megtekinthetjük középkori kínzások és kivégzések helyszíneit (a legnagyobb bűn a rokongyilkosság volt), és megtudhatjuk, hogy a jó kiállású bűnözőket megkímélték, hogy korabeli edzőtermekbe vigyék őket, itt készülhettek fel a rájuk váró gályarabságra.

A középkori és szecessziós városrészeken kívül elhaladunk a parlament főépülete mellett is, amelyet Louise Weissről neveztek el. Ő a harmincas években még szüfrazsettként párizsi lámpavasakhoz láncolta magát, hogy választójogot követeljen a nőknek, 1979-ben pedig őt magát választották meg képviselőnek az Európai Parlament első közvetlen választásain.

Strasbourg Franciaország második legnagyobb egyetemi városa. Az egyetem elődjét 1538-ban alapították, 1621-ben emelkedett egyetemi rangra. Az alapítók vezérgondolata így hangzott: „A tudás megvilágosíthatja a hatalmat”. Ez az MGE hitvallása is.

Vizibuszok strasbourg 7352
Vízibuszok Strasbourgban

Az MGE-csoport délután törzshelyet választ az óvárosban. Ott, ahol 1664 júniusában kezdetét vette a Kronenberg-sör története. A sörözőben ettől függetlenül elzászi rizlinget is tartanak csinos pohárban, ami becsületére válik a sörháznak.

Canon s%c3%b6r%c3%b6z%c3%b6 7395

Vacsora

Az első vacsorára a küldöttség az MGE vendége. A helyszín a belvárosi Au Pont du Corbeau (a francia GaultMillau megítélte a konyhának az egy sapkát, a Michelin kalauz bib gourmand minősítést adott)

Szerény számítás szerint 60 fős a hely, amely legalább kétszer megfordul egy este (jóelőre kell helyet foglalni). A szakmabeliek egyöntetűen piros pontokat javasolnak a zseniális fejsajtnak (presskopf), ezen felül a családi vendéglő hangulatának és szervizének. Ilyen kedves, gördülékeny, személyes és odafigyelő kiszolgálást ekkora forgalom mellett a jelenlévők közül még szinte senki sem látott. (Részletek és receptek a következő Bűvös Szakács-posztban).

Strasbourg elso este 4811
Komporday Dávid és Páczay Görgy (a csoport állandó vezetői), Molnár B. Tamás, Erdős Norbert és Horváth Szilveszter

Második nap: Colmar

Colmar egy gyöngyszem. Csatornák, régi házak, szűk macskaköves utcák hálózata (további részletek a következő posztokban).

Colmar latkep bittera 7559
Colmar: kilátás a piacról

Délután a csoport egyik része teszteli a Bistro des Lavandieres nevű helyet, és elégedett: szezonális spárga, tisztes cézársaláta, borjú cordon bleu, navarin, rumbaba és kellemesen fanyar citromtorta (három fogásos menü 26 euró).

Mások múzeumba, megint mások biciklizni, megint mások a piaccsarnokba mennek, ahol élő piac működik, különféle evőhelyekkel. Kapható phó leves és arab édesség (Dzserba la Douce), tarte flambée és friss perec elzászi pezsgővel (crémant).

Colmar piac 7531
A colmari piaccsarnok

Még mielőtt elhagynánk Colmart, megalakul a West Side Brand Band nevű szakácsformáció és elkezdi készíteni első videoklipjének forgatókönyvét.

West side 7614
Bernát Dániel, Takács Lajos, Huszár Krisztián, Vidák Zoltán, Kovács Renató

Pezsgőkóstoló

A helyszín a Dopff au Moulin (Riquewihr helységben), ahol a tizenharmadik generáció készít bort és pezsgőt. 65 hektáros területen terem a szőlőjük, ehhez kistermelőktől is felvásárolnak. Évi 2 millió palackot állítanak elő, aminek fele pezsgő (crémant), a másik fele bor.

Dopff villa 7622

A kóstolt tételek:
– Cuvée Julien Brut (két évjárat keveréke)
– Blanc de Noirs Brut
– Non dosage „Sauvage”
– Rizling de Riquewihr 2012
– Gewürztraminer Sporen

Bork%c3%b3stol%c3%b3 4937
Horváth Ákos, Bernát Dániel, Kovács Renató, Sárközi Gergely, Huszár Krisztián, Forster Zoltán, Erdős Norbert
Doff villa kertje img 7675
Átjárás a villából a pincébe

Második vacsora

Erdős Norbert meghívására a Strasbourgtól 20 kilométerre fekvő Weyersheimben vacsorázik a küldöttség az Auberge du Pont La Zorn étteremben. Ez is bib gourmand minősítésű (részletek a következő posztban). Az antik fogadóépületnek különlegesen szép kerthelyisége és hipermodern látványkonyhája van.

Masodik este 4982
Vomberg Frigyes (háttal), Barna Ádám, Páczay György, Horváth Szilveszter, Czifra Zalán, Dávid Sándor

Utastársak (ábécé-sorrendben)

  • Bakcsy Árpád, fotográfus (az összes eddigi MGE-verseny és gála fotósa)
  • Barna Ádám, konyhafőnök, St. Andrea Wine&Gourmet Bar (GaultMillau – Magyarország kalauzban a 2016. év felfedezettje)
  • Bernát Dániel, konyhafőnök, Rézkakas étterem (a VI. H&E második helyezettje)
  • Bittera Dóra, MGE
  • Dávid Sándor, az MGE-versenyeknek helyszínt biztosító Szinergia Szakiskola gyakorlati oktatásvezető szakoktatója, az MGE szakképzési tanácsadója
  • Czifra Zalán Zoltán, szakács, a Salon étterem színeiben szerzett dobogós helyezést a H&E versenyen, jelenleg a Costes szakácsa
  • Forster Zoltán, tanácsadó séf, Pipacs/Győrújbarát
  • Garai Ádám, konyhafőnök, Olimpia étterem, (a magyar BDOR-csapat commis-ja 2012-2013-ban)
  • Horváth Ákos, a korábbi LouLou, a jelenlegi Márga Budapest konyhafőnöke, MGE versenyek győztese és dobogósa (H&E és Czifray)
  • Horváth Szilveszter, konyhafőnök, La Maréda/Győr (mindkét MGE-versenyen első helyet szerzett, ezen felül a H&E-n másodikat is, ma az MGE-versenyek zsűritagja)
  • Huszár Krisztián, konyhafőnök, Fáma, a H&E résztvevője
  • Kovács Renató, sous chef, Fáma
  • Metzger László, konyhafőnök, Kisvendéglő a Hargitához / Békéscsaba (a második H&E verseny különdíjasa)
  • Sárközi Gergely, szakács, Lacikonyha (Mogyorósi Gábor zsűritag konyhája)
  • Molnár B. Tamás, az MGE alapítótagja, jelenlegi elnöke
  • Takács Lajos, az Olimpia étterem korábbi konyhafőnöke, ma a füredi Nem kacsa séfje, zsűritag
  • Vidák Zoltán, szakács, a Rókusfalvy és az Arcade korábbi konyhafőnöke, az RTL Klub munkatársa, MGE-versenyek zsűritagja
  • Vomberg Frigyes, szakács és food designer, az MGE elnökségi tagja, a Bocuse d’Or csapat coach-a, az MGE-versenyek zsűritagja
Parlament osztalyfenykep 4565
Csoportkép az Európai Parlamentben Erdős Norbert képviselővel

Köszönetet mondunk Erdős Norbertnek, aki lehetővé tette a látogatást. Köszönjük Páczay Görgynek és Komporday Dávidnak, hogy a csoportot két napon át vezették. A következő posztokban: elzászi kockás terítősök és colmari cukrászatok.

Fotók: Bakcsy Árpád és Bittera Dóra

Elzasz falvai 4956

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!