ReceptekHal és tenger gyümölcseiFekete vagy szívkagyló portugálosan

Fekete vagy szívkagyló portugálosan

Egy deci olívaolajat hevítünk két gerezd szétlapított fokhagymával és néhány apró erős paprikával, frissel vagy szárítottal. (Paprika helyett ilyenkor tölthetünk hozzá egy pohár fehérbort, de azt feltétlenül sűrítsük be.) Ha felmelegedett, beletesszük a kagylót – annyit, hogy egy rétegben elférjen. Mellédobunk néhány szál petrezselymet, de még inkább koriander zöldjét. Közepesen élénk lángon, a lábost lefedve, meg-megrázogatva addig forraljuk (kb. 2-3 perc), míg a kagylók ki nem nyílnak. Ekkor azonnal (!) le kell venni a tűzről, mert a túlfőtt kagyló gumis lesz. Még két percig hagyjuk állni lefedve, saját gőzében, hogy a kagyló húsa kiadja tenger ízű szaftját, mely legfőbb értéke. A kagylót héjából szopogatjuk ki a fokhagymás lével.

A kagyló „à la marinière” esetében öt dkg vajon futtatunk meg finomra vágott sonkahagymát. Kakukkfüvet, petrezselymet és babért adunk hozzá, majd felöntjük egy pohár fehérborral. Ha alaposan besűrítettük, beleteszünk 1 kg kagylót, s ugyanúgy járunk el, mint a fentiekben.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!