Egg Suzette

Héjában sült krumpliba töltött spenót bevert tojással és hollandi mártással. A volt brit királyi szakács, Darren McGrady szerint Diana hercegnő egyik kedvelt reggelije volt – spenót helyett rákpürével is készült.

Hozzávalók

  • 2 nagy méretű burgonya
  • 5 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • só, bors

200 °C-ra előmelegítjük a sütőt. A krumplit héjában alaposan megsütjük (körülbelül 2 óra), és vízszintesen kettévágjuk a kétharmadánál. Kivájjuk a belsejét (a nagyobb rész héja ne sérüljön, mert ezt töltjük), és maradjon benne egy elég vékony, de egyenletes réteg krumplihús.

A kivájt belsőből vajjal és tojássárgájával, sóval-borssal sűrű krumplipürét készítünk (ne legyen folyós). Nyomózsákkal akkora rózsákat nyomunk a kivájt krumplicsónak szélére, amekkorákat csak lehet. Tepsire téve 200 °C-os sütőben sütjük, míg aranyos színt nem kap.

Tálalás

Készítünk egy hollandi mártást. A hollandi mártás (sauce hollandaise) a klasszikus francia konyha egyik anyamártása (meleg, stabil emulziós mártás). Olyan, mint egy meleg majonéz, olaj helyett tisztított vajjal készítve. (Megtalálható a A főzés tudománya 181. oldalán).

Vajon megfonnyasztjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk és a rózsás peremű sült krumpli aljába kanalazzuk. Bevert tojást adunk rá, befedjük hollandi mártással, meghintjük zöldfűszerrel, ami lehet petrezselyem, újhagymaszár, tárkony, turbolya vagy más. (A bevert tojás készítésének több módja van, részletes leírás a A főzés tudománya 353. oldalán; frittírozott tojás a 362. oldalon)

Variációk

A spenótra morzsolhatunk ropogós bacont, a spenót helyettesíthető apró főtt rákokkal (crevettes) vagy rákpürével, a tojás lehet frittírozott, a tetejére adhatunk sült hagymát, olvaszthatunk rá reszelt Gruyère sajtot, a hollandi szószt ízesíthetjük a végén cayenne-i borssal, vagy helyettesíthetjük végszükség esetén majonézzel, amelyet kevés olvasztott vajjal vagy görög joghurttal keverünk ki.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!