Bűvös SzakácsKarizmatikus ételHalászlé hagyományosan és másképp

Halászlé hagyományosan és másképp

Ponty vagas 2 img 2017

A Tv2 csatornán futó Bűvös Szakács sorozat mottója: „hagyomány és evolúció”. Keressük a jó hagyományt – és azt, hogyan tartsuk frissen. A nyolcrészes sorozat vasárnap délelőttönként jelentkezik a Tv2-n, ismétlés egy héttel később, szintén vasárnap délelőtt, a SuperTv2-n.

Receptek a harmadik részhez:

  • „halászos” hallé
  • füstben sült hal
  • halerőleves pontyszasimivel
  • halászlé ropogósan
Halaszle rotyog img 5979

Bogrács kell hozzá, friss hal, hagyma, finomra őrölt fűszerpaprika. Ezenkívül csak víz, só és erős tűz. A halászlé kultétel. Azon kevesek egyike, amely igazán magyar eredetűnek mondható. Legjobb – őseredeti – formájában mégis ritka, mint a fehér holló.

Alig néhányan készítik már úgy, ahogy azt a Tiszánál–Dunánál, Szegednél és Bajánál a halászok főzték valaha – s főzik ma is. Ezt a halászos hallét Tinusz Gábor érsekcsanádi Rév csárdájában Kocsis Ferenc készíti – mindig frissen.

A tűzrakáshoz leginkább uszadékfa ágait használják, amit a víz kihord a partra és a nap kiszárít. Magas a hőértéke, ez adja azt az erős lángot, amitől végül bársonyosan selymes lesz a lé.

Halaszle uszadekfa img 5698
Uszadékfa gyűjtése Érsekcsanádon
Recept

Halászos hallé

Halaszle kanallal 2 img 4539

Hozzávalók

  • 1 kg hal (70-80% ponty)
  • 1 közepes fej hagyma, finomra vágva
  • 1 púpozott ek fűszerpaprika
  • 1 ek só
  • víz
Ponty tisztitva img 5830

A fenti mennyiség csupán az arányokat jelzi. A ponty mellé adhatunk harcsát, csukát, keszeget.

A víz mennyisége függ a bogrács formájától, és attól, hogy mindvégig biztosított-e az erős láng és a folyamatos lobogó forrás. A felfelé szélesedő bográcsban 1 kg halhoz 1,5 l vizet adunk. A felfelé keskenyedő („halfőző”) formába a lassúbb párolgás miatt körülbelül 1,2 litert.

Halaszle bogracs img 5845

A hal vérét a vágás után a bográcsba engedjük – ez is sűríti a levet. A farkától kezdve – hosszú, vékony pengéjű késsel – lefejtjük a pikkelyes részt, mint egy páncélt. Így eltávolítjuk a pikkelytokokat is, ami szintén rossz ízű lehet, és úszkálna a kész lében.

A lébe nem kerülhet: uszony, kopoltyú, keserűfog, epe, a bél rossz ízeket hordozó része.

Ponty pikkelyezes img 5800

A hal belsőségeit kiszedjük, az értékes részeket (máj, ikra, tej…) megőrizzük. A hal belsejét nem mossuk ki, mert értékes ízanyagokat veszítenénk.

Ponty irdalas img 5847

A halat irdaljuk: a farkától a fejéig 2-3 mm-enként vágjuk be, míg nem roppan a szálka. A hasi részt szükségtelen irdalni. A szálkákat így átvágjuk, a halhús ugyanakkor szeletelhetően egyben marad.

Ezután a halat kicsit meghajlítva, a vágásokba bedörzsöljük a sót, majd a halhúst 2-3 ujjnyi vastag szeletekre daraboljuk. Tíz percig állni hagyjuk.

Ponty irdalva v%c3%a1gva img 5838

A halhoz kilónként egy közepes fej hagymát finomra vágunk. A bográcsba alulra tesszük a félbe vágott fejet és az apró halakat a hagymával. Erre a tisztított-darabolt három ujjnyi vastag halszeleteket a sóval.

Hagyma vagva img 5903

Tehetünk bele (10 főre 4-5 darab) friss cseresznyepaprikát is, ezt a végén egyben ki is szedjük, és odaadjuk külön.

A hal mennyiségéhez való, előre kimért hideg vízzel felöntjük, a bográcsot a már erős lángú tűzre tesszük.

Viz kanna img 6414

Amikor felforrt, várunk 6-7 percet, míg elfövi a habot és a fejekből kiolvad kis zsír. Erre a zsírra kanalazzuk a paprikát egyszerre, vagy több részletben.

Ha jó tüzet raktunk, körülbelül 10 perc alatt felforr a lé és ezután végig lobogva forr, akkor forrástól számítva 30 perc alatt kész a halászlé.

A bográcsot tengelye körül meg-megforgatjuk, vagy himbáljuk a tűz fölött, hogy ne kapjon semmi oda. A belső falát a főzés elején öblítjük, hogy ne égjen rá a paprika.

Halaszle bogracs img 4351

A tejet és a lehártyázott, sózott ikrát, akárcsak a harcsaszeleteket (ha van), az utolsó 10 percben adjuk hozzá.

Az ikrát semmiképp nem szabad túlfőzni, mert megzavarosítja a levet. Fontos a hártyát leszedni (a hártya nem engedi át a sót). Tehetünk bele (10 főre 4-5) friss cseresznyepaprikát is, ezt a végén egyben ki is szedjük.

Gyufatészta

  • 2 tojás
  • 200 g liszt

A léhez nem csak Baján adnak tésztát. Frissen készítve a legjobb. A hozzávalókat összegyúrjuk míg jól dolgozható nem lesz, de ne legyen túl kemény.

Bajai teszta img 2363

A tésztacipót több részre vágjuk, lisztes felületen nem túl vékony szalagokra nyújtjuk.

Teszta nyujtva img 4165

A tésztaszalagokat egymásra helyezzük, éles késsel csíkra vágják.

Teszta vagas img 2555

Külön tálaljuk a tésztát a lével, és külön a lében főtt halat.

Bajai teszta %c3%b6ntve img 2369

Lapos kep halaszle img 5960
Füstben sütés és halléfőzés
Recept

Füstben sült hal

F%c3%bcst%c3%b6n hal after img 6017

A halászlé mellett az érsekcsanádi Rév csárda specialitása az, amit úgy hívnak, füstben sült hal. Külön e célra kifejlesztett hordóba akasztják a süllőt (vagy mást), saját tervezésű kampóra. Meleg füstben sül meg, ahogy ők mondják. Szép színt és jó ízt kap, ezenfelül néhány napra tartósítja is.

F%c3%bcst%c3%b6 hal el%c5%91tte img 5879
A tisztított hal irdalva, kampóra akasztva

A kampó a hal belsejében is több helyen beleakaszkodik a halhúsba, így fellógatva, füstölés közben nem esik szét.

Fuston sutes kampozas img 5877

A hordó tetején huzalok vannak, amelyre egymás mellé lehet felakasztani a halakat, a hordó aljában faforgács. Lyukacsos fedéllel fedik le.

F%c3%bcst%c3%b6s hal akasztva img 5882

A hordó alá rakott tűz fölött meleg füst keletkezik erre teszik fel a halat: állaga puha, íze füstös lesz. Egyfajta hal-barbecue.

F%c3%bcst%c3%b6n hal hord%c3%b3 t%c5%b1z%c3%b6n img 5914

Feltétlenül előre kell rendelni, mindig olyan halból készül, ami épp jó minőségben hozzáférhető. A hal színe végül szép aranybarna lesz, lilahagymával, majonézzel és citrommal adják.

F%c3%bcst%c3%b6n hal t%c3%a1lalva img 6028
Füstön sült hal készen

Halaszle mer%c3%b6kanal img 4801

Milyen ihletet adhat a halászos hallé? Hogyan válhat új étellé – egy bisztróban, egy polgári konyhán vagy akár a csúcsgasztronómiában?

Ádám Csaba főszakács (Olimpia étterem) a halászlé hagyományából és egy távol-keleti kultúrából merített inspirációt. Egy erőteljes ízű hallevet készít, amely mellé külön tálal pontyszeleteket – alig hőkezelve.

A „szasimihez” nagyon friss és jó alapanyag kell, márványosan simára vágva. Az aranyszalagos Akasztói Szikipontyot amúri vadpontyból és egy szarvasi fajtából tenyésztették ki, a szikes tóban tiszta marad az íze, hogy akár nyersen is fogyasztható.

Az Ádám Csaba által használt „ikedzsime” vágás révén tovább marad friss és feszes állagú a hal, húsa hosszabban eltartható. A japán eredetű módszer állatbarát, és Európában is egyre terjed.

A hűtéssel elkábított halat fejbe szúrják, ami azonnali agyhalált okoz. Ezután – hogy a gerinchez kapcsolódó idegpályákat is megszakítsák – vágást ejtenek a faroknál, s innen indulva egy vékony kötötűhöz hasonló eszközt szúrnak át a gerincoszlop fölött, hosszanti irányban. A halat ezután jeges vízben kivéreztetik.

Az alábbi étel először a Magyar Gasztronómiai Egyesület szakácsversenyére készült, a 2012-es Hagyomány és Evolúcióra. Ádám Csaba akkor többféle kiegészítőt tálalt a kristálytiszta halléhez. A Tv2 Bűvös Szakács adásában a halszasimi mellett egy enyhén füstölt haltej jelenik meg.

Recept

Halerőleves pontyszasimivel

Halle bakcsy img 0159
Fotó: Bakcsy Árpád

Hozzávalók a léhez

  • 1 kg hal
  • 1 l víz
  • 1 fej hagyma
  • ½ tv-paprika
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 szárított cseresznyepaprika
  • 1 kombu alga (10×10 cm)
  • 40 g katszuobusi (esetleges)

A pontyot ikedzsime technikával kivéreztetjük. Kizsigereljük, levágjuk a fejét, megtisztítjuk. Kivágjuk a kopoltyúkat, a szemet, a keserűfogat. Az alaposan megmosott halat kifilézzük, a filékről lenyúzzuk a bőrt. Célunk a lehető legtisztább ízű halászlé. Az egyik filét félretesszük, a hal többi részéből elkészítjük a halászlevet.

A levet 1 órán át alig gyöngyözve forraljuk, majd leszűrjük. Amikor kihűlt, levákuumozzuk. A vákuumzacskót nagy felületre kiterítve jégtáblává fagyasztjuk, azután kicsomagoljuk, és pelenkával kibélelt nagy felületű szűrőn egy éjszakán át hagyjuk lecsepegni.

Megjegyzés:
A halászléhez érdemes egy kis darab kombut is hozzáadni, hogy erősítse az ízét. A tiszta hallé ízéhez simul még a gyömbér, a gomba, a fokhagyma, a paradicsom, sőt a meggy is.

Pontyszasimi

  • a félretett pontyfilé
  • paprikakaviár

A felső, vastagabb részből szabályos 2,5×3,5 cm-es hasábot, majd a hasábból vékony szeleteket vágunk. Habüstben forró csapvizet öntünk rá, óvatosan megmozgatjuk, majd azonnal jégágyra tesszük, hogy lehűljön. Így a ponty íze tiszta, állaga feszes lesz.

A halszeleteket szabályosan elrendezve reszelt gyömbérrel vákuumcsomagoljuk egy órára.

A megformázott szasimit paprikakaviárral tálaljuk.

A paprikakaviárhoz a kápiapaprikát megsütjük, héját lehúzzuk, húsát turmixoljuk, gézzel bélelt szűrőre öntve éjszakán át lecsepegtetjük. A lecsöpögött paprikaléhez alginátot keverünk, calcinátos vízbe csepegtetjük. A keletkezett apró kaviárbogyókat hideg vízbe merjük át.

Vargányagombás csavanmusi pontyikrával

  • 1 tojás
  • 170 ml halászlé
  • 1 ek szaké
  • 1 ek szójaszósz
  • 50 g ikra
  • 25 g vargánya
  • 1 ek mirin

A hozzávalókból összeállítjuk a csavanmusit (tojáskocsonyát). 3,5 cm átmérőjű cserépedénybe tesszük, gőzöljük.

Aszalt meggyes szusi

  • friss meggy

A sóval dehidratált meggyet apróra vágjuk. Kötőanyagként nagyon kevés, pontyhúsos prádot keverünk hozzá, és norilapba tekerjük.

Mindezt szabályosra lapított ponty-hasaaljába tekerjük, fólia segítségével felgöngyöljük. Vákuumozva 15 percre 60° C-os vízfürdőbe tesszük. Az így kapott hengerből maki méretű karikákat vágunk.

Füstölt haltej

A haltejet röviden blansírozzuk (forrázzuk) a forró halerőlevesben, majd meleg füstre tesszük, hogy enyhe füstaromát kapjon.

Tálalás

Ádám Csaba az MGE-szakácsversenyen Néma Júlia kerámikus edényeit használta a tálaláshoz: a levesescsésze egy bogrács miniatűr változata. Emellett sorakoznak a pontyvariációk, minden falathoz jár egy korty halászlétea.


Ugyancsak a halászléből merít inspirációt Ádám Csaba másik tányérja, amely egyfajta előétel.

Recept

Halászlé „ropogósan”

Adamcsabi ropogos halaszle img 7338
Ádám Csaba (Olimpia étterem) tányérja

Hozzávalók

  • 2 rész halászlé
  • 1 rész tápiókaliszt

A halászlét kikeverjük a tápiókaliszttel. Szögletes kenyérsütő formában (vagy tetszőleges más formában) kigőzöljük.

A gőzölés történhet bambuszpárolóban vagy akár forró vizes lábosra tett szitán. A gőz hatására ki fog tisztulni a színe, eltűnik belőle a lisztes hatás.

Ezután kihűtjük, szeletelőgéppel vékonyra vágjuk. Langyos sütőben (vagy dehidratáló berendezésben) a szeleteket kiszárítjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. (Hasonlóan működik, mint a rákszirom.)

„Feltétként” pontyszasimit adunk. Zsenge hajtásokkal, citruskrémmel és füstölt fűszerpaprikával tálaljuk.


Recept

Citromkrém

Hozzávalók

  • 12 kezeletlen citrom
  • 10 g agar-agar
  • 100 g finom kristálycukor

A citromot langyos folyóvíz alatt körömkefével letisztítjuk. Négyesével alufóliába csomagoljuk, másfél órára 150 °C-os sütőbe tesszük. Ezután kicsomagoljuk, 15 percig hűlni hagyjuk. Lehámozzuk a sárga héjat, minden fehér részt eltávolítunk róla.

Kettévágjuk a citromot, kiszedjük a magokat, kikanalazzuk a gyümölcshúst.

A sárga héjat és a gyümölcshúst sűrű szitán áttörjük. Hideg nyeles lábosba tesszük, hozzáadjuk az agar-agart és a cukrot. Felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Szobahőmérsékleten használjuk. (Ha hűtőszekrénybe tesszük, akkor törékenyebb lesz a zselé.)

Pascal Barbot receptje


Cseresznyepaprika img 2392

Kapcsolódó cikkek:

  • Takács Lajos hallevese ITT
  • Mogyorósi Gábor halászlémártása rántott ponttyal ITT
  • Hallevek ITT

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!