Bűvös SzakácsMGEMagyar csapat dobogóközelben

Magyar csapat dobogóközelben

Zsolt szigetvary 25bocuse master768
A dobogósok (fotó: Szigetváry Zsolt, European Pressphoto Agency)

Dobogós statisztikák

Az amerikaiak sok év után érték el céljukat: a Bocuse d’Or 30 éves történetében először sikerült megnyerniük a döntőt. Az ezüstérmes Norvégia tizedszer, a bronzérmes Izland másodszor lépett dobogóra Lyonban. Norvégia ezzel behozta Franciaországot a dobogós helyek számában.

Az elmúlt harminc év alatt 16 verseny volt. A 48 érem kétharmadát négy ország nyerte meg: Franciaország (10), Norvégia (10), Svédoszág (6) és Belgium (6). Az összes aranyérmet vagy francia nyelvterületről, vagy Skandináviából érkezett versenyző vitte haza – az egyetlen kivétel az idei amerikai aranyérem.

Feltűnő, hogy a franciák melletti két legfejlettebb étkezési kultúrával rendelkező európai ország – Olaszország és Spanyolország – nem ér el dobgóközeli helyet. Németországnak csak három, Japánnak is csupán egyetlen bronzérme van. Amióta meghatványozódtak a jó szerepléshez szükséges felkészülés költségei, azóta olyan (Michelin-csillagban is) gazdag országok morzsolódtak le az élről, mint Németország (idén 19. helyre került), és olyan korábban sikeres országok, mint Belgium.

Bdor medalists

A magyar csapat

A negyedik helyezéssel és a húsétel-különdíjjal 2017-ben igen jó eredményt ért el a magyar csapat: Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach, Szulló Szabina csapatkapitány. A dobogós helyre vagy akár győzelemre is pályázó magyarok lelkük mélyén talán kicsit csalódtak, de nyilvánvaló, hogy mindent beleadtak, a korábbi helyezésekhez képest jelentős az előrelépés. Magyarország általános étkezési kultúráját magasan felülmúló eredmény született Rasmus Kofoed, minden idők legeredményesebb Bocuse d’Or-versenyzője, a világ szűk élvonalába tartozó dán szakács segítségével.

Szigetv%c3%a1ri zsolt mti dszzs20170124049 fit 800x10000
A magyar hústányér csirkével és rákkal (fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Hazai híradások

A magyar nyelvű hírek – melyek szinte kivétel nélkül arról tudósítottak, hogy Magyarország kapta a legjobb hústál díját, hovatovább miénk lett a világ legjobb hústányérja – tárgyi tévedés, rossz reflex. A díj francia elnevezése: prix spécial, vagyis különdíj. A franciák ez esetben nagy gonddal kerülik a le meilleur (azaz a legjobb) kifejezést. A lyoni magyar eredmény egyáltalán nem is szorul kozmetikázásra, a csapat szép és érdekes ételeket mutatott be, rendkívül erős élmezőnnyel küzdött meg.

A Bocuse d’Or gyakorlata szerint a dobogósok nem kapnak ételre különdíjat. (Ez meg is látszott a franciák szomorú arcán, amikor a díjkiosztó show elején meghallották, hogy övék a vegetáriánus étel különdíj, mert ebből az következett, hogy nem dobogósok.) A két versenytémára adott különdíjat ugyanis nem a legjobbak, nem a legmagasabb pontszámúak kapják, hanem a dobogósokat követő csapatok. (Így a különdíjas francia zöldségétel 650 pontja kevesebb, mint az amerikai zöldségétel 668 pontja. A magyar vegetáriánus tál saját kategóriájában a hetedik (623 pont), a magyar húsétel saját kategóriájában a negyedik-ötödik helyen végzett, Izlanddal azonos pontszámmal (602).)

Létezik ugyanakkor legjobb commis, legjobb promóciós kampány és legjobb plakát díj a versenyen. Ez utóbbit a közönség szavazatai alapján ismét Magyarország nyerte.

Bdor pontok t%c3%81bl%c3%81zat

A ponttáblázatból kiderül, hogy a magyarok nagyon fegyelmezett konyhai munkát végeztek, még az amerikaiaknál is (!) 20 ponttal többet kaptak, és ebben a kategóriában 1–3. helyre kerültek, az izlandiakkal és a norvégokkal egy szintre (340). Itt sok szabály és szokásjog van, amihez tapasztalat és feszített koncentráció kell (mit dobunk ki, mit kezdünk a maradékkal, mennyire átláthatók a munkamenetek, mi van egyszerre a munkafelületen, mekkora a tisztaság, hogyan használjuk ki az időt, hogyan vonulunk le stb.)

A franciák meglepően alulteljesítettek a konyhai munkában: 40 ponttal maradtak le a legjobbaktól (így a magyaroktól is). Hiába lett saját kategóriában második helyezett a vegán tányérjuk és harmadik a húsételük, nem hogy nem kerültek dobogóra, hanem még a negyedik helyről is lecsúsztak.

Bdor hungary 1
Magyar vegetáriánus tányér (Fotó: Bocuse d’Or)

A nyertes csapat

Az Egyesült Államok hosszú évek óta jelen van a lyoni döntőben, de csak 2015-ben sikerült először feljutnia a dobogóra, majd idén az első helyre. A mostani győztes versenyző, Mathew Peters Alain Ducasse-nál kezdte pályafutását, Thomas Kellernél folytatta a French Laundry-ban, majd a New York-i Per Se executive sous chef-je lett. A csapatkapitány Thomas Keller volt, a coach szerepét a tavalyelőtti ezüstérmes versenyző, Philip Tessier látta el.

Az amerikai felkészülést komoly privát finanszírozási háttér segítette – egy alapítvány, amely a háromcsillagos (francia konyhájáról híressé vált) amerikai Thomas Keller, az Amerikában befutott, lyoni születésű Daniel Boulud és Jérôme Bocuse összefogásával jött létre.

Bdor hungary 2
Magyar dísztál a húsétellel (Fotó: Bocuse d’Or)

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

 1. Lehet, hogy talán nem elegáns éppen most evvel előjönni, de nem tudom meg állni, hogy szóvá ne tegyem.

  Ha jól emlékszem a kilencvenes években egy Molnár B. Tamás nevű úriember a dogmákkal szembe menve, megkavarta az álló vizet, és akkor még sokak számára, sosem hallott dolgokról kezdett beszélni, óriási ellenállást váltva ki a szakma akkori primusaiból.

  Most pedig, mikor beérett a munkája, még a neve sem merül fel az ide vezető út kapcsán???

 2. hát igen amuci. ez a szakma már ilyen. ahelyett, hogy tamás kezét csókolgatnák, szépen elhallgatják, hogy az ő köpönyegéből bújtak ki mindahányan. sőt kitagadják lassan az egészből. persze ez biztosra vehető volt már a történet legelején is. hogy valami beindulhasson, a cikkek után szakmáznia is kellett tamáséknak és ehhez szakmabeliek kellettek. azok meg olyanok amilyenek. eltanulták, kitúrták, kígyótbékát. de a próféták így járnak.

 3. tisztelt gift, a forgatókönyv egyáltalán nem szakma specifikus. volt szerencsém a családban végignézni valami kisértetiesen hasonlót a hetvenes években.

 4. A gasztronómia most divat, amit a politika támogat. A hullámokat olcsójánosok lovagolják meg, akik igyekeznek Molnár B. Tamás szerepét bagatellizálni. Azt sajnálom igazán, hogy a Bűvös Szakács korábbi posztjai alatt zajló parázs komment viták nem hozzáférhetők. De a lényeg az, hogy a gasztrokultúra lépett néhányat előre. Ebben pedig Molnár B. szerepe úttörő és elévülhetetlen.

 5. Nagyon szépek az erdemények, de gondolom a többségünk a versenytányérok technikai kibontását várja, ahogy én is. Az biztos, hogy ha valahol megjelenik a tányérok részletes leírása az elkészítéssel együtt, az a Bűvös Szakácson lesz. Verseny ide, vagy oda, ha utána kell járni egy ételnek, még mindig ide jövök először keresni.

 6. hát, rostast, a korábbi bűvszaki teljes eltüntetése a netről egészen hihetetlen öntökönszúrás volt tamásék részéről. eltüntették a nyomát annak az elképesztő pezsgésnek, és értékhalomnak, amit ők élesztettek és mi kommentelők teljesítettük ki, egészen az elképesztőség irányába. /persze főleg én, mint sztárkommenter .) /

 7. tudom benikuty, az ember az ember, de azért némely séf és gasztroserteperte arcába pillantva, nemigen lehetett más jövőt elképzelni.

  azért abban maradhatunk, hogy ez a vendéglátós világ legalább annyira aljas, mint mondjuk a színházi. 🙂

 8. Az, hogy Molnár B neve említésre sem került, sajnálatos. Nem volt nehéz nem észrevenni, hogy amikor a kormányzat elkezdte felkarolni az ügyet, egyre többen szaladtak a húsosfazékhoz. Nem tudom, hogy ez jó, vagy sem, de azt látom, MBT teszi a dolgát tovább. Egy gasztronómia iránt érdeklődő kívülállóként továbbra is ez a portál az iránytűm.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!