ReceptekEgyébPaprikapaszta (Pasta de ají amarillo)

Paprikapaszta (Pasta de ají amarillo)

Acurio pasta aji

Az ají (Capsicum baccatum) vastag húsú, gyümölcsös ízű csípős paprika, sok színben és változatban terem. A peruiak gyakran készítik ilyen ajífélékből az ízesítő pasztáikat, köztük a pasta de ají amarillót (sárga), a pasta de ají rocotót (ez piros), vagy a pasta de ají pancát (mélyvörös). Ilyen pasztákkal ízesítik mártásaikat, leveseiket, ecetolaj-önteteiket, cevichéiket.

A „paprikapaszta-kultúra” a perui konyha fontos alappillére, s a paszta készülhet többféleképpen. Hagyományosan vízben vagy cukros-ecetes vízben főzik meg a kimagozott, kierezett (húsos fajta) paprikát. Lecsöpögtetik, bőrét lehúzzák, majd mixerben kevés só és jó fajta ecet hozzáadásával pikáns, homogén krémmé keverik. Ízesíthető hagymával, fokhagymával, fehérborssal, kerülhet bele szőlőmag-, kukorica- vagy napraforgóolaj.

Csúcsgasztronómiai megoldás: centrifugával kinyerjük a nyers paprika levét, majd alacsony hőmérsékleten (65ºC alatt) hagyjuk sűrűsödni. Ezt ízesítjük tovább tetszés szerint.

Harmadik megoldás: a paprikát grillen vagy nyílt lángon megsütjük, elszenesedett héját lehúzzuk, ebből turmixolunk krémet. Ez igen jó például a narancssárga színű „kaliforniai” paprikából, amely a sütéstől őszibarackos ízt kap. (Amúgy kiválóan alkalmas némi erős paprikával, és citrus levekkel kombinálva, az ají amarillo paszta helyettesítésére is.) A sárga paprikát kombinálhatjuk sárga vagy zöld gyümölccsel – például őszibarackkal, nektarinnal, egres levével. Amint hogy a paradicsompaprikát vörös gyümölcsökkel keverhetjük: eper, málna, ribizli, meggy, áfonya, szeder. (Spanyolországban a sült pirospaprika és az eper párosítása mindennapos.)

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!