Bűvös SzakácsTechnológiaFokhagymás olajas tészta (Aglio e olio) - rizottómódszerrel

Fokhagymás olajas tészta (Aglio e olio) – rizottómódszerrel

T%c3%a9szta kev%c3%a9s vizben 0510

Legalább 30 cm átmérőjű, magas falú serpenyőbe 2-3 evőkanál olívaolajat öntünk, négy-öt gerezd vékony szeletre vágott fokhagymát adunk hozzá. Addig pirítjuk, míg a fokhagyma „táncolni nem kezd”, világos zsemleszínűre nem válik.

A serpenyőből kivesszük a fokhagymát, beleteszünk fél kg spagettit, fél evőkanál sót, majd felöntjük hozzávetőlegesen másfél liter hideg vízzel. (Vagyis: a szokványos 1:10 arányhoz képest itt a tészta és a víz aránya itt kb. 1:3).

Felforraljuk, miközben időről időre megkavarjuk. Al dente alatti fokozatig készítjük (8-9 perc).

Ez idő alatt a víz „lisztesre” sűrűsödik vagy teljesen elpárolog. Utóbbi esetben kevés vízzel vagy alaplével pótoljuk. (Ha nem párologna el eléggé, akkor lekanalazzuk a fölösleget, hogy legfeljebb két evőkanálnyi folyadék maradjon a tészta alatt.) Ügyeljünk rá, hogy mikor már eléggé besűrűsödött, akkor falapáttal keverjük, vagy az edényt mozgassuk körkörösen, nehogy leégjen a tészta.

Ekkor hozzáadjuk a pirított fokhagymát, még 2-3 evőkanál olívaolajat és hintésnyi csilipelyhet (vagy kis kockára vágott kierezett-kimagozott csilipaprikát). Adott esetben még a leöntött folyadékból is visszaadunk hozzá valamennyit. Sokan tesznek bele a végén – még Itáliában is – finomra vágott petrezselymet.

A hagyományos főzési módszerhez képest jóval intenzívebb ízű ételt kapunk.

Egy variáció:

Öt-hét perces (hagyományos bő vizes) előfőzés után a tésztát leszűrjük, hideg, olajozott tepsire terítjük, a készítést tálaláskor fejezzük be rizottó módszerrel, azaz apránként hozzáadagolt folyadékkal. A folyadék lehet bármilyen alaplé (például kagyló-alaplé, halalaplé vagy bármi más), mely kiválóan aromatizálja az ételt. De jól használható maga a főzőlé is, amiben főztük a tésztát.)

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!