Mese HabbalAzték gyökerek - Dogfish Head Theobroma

Azték gyökerek – Dogfish Head Theobroma

Img 3365

Sam Calagione rajong a történelmi sörökért. Nemcsak azokért, amiknek a receptje hellyel-közzel ismert, hanem azokért is, amikre csak következtetni lehet. Az egyik legsikeresebb ilyen főzete a Midas Touch volt, amit egy Midasz király sírkamrájában talált ivóedény mintái alapján főzött. Készített már sört egy közel 9000 éves kínai recept hozzávalóiból, vagy olyan fűszerezéssel, amit az ókori egyiptomiak írtak le, de emellett szerepel az Ancient Ales sorozatban sahti és különféle gruitok is.

A széria dél-amerikai tagja a Theobroma, amihez szintén agyagedénydarabok molekuláris analízise szolgáltatta az alapot. Honduras melletti ásatások során felfedezett, majd 3000 éves azték ivóedényekről van szó, amik valószínűleg egy kakaóbab alapú, fermentált ünnepi italt tartalmaztak. Állítólag ez a lelet a legrégebbi bizonyíték arra nézve, hogy a helyi indiánok kakaóbabot fogyasztottak. Sam Calagione ezt az ősi erjesztett italt próbálta a maga nem hétköznapi módján újraalkotni. Került is bele néhány igen szokatlan alapanyag: kakaóbab, ancho chili, méz és annatto is.

A Theobroma nyitása gyümölcsöktől duzzadó. A fűszeres, mézes alapról szőlő, mazsola, meggy és papaya száll fel. Az aroma nem orrbavágó, inkább kifinomult, selymes. Érezni a háttérben egy kevés száraz, pezsgős felhangot is, de ez hamar elillan. A korty selymes, remekül balanszírozott. Alapvetően a mézsörös jelleg irányít, ennek farvizén bontakozik ki egy pazar zöldchilis jelleg. Éppencsak csipked, nem butítja el az italt, kellemesen fűszerez. A kakaóbab szinte el is tűnik mellette, ellenben egy gojibogyós-aszaltszilvás érzet mindvégig jelen van. A zárás krémesen édes, keserűséget nem hagy maga után. A 9% szinte észrevehetetlenül bújik el benne.

A Theobroma gyönyörű, remekül összerakott és nagyon különleges sör, de őszintén szólva kétlem, hogy bármi köze is lenne az ősi ital ízeihez. Sehol egy kis animális jelleg, ellenben erős a gyanúm, hogy pezsgőélesztő is került a receptbe, ami kicsit levenne az autentikus jellegből. Ettől függetelenül aki talál, mindenképpen szerezzen be egyet.

A Dogfish Head IPA-sorozatáról itt.

Németh Antal Midas Touch-klónjáról pedig itt.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!