Mese HabbalIzzik a levegő Pannonhalmán

Izzik a levegő Pannonhalmán

Img 2035

Szűk körben ma bemutatkozott a hazai kisüzemi sörfőzés legifjabb reménysége, a Thomas Menner 1701®. A névadó német úriember a 17. század végén került Győr-Szentmártonra (a mai Pannonhalma), ahol az akkori főapát, Karner Egyed engedélyével sörfőzdét nyitott. Az egykori főzde helyén ma a Pannonhalma Étterem áll, a sörök készítését 1786-ban, a pannonhalmi monostor megszüntetésekor befejezték. Most viszont úgy tűnik, hogy a hagyományokat újra feltámasztja az étterem vezetősége és ismét lesz sör a világörökségi helyszínen. Meg mellé bónusznak egy interaktív sörmúzeum is. A történetben azonban van egy kisebb csavar. Még ha nem is annyira egyértelmű első ránézésre.

Már egy ideje lehetett hallani arról, hogy a Pannonhalmi Főapátság is be akar szállni a kisüzemi sörbizniszbe. Uniós támogatás segítségével a majorsági épületet egy teljesen új, minden igényt kielégítő látogatóközponttá akarják alakítani, amiben a tervek szerint egy sörmanufaktúra is helyet kapna. Ezt a magasra feladott labdát a Thomas Menner 1701® marketingstratégái olyan villámgyorsan csapták le, hogy azt Roger Federer szebb napjaiban is állva tapsolta volna meg.

Img 2047
Hansághy Péter ügyvezető és Bart Dániel meghívott sörszakértő

Nem is tudom, hol kezdjem. A sajtótájékoztatón nagyjából negyed óra kellett ahhoz, hogy kiderüljön, a Thomas Menner és az apátság tervezett sörmanufaktúrája nem egy és ugyanaz, egyelőre közük sincs egymáshoz. A Thomas Menner 1701® úgy készít majd kolostori söröket, hogy maga a főzde nem az apátság falain belül lesz. Igazából jelenleg még kész főzdéről sem beszélhetünk. A söröket ugyanis a BCE Sör- és Szeszipari Tanszékén fellelhető, külföldi kolostori sörreceptekből ötleteket merítve először az egyetem saját üstjeiben próbafőzték, a sajtótájékoztatóra hozott mintákat pedig a Hara’Punk közreműködésével otthoni körülmények között állították elő. Magyarra lefordítva: a Thomas Mennernek jelenleg még nincs saját főzőmestere, és egyelőre Pannonhalmán sincs kész a főzde, azt 2015 januárig tervezik megnyitni. Addig pedig marad a BCE saját főzdéje. Ahonnan egyébként egy felejthetetlen videóüzenettel jelentkezett be az egyetem két oktatója, csak azt sajnálom, hogy nem tudom ide egy az egyben beszúrni. A Gál Istvánné videóinak hangulatára hajazó rövid bejátszásban a két hölgy Nikolai Valuev-i lazasággal beszélt sörről, eljárásokról, termékfejlesztésről, aldehidekről és észterekről, szinte minden harmadik mondatba belekombinálva a minőség, a prémium és az egyedülálló szavakat. A komolyzenei aláfestés természetesen nem maradhatott ki a háttérből. Úgy volt szép, ahogy volt.

Visszatérve a pannonhalmiakhoz, a Thomas Menner 1701® három sörrel tervezi az indulást, egy belga stílusú világossal, egy altbierrel és egy erős barna duplabakkal. A rendezvény sörszakértőjének felkért Bart Dániel elmondta, hogy ezzel is a kolostori hagyományokra akarnak visszautalni az alapítók, amikor is a dolgozó népnek, a polgárságnak és az elitnek különböző típusú és erősségű söröket főztek. Ez az alapkoncepció egyáltalán nem hangzik rosszul. Az pedig szintén dicsérendő, hogy a tulajdonosok mindenképpen egy fantáziadús fiatalt szeretnének főzőmesternek, aki a nyitásra le is költözik majd Pannonhalmára.

Img 2042

Az előbb említettekből az első kettőt lehetett most megkóstolni, de mivel ezek gyakorlatilag csak házi próbafőzetek voltak, így nem igazán lehet tudni, mennyiben hasonlítanak a jövőben lefőzni kívánt sörökhöz. A világos ale mindenesetre ígéretesnek tűnt, kellemes, nemeskomlós, citrusos és gyümölcsös illatokkal, tiszta malátás jegyekkel, szép, középnagy testtel és kellemesen édes lecsengéssel egy tisztességes, belga stílusú ivósört sikerült összerakni.

Az altbierről ez már kevésbé mondató el, az elejétől érezhető, főtt zöldséges, zellerszerű aromakomponens rányomta a bélyegét az egész sörre, s bár érezhető volt egy kimért tőzegfüstös, karamelles malátaalap, az összbenyomáson mégsem tudott olyan nagyot változtatni. Az altbier amúgy is egy merész húzás, mostanában több sörfőző is próbálkozott vele, a Thomas Mennernek pedig nagyon fel kell kötnie a gatyáját, ha például a Vörösbeggyel akar versenybe szállni.

Img 2048

De ezek nyilván csak próbafőzetek, sok következtetést nem lehet belőlük levonni. Egyelőre az sem teljesen világos, hogy a söröket hol lehet majd kapni és pontosan mikortól. Hansághy Péter, a Thomas Menner 1701® ügyvezetője elmondta, hogy leginkább éttermekben, szállodákban és helyben tervezik a sörök eladását, de az értékesítésbe be szeretnének vonni néhány ismertebb szakboltot is. Mindenesetre a szállodai vendéglátás egy eddig szűz piaca a kisüzemi söröknek, jó ötletnek hangzik az ilyen irányú nyitás. Más kérdés, hogy évi 400 ezer literes tervezett kapacitás mennyire lesz elegendő.

Mindent összevetve a Thomas Menner 1701® egyelőre nagyon emlékeztet az okos Katica és Mátyás király történetére. Van is sörfőzde, meg nem is, vannak is sörök, meg nem is, kolostori a sör, meg nem is és még lehetne sorolni tovább. Nem körvonalazódott igazán, hogy mi is lesz a Thomas Menner 1701® a jövőben és hogy pontosan milyen is lesz a kezdő szortiment. Ha a tervek rendben megvalósulnak, az csak javára fog válni a hazai sörkultúrának, egy autentikus, szép hagyományokra visszatekintő főzde újraélesztése pedig remek ötlet. A fantáziára mindenesetre nagy szükség lesz, ha tényleg valami egyedit szeretnének letenni az asztalra. 2015-ig minden kiderül. A Pannonhalmi Apátság és a Pannonhalma Étterem rivalizálása pedig valószínűleg elkerülhetetlen lesz, azt majd meglátjuk, hogy melyikük lesz Borkonyha és melyikük Borkantin, bár nem lenne túl jó, ha idáig fajulnának a dolgok. Talán a szövetségre lépés sem kizárható.

Gif 1

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!