ReceptekEgyébCsirkemájas szendvics (crostini di fegatelli)

Csirkemájas szendvics (crostini di fegatelli)

A toszkán konyha egyszerű, rusztikus előétele, kevés hozzávalóból, minden háznál kicsit másképp készül. Alapja a ciabatta (papucsformájú olasz kenyér), de használhatunk bagettet is. A feltét egyfajta boros resztelt csirkemáj.

Feltét

  • 250-300 g csirkemáj
  • kevés olívaolaj
  • kis fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 50-60 ml száraz fehérbor
  • babérlevél
  • finomra vágott petrezselyem
  • só, bors
  • kissé kiáztatott szardella
  • kapribogyó

A kenyeret nagy lángon pirítjuk – vaslapon vagy hagyományos pirítórácson. Akkor jó, ha kívül pirult, de belül nem száradt ki. Van, aki serpenyőben készíti kevés olajon, mások 220-250 °C-os sütőbe teszik 4-5 percre.

A pirított kenyeret meglocsoljuk kevés olívaolajjal (előtte fokhagymával is bedörgölhetjük, akár a huszárrostélyost). Egyes házaknál a pirítós egyik oldalát tálalás előtt forró húslevesbe mártják, így kenik meg a májjal.

A megtisztított csirkemájat vastag falú serpenyőben kevés olívaolajon, élénk lángon pirítjuk, de csak röviden, belül maradjon véres, állás közben tovább készül. Kivesszük, félretesszük.

A serpenyőben maradt májas olajon finomra vágott hagymát és fokhagymát párolunk, hozzáadjuk a babérlevelet. Idővel felöntjük a fehérborral és egy-két percig sűrítjük. Visszatesszük bele a májat, fél percig forgatjuk, meghintjük petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadunk némi finomra vágott szardellát és durvára vágott kapribogyót.

A serpenyőt levesszük a tűzről (a máj közepe ekkor már rózsaszín). Hagyjuk kicsit hűlni, éles késsel félfinomra vágjuk. A frissen pirult kenyérszeleteken tálaljuk, amit meglocsolunk kevés olívaolajjal (előtte fokhagymával is bedörgölhetjük, akár a huszárrostélyost), ezután tesszük rá a májat. (Egyes házaknál a pirítós egyik oldalát tálalás előtt forró húslevesbe mártják, így kenik meg a májjal.) Frittírozott petrezselymet adunk a tetejére. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

A májat szokták húsdarálón darálni. Van, aki pár másodpercre még visszateszi így, pépes formájában is a tűzre (forrnia ekkor már nem szabad).

 

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!