Csiga fűszervajjal

Herbes csiga fuszevajjal 1331

“Éticsigát is naponta ennék, ha tehetném, ha nem kótyavetyélnénk el a törököknek és a franciáknak. A csigával szemben még ma is olyan nagy az előítélet, hogy volt tanulóm, aki betegállományba vonult, amikor megtudta, hogy élő csiga érkezik a konyhára…”
(Kalla Kálmán a Magyar Konyha 2013 novemberi számában)

Valenciától Bécsig

Lourdes March valenciai újságírónő 1985-ben vaskos könyvet adott ki a paelláról. Azt írja, hogy a paellába hagyomány szerint vagy csigát, vagy rozmaringot tesznek, a kettőt együtt soha. Ennek oka az, hogy Valencia környékén elkészítés előtt rozmaringon tartják a csigát.

Bécsben – Budapesttől 244 kilométerre – szezonban meglepően sok kisvendéglőben jelenik meg a csiga. A Herzog’s Beisl például egy házias, kockás terítős sarki konyha olcsó déli menüvel. Halkocsonya, paprikás krumpli, sült házi kolbász és véres hurka mellett frissen sült bundás csigát kínálnak szezonban, fokhagymás petrezselyemmártással.

A zöldfűszer gyakorlatilag elhagyhatatlan a csiga környezetéből. Tálalhatjuk spenóttal vagy medvehagymával, de legklasszikusabb a fűszervajas verzió.

Herbes csiga bundaban fokhagymas petrezselyemmartassal 6578

A csiga előkészítése – a recept legfontosabb része

Konzerv formában és mélyhűtve is kapható, de a friss változat itt is sokkal jobb. Csigát akkor tanácsos gyűjteni, amikor néhány napja nem esett éppen az eső. A legjobb csiga illatos füvekben gazdag helyeken él. Burgund környékén különös becsben tartják a dűlőkben gyűjtött, szőlőlevéllel táplálkozó csigát.

Miután a gyűjthetőségi időszak szigorú tiszteletben tartásával begyűjtöttük vagy beszereztük a csigát, három (vagy több) napig éheztetjük, hogy kiürüljön az emésztőrendszere. (Ehhez nagyobb vödör, dézsa vagy lábos kell, amit le lehet fedni, és nehezékkel lenyomtatni, nehogy a csigák kollektíve felnyomják a tetőt, és ellepjék a házat.) Egyesek éheztetés után még illatos füveken is tartják őket, hogy friss fűszernövényes aromája legyen.

Herbes csiga 0821

Ezután a csigát 2 órára ecet és só keverékébe tesszük (mások víz, só, ecet és liszt keveréket használják). Fehér hab keletkezik, de nem kell megijedni, ezzel veszíti el a csiga a nyákosságát.

Ezután bőséges folyó vízzel nagyon alaposan leöblítjük, és lobogva forró vízbe dobjuk, kisebb lángon 5-6 percig előfőzzük. Kivesszük, és újra leöblítjük. Apró csigavillával (ennek híján horgolótűvel) kiszedjük a házából, a házat félretesszük.

Herbes csiga kibontva mg 0861

Most jön a csigahús tisztítása: kis pengéjű késsel levágjuk a sötét emésztő traktust. A tiszta húsrészt edénybe gyűjtjük, még egyszer egyenként és alaposan lemossuk.

Ezt követi a főzés: egy üveg fehérbort és 2 liter vizet teszünk fel, amit borssal, szegfűborssal, petrezselyemszárral, kakukkfűvel, babérlevéllel, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, szárzellerrel ízesítünk. 3-4 órán át főzzük a csigát, majd levesszük a tűzről, a főzőlében hagyjuk kihűlni, végül lecsöpögtetjük.

Befejezés

A csigaházba kevés fűszervajat nyomunk (lehetőség szerint nyomózsákkal), erre tesszük a csigahúst, végül még egy adag fűszervajjal fejezzük be, a tetejét kés pengéjével lesimítjuk.

170-180 fokos sütőbe tesszük, épp csak annyi időre, hogy a vaj megolvadjon, a csiga átmelegedjen (6-8 perc). Ehhez használhatunk klasszikus csigatartó tűzállóedényt, vagy sütőpapírral bélelt vastepsit.

Friss kenyeret (vagy friss pirítóst) adunk hozzá, amivel első lépésben kitunkoljuk a csigaházból kifolyó illatos, fokhagymás fűszervajat.

Herbes csiga fuszervajjal 1288

“Egyébként a csigagyűjtés mindenkinek alanyi joga a szezonban – mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Péterné, mikosszéplaki éticsiga-felvásárló.” (www.gyulanet.hu)

Thierry Marx pikáns burgundi csigavaja

  • 500 g lágy vaj

  • 10 g só

  • 1 g feketebors, mozsárban törve
  • 25 g fokhagyma

  • 25 g salotta

  • 50 g petrezselyem

  • 10 g kakukkfű
  • fél csipetnyi szerecsendió

  • 1 kk ánizspálinka (Pastis vagy Ricard)

  • 10 g reszelt citromhéj


Thierry Marx szépen kiegyensúlyozott keverékkel és arányokkal dolgozik: a hozzávalókat finomra vágjuk/törjük, a szobahőmérsékletű vajjal összekeverjük. A vajat lehűtjük.


Jól használható grillezett halakhoz, zöldségekhez, szárnyasokhoz is.

Herbes toszt 6581

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!