Mese HabbalNemzetközi sörtúra kétszáz méteren

Nemzetközi sörtúra kétszáz méteren

Akik az elmúlt években nem jártak a Kertész utcában, igencsak meglepődnének azon, ami ma fogadná őket. A csendes, kicsit sötét utcában mára egymás hegyén-hátán állnak a különböző kocsmák és bárok, tömegével vonzva a fiatalokat a környékre. De talán még ennél is jobb hír, hogy egy nagyjából kétszáz méteres szakaszon három helyet is találunk, ahol a tulajdonosok kifejezetten ráálltak az igényesebb sörök forgalmazására. A mindennapi forgalmat elnézve pedig úgy néz ki, ez mára gyümölcsöző üzletté nőtte ki magát, de azért azt se felejtsük el, hogy a Kertész utcát már évek óta a sörfogyasztók zarándokhelyévé tette a Csak a jó sör, elvégezve a közönségépítés oroszlánrészét. A farvizen pedig vígan és vidáman elevickélnek az újabban nyílt társak is. És ahogy hajnal egykor elindulok haza, boldogan konstatálom, hogy ide bizony nem berúgni jönnek a népek, hanem kóstolni. De ne rohanjunk ennyire előre, nézzük hol érdemes a jó söröket keresni.

Csak a jó sör:

Img 0535

A hazai sörszcéna alfája és omegája, szinte minden tekintetben. Kővári Gergőnek, az üzlet tulajdonosnak neve megkerülhetetlen a magyar sörforradalomban. nemcsak mint első gerillafőző vált ismertté a Grabanccal és annak különböző változataival, hanem a Fóti Keserű Méz egyik ötletgazdájaként is. És akkor még nem is beszéltünk a sörözőjéről, ahol magyar viszonylatban teljesen egyedülálló kollekciót tart fenn. A kicsi, családiasnak mondható helyiségben teljesen körülvesznek minket a jobbnál jobb sörök, na meg persze az emberek, mert arra mindenki készüljön fel, hogy késő délutántól kezdve moccanni alig lehet bent. A hangulata viszont pont ettől olyan magával ragadó.

Img 0548
(Kővári Gergő csapol)

Megtalálhatjuk itt majdnem a teljes BrewDog-palettát, válogathatunk a dán vándorfőzde, a Mikkeller formabontó söreiből, s a sok brit, német és belga sör mellé különlegességként mindig befér néhány amerikai craft beer is, például a Flying Dog Brewery és az Anderson Valley Brewing Company néhány főzete, vagy a Moylan’s Brewing, az Anchor Brewery, a Left Hand Brewing és a Sierra Nevada Brewery sörei. Aki pedig hazai ízekre vágyik inkább, talál honi kézműves söröket is és általában mindig van csapon valamilyen Grabanc is. Csak aztán győzzünk választani, mert az a legnehezebb. Meg persze elhagyni a helyet a 21 órai záráskor.

Img 0536

Csak a jó sör: 1072 Budapest, Kertész utca 42-44

Szimpla Kávézó/Berlin Craft Beer Bar

Img 0558

A Szimpla manapság már egy világhírű brand, a legújabb divízió pedig ez a Kertész utcában az év elejére megújított kávézó. A mára megszokottá vált, „összeguberált” berendezési tárgyak közül is kiemelkednek a próbababák hátából kinövő, jópofa sörcsapok és a 17. századi, németalföldi festmény a falon. Ez utóbbit tüzetesen megvizsgálva felismerjük a hely megálmodóit jómódú kereskedőknek öltözve. A budapesti Szimpla, a Léhűtő és az Élesztő tulajdonosainak közös projektje ez a pub, ami egyrészről a zsigereiben hordja az eredeti Szimpla-feelinget, másrészről igazi egyéniségként különül el a Kazinczy utcai anyaegységtől.

Img 0560
Img 0355
(A kereskedők)

Sok magyar sört is kórtolhatunk, köztük olyanokat is, mint a nemrég újra előkerült Papap O’Hara, Kiss „Hopfanatic” Tamás pezsgőélesztővel leerjesztett söre vagy a Gólem Sörfőzde Sötét Bunkója, de aki szeretne nemzetközi vizekre evezni, az talál itt is BrewDog főzeteket vagy például Weihenstephaner világos és sötét búzát is. A kávézó tulajdonosait ismerve pedig nem lennék meglepődve, ha nemsokára német mikrosörfőzdék söreit is csapon találnánk. Azután, hogy tavaly Berlinben a Főzdefeszt mintájára megszerveztek egy sörfesztivált, ez már szinte magától értetődő lenne.

UPDATE: már meg is érkeztek a berlini sörök

Img 0358
Img 0561
Img 0373

Szimpla Kávézó: 1072 Budapest, Kertész utca 48.

Kandalló Kézműves Pub

Img 0516

A 2013 eleje óta üzemelő söröző esetében a névválasztás magától értetődő volt: egy kandallóbolt helyén nyitottak, aminek emlékét még most is őrzi egy bárpult mögött lobogó kicsi tűzrakás. A Kandallóban a kézművesség nem csak a sörökre vonatkozik, a kezdetektől az volt az alapkoncepció, hogy mindent terméküket kistermelőktől szerezzék be. Így megtalálhatóak például az Etyekről érkezett Halmi szörpök vagy a Márkházi Pálinkafőző Társaság pálinkái.

R%c3%a9gi k%c3%a9p fejl

A budapesti trendnek megfelelően van a helynek többféle burgere is, ennél azonban sokkal érdekesebb a padlizsánkrémük és a nyúlmájpástétomuk, nekem még korábban volt hozzájuk szerencsém, érdemes kipróbálni. Bár a sörkollekció nem a legváltozatosabb, azért díjazandó, hogy a megnyitás óta folyamatosan csak hazai kézművesek vannak csapon. Fóti és Rizmayer sörök szinte mindig vannak, de mostanában már a Bigfoot Sörfőzde is elérhető, valamint nemrég feltűnt egy pár hordó Távoli Galaxis is.

Img 0517
Img 0515

Kandalló Kézműves Pub: 1073 Budapest, Kertész utca 33.

A Kertész utcában nem marad szomjas, aki egy kicsit többre vágyik, mint a nagyüzemi löttyök, a kollekciók változatosak, a hangulat pedig nagyon baráti. Aki pedig otthon szeret inni, az is látogasson el ide és mentsen le magának néhány érdekesebb palackot a Csak a jó sörből.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Szerintem az első gerilla Bandusz volt a Köleses Sörrel , ugyanis saját receptjét vitte Jászdózsára, és ott főzette le, és sokat fejlődött azóta a söre -mind a világos, mind a dupla nagyon kellemes ivósörök és stabil a minőségük is -. A Kandallót tervezem már egy ideje, meglátogatni, de sajnos az a fránya időhiány. Remélem lesz még ilyen sörtúra beszámoló a Kertész utcán túl is:)

  2. @odonkor: Korrekt, már 2008-ban elkezdték a Kölesest árulni, ilyen értelemben ez igaz. Sörtúra pedig lesz még mindenképpen, hely (mármint kocsma) az van bőven :).

  3. Kandalló csalódás kettőből kétszer, kedvetlen, tájékozatlan kiszolgálás, túlértékelt hamburger, beragadt tételeket tartalmazó borlista

  4. @ringsider: szomorú… Én még a megnyitójukon ettem hamburgert, akkor egész korrekt volt, kevésbé szétfűszerezett hús, saját zsemle, stb. Pesze nem volt extatikus akkor sem. A borokról nem tudok igazán nyilatkozni, a sörökről azt kell tudni, hogy részben unalmas (Fótiak mindig három csapon), részben változatos (volt Távoli Galaxis, volt Napalm…). Figyelni kell.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!