Bűvös SzakácsKözgyűlés 2012 májusa

Közgyűlés 2012 májusa

Jegyzőkönyv

mely készült a Magyar Gasztronómiai Egyesület (1011. Budapest, Szilágyi Dezső tér 1 sz. alatt bejegyzett közhasznú Egyesület) 2012. május 14. napján megtartott közgyűlésén.

Levezető elnök 16 órakor megállapítja, hogy a megjelent tagok száma nem éri el a kötelező 50% + 1 főt, ezért a közgyűlés határozatképtelen. Levezető elnök 16 óra 15-kor megnyitja a megismételt közgyűlést. A közgyűlés helye a BONEX Kft. székhelyén, az 1134 Budapest, Szabolcs u. 29. sz. alatt van.

Jelen vannak az Egyesület külön jelenléti íven feltüntetett tagjai.

A megjelentek levezető elnöknek Pollok Lászlót kérik fel, jegyzőkönyvvezető Bittera Dóra, a jegyzőkönyv hitelesítői: Takács Lajos és Molnár Tamás.

A 2012. április 26-án kelt meghívóban jelzett napirend:

  1. A 2011-es évről szóló beszámoló, mérleg, közhasznúsági jelentés elfogadása

  2. Az Egyesület 2012. évi költségtervezetének elfogadása

  3. Bocuse d’Or szakácsverseny (a továbbiakban BDOR)

  4. Az elnökség javasolja, hogy az MGE adjon ki nyilatkozatot a teljesen hiteltelenné vált mesterképzésről, alternatíváját a Czifray kurzus erősítésével kívánjuk megteremteni.

  5. Az elnökség javasolja, hogy az MGE adjon ki nyilatkozatot a Label Rouge típusú minőséggarancia rendszer meghonosítának szükségességéről. Az alapanyagok, alapkészítmények minőséggaranciáját nem pótolja a hungarikumtörvény

  6. Egyebek

1.sz. Határozat: A PÜB elnöke ismerteti a 2011-es év gazdálkodását – bevételeit és kiadásait – ismerteti továbbá a 2012-es évre várható bevételeket és kiadásokat, levezető elnök javasolja a gazdasági beszámolók és az előirányzott költségvetés elfogadását.

A jelenlévők többsége elfogadja a 2011-es közhasznúsági jelentést (amely részben pénzügyi, részben tartalmi beszámolóból áll) és a 2012-es tervezett költségvetést. Harmath Csaba jelzi, hogy ő addig nem tekinti jóváhagyhatónak a 2012-es évi költségtervezetet, amig a további napirendi pontoknak megfelelően nem tisztázódnak a Bocuse d’Or versennyel kapcsolatos kérdéseket. Arnold Károly tartózkodik.

Egyéb témák:

A jelenlévők kérik, hogy minden évben egy hónappal a fizetési határidő előtt kapjanak kör-emailt a tagdjí befizetésének esedékességéről.

Bíró Lajos, a BODR Akadémia elnöke beszámol arról, hogy személyes meghallgatásra hívta Orbán Viktor miniszterelnök a BDOR költségvetése kapcsán, továbbá azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy Magyarország tudja-e képviseltetni magát a lyoni BDOR döntő mellett zajló 2013-as SIRHA vásáron. Mindennek kapcsán vita indul arról, hogy az országimázs milyen minőségi termékekkel jeleníthető meg egy ilyen csúcsgasztronómiai közegben.

Molnár Tamás és Pollok László szerint két különböző tervet kell bemutatni: egyrészt rövid távú BDOR költségvetést, másrészt hosszú távú komplex tervet, ami arról szól, mit kell tenni a magyar gasztronómia érdekében.

Elhangzik, hogy a BDOR Akadémia eddigi költségvetéséből a METRO, a Hungexpo és az MGE által folyósított összegeken kívül még 1,5 millió Ft hiányzik, aminek pótlására felajánlásokat várnak. Bíró Lajos 400 ezer Ft-ot ajánl fel erre a célra. A lyoni BDOR döntőre új költségvetés készül, javaslatként PPT prezentációt terjeszt elő minderről Zsidai Roy Zoltán.

Arnold Károly 3 tervet ad elő, mellyel meglátása szerint pénzt lehet szerezni az MGE céljaira (hozzájárulások gyűjtése levél által, Izek és Borok Napja, Turizmus Zrt.)

Többek részéről felmerül, hogy magyar minőségi terméket nehéz ilyen alkalomra javasolni, egyhangú a vélekedés, miszerint nem lenne helyes paprika- és fokhagymafüzérrel, gulyás-cigány-töltöttkáposzta imidzzsel megjelenni. De Magyarország minden kétséget kizáróan megjelenhet borokkal és pálinkákkal. Vita alakul ki, hogy borból milyen típust érdemes bemutatni: olyat, ami nem számít ritkaságnak a világpiacon, viszont megfelelő nagy mennyiséget tud produkálni a pincészet, vagy olyat, ami – bár terjesztésre alkalmas mennyiség nem áll rendelkezésre – rendkívüli és sajátosan egyedi minőséget képvisel, vagyis kedvet csinál Magyarország meglátogatására. A végső konklúzió közmegegyezéssel az, hogy minél jobb minőségű borok és pálinkák jelenjenek meg, esetleg – ha erre van mód egyáltalán – néhány jobb étterem által prezentált kisebb kóstoló.

A Czifray-versenykurzus folytatását illetően Széll Tamás felajánlja, hogy eddig tapasztalatai alapján megír egy szabályzatot, amely minden jelentkező számára világossá teszi, hogyan készüljön fel a versenyre, mit vihet be magával és mit nem. Jelzi, hogy ezen túlmenően nem szükséges rendkívüli felkészítés a versenyzőknek, mert a Bűvös Szakácson megjelenő anyagok alapján fel lehet készülni.

A BDOR témakörében Hamvas Zoltán kifejti, hogy hosszú távú projektről van szó, adott szakácsok és commis-k többször mindig újra indulnak, ami által egyre nagyobb versenyzési tapasztalattal rendelkeznek.

Mindketten leszögezik a Czifray és a Hagyomány és Evolúció célja eltérő. A HAGYEV a BDOR selejtezője, a Czifray pedig egy önképző célzatú versenykurzus. Molnár Tamás elmondja, hogy hamarosan kiírjuk a BSZ-re a következő Czifray-sorozat témáit.

Többen kifejtik, nem látható be egyelőre, hogy a következő években milyen lesz, lesz-e egyáltalán utánpótlása a mezőnynek, ennek fényében kell megállapítani azt, hogy a korábbi sikeres versenyzők közül kik és hányan indulhatnak újra.

Egyéb napirendi pont nem lévén, levezető elnök 19 órakor a közgyűlést bezárja.

Budapest, 2012. május 14.

…………………….……………

Bittera Dóra
jegyzőkönyvvezető

…………………….…………… ……………………………………
Takács Lajos Molnár Tamás
jegyzőkönyvhitelesítő jegyzőkönyvhitelesítő

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!