Spárgaszezon

Sparga zold feher hordo kicsi 0675

Fehér vagy zöld, vastag vagy vékony, a legjobb a hajnalban szedett spárgát még aznap elkészíteni – minél frissebb, annál jobb.

Előkészítés

A fehér spárga fás “zoknirészét” (4-5 cm) letörjük (nem vágjuk), így a rostok kevésbé sérülnek, a zöldség jobban megtartja a nedveket. Ha friss, szépen törik. Hámozáshoz egy lábos sima hátára fektetjük, a fej alatt 2 cm-rel kezdjük a tisztítást krumplipucolóval: a héjat innen indulva lefelé tisztítjuk. (Lábos háta helyett fektethetjük a csuklónk belső részére is, magunk felé hámozzuk.)

Zoldsparga kucsmagomba kicsi 3533(1)
(Klasszikus párosítás kucsmagombával és hollandi mártással)

A zöld spárgának csak a “lábát” hámozzuk. Először letörjük a fás részt a spárgaszál aljáról, majd 3 cm magasan körbevágjuk a szár alját, s erről a szakaszról késsel lehántjuk a vastagabb héjpalástot. A szárról lefejtjük a „pikkelyeket” (kés pengéjével visszahajtjuk, így könnyen letörik).

Elkészítés – lehetőségek

A spárgához az ajánlott módszer sokáig az volt, hogy forrásban lévő sós-cukros vízbe tesszük – tepsibe fektetve, vagy pedig összekötözve, állítva. Utóbbi esetben a spárgafejek kissé kilógnak, így nem puhulnak túl. Kereskedelemben kapható is speciális “álló” spárgafőzőedény. Ez nem rossz megoldás, de vannak más módszerek, amelyek még jobban megőrzik a spárga friss ízét. Néhány példa:

Párolás

Vastag falú edényben egy percig olívaolajon megforgatjuk a spárgát. Felöntjük két-három evőkanál szárnyaslevessel (vagy vízzel), adunk hozzá csipetnyi sót és cukrot, és lefedjük. Öt-hat percig pároljuk lefedve, közben kétszer is adunk hozzá kevés folyadékot. Végül levesszük a fedőt, és még egy percig hagyjuk a levet teljesen elpárolódni. A zöld spárgának általában kevesebb idő elég.

“Borítékos” módszer

Sparga boritek 9356

Ehhez sütőpapírt (vagy alufóliát) terítünk ki magunk elé, és a felénk eső felébe fektetünk öt-hat szál spárgát. Megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük igen kevés sóval és cukorral, majd ráhajtjuk a papír másik felét. A papír szélét körben 1 cm széles csíkban visszahajtjuk, és gemkapoccsal összetűzzük. Amolyan borítékféle formát kapunk.

Tepsire tesszük, nyolc-tíz percig készítjük 180-200 °C-os sütőben. A spárga kívülről kissé megpirul, íze koncentrált lesz. 


Vákuumozás

Éttermi megoldás: a fehér vagy zöld spárgát kevés sóval-cukorral és olívaolajjal vákuumcsomagoljuk.

A fehér spárgát 85 °C-os vízfürdőben készítjük 7-8 percig, a zöldet 4 percig. Jeges vízben lehűtjük, majd a csomagból kivéve serpenyőben élénk lángon, kevés olívaolajon pirítjuk, hogy kis színt kapjon az egyik oldala. Közben a serpenyőt nem mozgatjuk. A spárgát másfél perc után megfordítjuk, s néhány másodperc elteltével már tálalhatjuk.

Kísérők

A fehér spárgához klasszikusan társul a hollandi mártás vagy annak narancslé hozzáadásával készülő változata, a máltai mártás. (A hollandi mártás olyan, mint egy meleg majonéz, azzal a különbséggel, hogy a vízfürdő fölött habosra kevert tojás sárgájához apránként nem olajat, hanem olvasztott vajat adagolunk, továbbra is vízfürdő fölött, habverővel. Kisebb a veszélye a szósz szétesésének, ha tisztított vajat használunk.)

Az igazán jó ízű és friss spárgához egy egyszerű olvasztott vaj is kiváló. Ugyanilyen nemesen egyszerű kísérő a szaftos habart, bevert vagy lágy tojás.

Az alábbi ételek a budapesti Mák bisztróban, Huszár Krisztián konyhafőnök szezonális kínálatában szoktak előfordulni.

Recept

Spárgaerőleves

Címkék: ,
Sparga eroleves

Hozzávalók

  • 1 kg spárga, tisztítva, darabolva
  • 2 l sültcsirke-alaplé
  • 100 ml fehérborredukció (Chardonnay)

Redukció

  • 300 ml száraz fehérbort kis lángon 100 ml-re koncentrálunk.

Olcsóbb, vékonyabb szárú spárgákból kiváló erőleves készíthető.

Alaplé

Az alapléhez 1,5 kg csirkeszárnyat és farhátat 160 °C-os sütőbe teszünk 40 percre. Befejezés előtt 5-10 perccel hagymát és sárgarépát is adunk mellé. Kivesszük a tepsiből, a zsírt leitatjuk róla, lábosba tesszük, felöntjük kb. 2,5 l vízzel. Felforraljuk, lehabozzuk. Adunk hozzá 6-8 petrezselyemszárat, 1 póréhagymát, 1 szárzellert, csipet sót. Felforraljuk, 30-40 percig kis lángon főzzük, a habot folyamatosan leszedjük róla.

Megjegyzés

Ez a könnyű alaplé széleskörűen használható levesekhez, mártásokhoz, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, és lefagyasztani.

A leves

A megtisztított darabolt spárgát hideg sültcsirke-alaplébe tesszük (használhatunk zöldségalaplevet is), hozzáadjuk a borredukciót. A lábost műanyagfóliával gondosan lefedjük-körbetekerjük. A levet felmelegítjük, majd nagyon kis lángon, alig gyöngyöző forrással készítjük 40-45 percig (a fólia felpúposodik majd, s közben folyamatosan visszacsöpög róla az elpárolgó lé).

Végül leszűrjük. Áttetsző, rendkívül tiszta és intenzív ízű levest kapunk. Betétnek spárgafejet adunk.


Recept

Zöldspárga-krémleves

Címkék: ,
Sparga kremleves zold 7043

Hozzávalók

  • 50 ml olívaolaj
  • 2 salotta (vagy kis fejű vöröshagyma), finomra vágva
  • 1 kg zöld spárga
  • 800 ml sültcsirke-alaplé (lásd az erőlevesnél)
  • 50 g vaj, kockára vágva, hidegen
  • só, cukor

Spárga

A zöld spárga alsó, fás részét letörjük, eldobjuk (ez főzésre nem alkalmas, nincs jó íze). Levágjuk a fejeket is, ezeket más célra használjuk (például levesbetétnek), a krémleveshez a spárga “testét” használjuk, ezt “lepikkelyezzük”, és 1 cm-es darabokra vágjuk.

A hagymát az olívaolajon pároljuk egy percig, hozzáadjuk a spárgát, még egy percig pároljuk.

Felöntjük az alaplével, felforraljuk, levesszük a tűzről. Erős turmixba tesszük, és 3-4 percig turmixoljuk, közben hozzáadjuk a vajat, sózzuk, csipet cukorral ízesítjük.

Tálalás

A tetszőleges módon elkészített spárgafejeket mélytányérba tesszük, rákanalazzuk a levest, amit közvetlenül tálalás előtt botmixerrel fel is habosíthatunk. (A zöld krémlevesbe adhatunk fehér spárgát is betétnek.)

Tipp

A háztartásban igen hasznos a nagy teljesítményű turmixgép levesek és mártások készítéséhez: segítségével elkerülhetjük a fölösleges lisztes habarásokat, berántásokat, a tejszín túlzott használatát.

A spárgakrémlevesbe beleturmixolhatunk 1-2 friss bazsalikom- vagy mentalevelet is.


Recept

Zöldspárga lágy tojással

Sparga tojas kesz kicsi 7124

Vastag falú edényben egy percig olívaolajon megforgatjuk a spárgát. Felöntjük két-három evőkanál szárnyaslevessel (vagy vízzel), adunk hozzá csipetnyi sót és cukrot, és lefedjük. Négy-öt percig pároljuk lefedve, közben kétszer is adunk hozzá kevés folyadékot. Végül levesszük a fedőt, és még egy percig hagyjuk a levet teljesen elpárolódni. A fehér spárgának általában kicsit több idő kell.

Lágy tojás

Ötperces lágy tojást készítünk, csészében villával durvára törjük, kevés olívaolajat adunk hozzá, sózzuk-borsozzuk.

Kistányérra kanalazunk kevés habos burgonyapürét (az étteremben ISI szifonból nyomják).

Sparga lagy tojas maak 7092

Erre kanalazzuk a még meleg lágy tojást.

Sparga krumplira tojas 7093

Végül rátesszük a párolt spárgafejeket, némi parmezánforgáccsal és zöldfűszerrel. Azonnal tálaljuk.


Recept

Spárga citrusos-olívaolajas habmártáson

Sparga habon 7079

Hozzávalók

  • 4 ötperces lágy tojás
  • 75 ml bergamottolajjal ízesített olívaolaj (kb. 1:2 arányban)
  • 125 ml ásványvíz
  • fél citrom leve, só

Szifonban készítünk mártást, amely a máltai mártás (hollandi + narancslé) olívaolajas variációja. Alapja a spárga és a citrusgyümölcs vonzalma. Némi bergamottolaj kell hozzá, vagy ennek híján valamilyen citrusos olívaolaj.

Utóbbi készen is kapható, de magunk is elkészíthetjük: olívaolajat 60 °C-ra melegítünk, kezeletlen héjú citrom- és narancsgerezdeket teszünk bele, átlátszó fóliával lefedjük, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, és levettük a fóliát, kő- vagy famozsártörővel összenyomkodjuk még kissé a gyümölcsöket, hogy illóolajuk és levük jobban kijöjjön. Ez persze nem pótolja az „igazi” citrusos olívaolajat, ahol a két gyümölcsöt együtt dolgozzák fel.

A hozzávalókat összeturmixoljuk, habszifonba tesszük, két patront csavarunk rá. A szifonból ezt a könnyű-habos mártást nyomjuk ki először a tányérba. Erre helyezzük a spárgafejeket. Zöldfűszerrel tálaljuk.

Megjegyzés

A fenti habos mártásra adhatunk még friss, villával összetört lágy tojást is, és erre a spárgát.


(A Magyar Konyha 35. évf. 5. számában megjelent szöveg szerkesztett változata)

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!