Fish pie

Nagy-Britanniában Pierre Marco White elsőként kapott három csillagot a Michelin-kalauztól, 1995-ben. Harminchárom évesen ő volt a kalauz történetének addigi legfiatalabb háromcsillagosa. És egyben az egyik első celebséf, aki burjánzó természete miatt az enfent terrible névre is hallgatott (egy ízben tanítványát, az ifjú Gordon Ramsayt is megríkatta). 1999-ben jelentette be, hogy “visszaadja” csillagait és visszavonul. A visszavonulást azonban sajátosan értelmezte, mert hamarosan számos éttermet nyitott, könyvek sorát adta ki, folyamatosan megjelenik a televízióban.

A francia csúcsiskolán nevelkedett szakács 2008-ban “vissza a gyökerekhez” jeligére ötrészes sorozatot forgatott Great British Feast címmel. Itt mutatja be erősen letisztult fish pie-verzióját, amiről azt mondja, szabadon variálható bármilyen halfajtával és zöldséggel. A videón hosszan sajnálkozik, hogy a fish and chips hazájában egyre kevesebb halat készítenek otthon az emberek. Ez az étel szerinte különösen alkalmas arra, hogy felnőttek megszeressenek halat főzni, a gyerekek halat enni.

A recept csak irányadó: a vastag húsú halféléket ízlés szerint adagoljuk és variáljuk, a füstölt halból viszonylag kevés elég – ha erősen sós vagy túl füstös, áztassuk tejbe.

Hozzávalók

  • 300 g krumplipüré
  • 150-200 g fehér húsú hal (tőkehal, hekk, harcsa)
  • 100-150 g lazacfilé
  • 100 g füstölt hal (például tokhal vagy lazac)
  • 100 g garnéla
  • 100 g jakabkagyló (esetlegesen)
  • 1 kis halleveskocka vagy 1 kk dashipor (nem halászlé) vagy szárnyasleveskocka
  • 250 ml zsíros tejszín
  • 1-2 újhagyma darabolva és olívaolajon röviden előpárolva
  • 2 keménytojás (maximum 7-8 perces)
  • 80-100 g reszelt Cheddar-sajt
  • esetlegesen: valamilyen zöldség (brokkoli, spenót, kelbimbó vagy más)

A halakat és a tenger gyümölcseit nagyjából egyforma darabokra vágjuk, tűzálló tálba tesszük, szorosan egymás mellé.

A tejszínt felforraljuk, belemorzsolunk kevéske leveskockát, krémesre sűrítjük, még forrón ráöntjük a halakra a tűzállótálba. Ráadjuk a kisebb darabokra vágott főtt tojást és újhagymát, meghintjük reszelt sajttal. Végül vastag rétegben beborítjuk krumplipürével. A tetejét késsel vagy villával megbarázdáljuk.

A 220 °C-ra előmelegített sütő legmagasabb polcára tesszük 15 percre. Miközben az étel elkészül, a püré a tetején szépen megpirul.

A szakács tippje

  • A rákot először 10-20 másodpercre lobogva forró vízben dobjuk, így könnyebb lehántani a páncélját. A fejét lecsavarjuk, ezzel a mozdulattal kihúzzuk a bélcsatornát is. (Aki gyakorlatlan, az éles késsel vágja be a rákfarok hátát, így szedje ki a bélcsatornát.)
  • Használhatunk parmezánt is hozzá, vagy bármilyen jól olvadó sajtot.
  • A krumplipürébe ne tegyünk túl sok vajat. Jó megoldás az is, ha a lisztes krumplit egyszerűen szétpasszírozzuk némi olívaolajjal.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!