Mese HabbalHerbálkaland - Bakonybéli Vitalis

Herbálkaland – Bakonybéli Vitalis

Img 7554

A legutóbbi Főzdefeszt egyik legkellemesebb meglepetése a Vitalis volt. Életerős, szinte harapható gyógynövényes karaktere üdítőleg hatott a sok komlónehéz versenytárs mellett. Pedig a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor égisze alatt futó sör címkéje nem éppen bizalomgerjesztő: egyszerre tűnik fel rajta a teljesen értéktelenné vált kézműves és a finoman szólva is megkérdőjelezhető apátsági jelző, ami nem kifejezetten szerencsés.

Aki egy kicsit is figyeli a sörpiacot, annak feltűnt, hogy az elmúlt évben több apátsági-egyházi sör is megjelent a piacon. Számomra nehezen emészthető és igen szomorú tény, hogy ez több esetben nettó átverés. Nem arról van itt szó, hogy hirtelen ennyi, egyházhoz köthető sörfőzde nyílt az országban: bérfőzött söröket is gond nélkül illetnek ezzel a jelzővel. Láttunk már ilyet a Thomas Menner esetében is, de akadnak itt más példák is.

Hogy mennyiben nevezhetjük a székesfehérvári egyházmegye sörének a Monyóban Németh Anti által megkreált Szent Istvánt vagy a Bors Serfőzdében főzött Vitalist és Mauritiust, az egy elég érdekes kérdés. Az apátsági egy jól csengő jelző: évszázados tudást, szakértelmet sugall, régi, jól bevált receptek újraélesztését és egy figyelmetlenebb sörivó hamar párhuzamot vonhat a kolostori, a trappista és az apátsági sör között.

Pontosan ezért is ennyire káros az excesszív használata: szűk egy év alatt eljutottunk oda, hogy igazából már semmit sem jelent. Elértéktelenedett, értelmét vesztette. Lehet hivatkozni különböző, közelebbről nem definiált régi, apátsági receptekre, de az apátsági jelző használata egy saját főzdével együtt lenne igazán elegáns.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Vitalis ne lehetne egy jó sör, egyszerűen csak a mögé tett reklám nem a legszimpatikusabb.

A nyitás ismét szép, zsályás és cseppet levendulás, játszik még egy keveset az eukaliptuszos, ánizsos vonalon is, mielőtt csendben lenyugszik. A háttérben mintha feltűnne édesgyökér is, de csak röviden. Az íz viszont mintha változott volna, a balansz kicsit borult. A Főzdefesztes középnagy test helyett vékonyabbnak tűnik az alap és sajnos nem lehet elmenni az édeskés, zavaróan konzervkukoricás mellékzönge mellett sem, ami nemhogy kiemeli, hanem inkább elnyomja a gyógynövényes jelleget.

Ettől még a Vitalis egy egész jó sör maradt. A gyógynövényes vonal menti meg a helyzetet, ez a konzervkukoricás mellékíz ugyanis egy egyszerű, kevésbé komlózott sört valószínűleg borítana. Volt már rá példa, hogy ilyet éreztem a Bors söreinél, volt, néha kifejezetten zavaró is volt, máskor viszont egyáltalán nem tűnt fel (az új Mortianna például egész tetszetős darab).

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Mit jelent a Vitalis címkéjén az „apátsági jelző”? A bakonybéli bencés monostor egyik szerzeteseként nekem személy szerint sokat. Büszke vagyok arra, hogy itt, Bakonybélben kelt 1095-ben az oklevél, melyben először fordul elő a magyar „komló” szó. A magyar szerzetesi élet nemzeti tragédiák által szabdalt hagyománya valóban nem tud felmutatni régi recepteket, sem a belgiumi trappista monostorokhoz hasonló töretlen folytonosságot. A birtokaiktól és vagyonuktól megfosztott bakonybéli monostor, elegancia ide vagy oda, nagyon messze áll attól, hogy saját sörfőzdét építsen. Ezért kerestük meg Bors Lászlót, akivel a monostorban termett gyógynövény felhasználásával közösen kísérleteztük ki a Vitalist. A sört mi, bakonybéli szerzetesek forgalmazzuk, eddig kétszer jelent meg csapolt formában, mind a kétszer szerzetes állt a csap mögött. Az „apátsági” ilyen értelemben számomra nem reklámfogás, hanem egy kis létszámú szerzetesközösség megélhetésért folytatott munkájának része. Ha ez hazugság, örömmel vállalom. Mint ahogyan a sört is, ami tényleg nagyon jó lett.

  2. @isacco: a monostor hire, tortenelme es hagyomanyai mind tiszteletremeltoak, de attol meg a cikkben megfogalmazott kerdesre ez onmagaban nem ad kielegito valaszt. Mit gondoljon egy fogyaszto akkor, ha az apatsagi jelzot latja egy soron? Biztos erti, mire gondolhatok, ha ugyanugy lehet apatsaginak nevezni egy sajat fozdeben sajat recept alapjan fozott sort es egy berfozott, orszagos hiru fozo altal jegyzett sort. Pont errol van szo, hogy ez a jelzo eleg megteveszto: nem lehet tudni, mi van a hattereben.

    Nincs semmi baj a berfozessel , csak fogyasztoi oldalrol nezve egy olyan sort apatsaginak nevezni, amibe a fuszerek az apatsag teruleterol kerultek, de se nem ott fott, se nem ottani a recept…hat ez azert megkerdojelezheto.

    Ettol meg lehet jo sor. Ahogy egyebkent az is volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!