Mese HabbalMinden kortya egy új dimenzió - SpontanBasil

Minden kortya egy új dimenzió – SpontanBasil

Img 5158

A Spontan-sorozatot joggal nevezhetjük egy életút kicsúcsosodásának. A csúcssörfőző Mikkel Borg Bjergso a sörfőzés csúcsának számító stílusokat ír át saját kénye-kedve szerint: savanyított, sokszor spontán erjesztésű söröket ízesít fűszerekkel és gyümölcsökkel. A kollekcióban szerepel bodzás, áfonyás, sőt, céklás sour ale is, és ugyan én magamat a keményvonalas gueuze-fanatikusok közé szoktam sorolni, néhány példány igencsak felkeltette az érdeklődésemet. Élen a homoktövises és a bazsalikomos lambic-kal, amiket egészen szenzációs ötletnek tartok.

Egyelőre még csak az utóbbit sikerült kóstolnom, de azt két alkalommal is. A SpontanBasil alapját az egyik leghíresebb belga lambicfőzde, a Lindemans oude gueuze söre adja, ezen csavart egy nagyot Bjergso a bazsalikommal.

Merthogy egészen elképesztő, milyen sokat változtat a bazsalikom az összképen. Adva van egy decensen savas, komplex sör, amiben úgy dominálnak az animális, lópokrócos, mandarinos és citromhéjas jegyek, hogy közben mégsincs zavarban az ember a sok erőteljes aroma miatt. A SpontanBasilnél ezt az összetett harmóniát foglalja egységbe az erőteljesre hangolt, olajos, bazsalikomos világ, ami a legelejétől a legvégéig kíséri a kortyot. Szenzációs sör. Nem túlzó, inkább elegáns ez a fűszeres svédcsavar, ami annyira könnyedén simul bele az italba, mintha több évtizednyi kísérletezés eredménye lenne. Kötelező darab, aki teheti, szerezze be.

A sört ismét a Saveur Biére-ről rendeltük, ha többen összeálltok, a postaköltség minimális.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. @ZX71: SpontanSeabuckthorn, de én még nem tudtam szerezni. Ha találsz valahol, belinkeled ide, mert engem is nagyon érdekel :). Köszi

  2. Szia! Köszönöm! Közben egyébként kisakkoztam a nevét, sőt azóta meg is kóstoltam. 🙂

    http://beerlovers.at/index.php?cl=alist&cnid=xlsearch&searchparam=spontan

    A hosszú hétvégén Bécsben jártunk, és felfedeztem a fenti linken levő boltot. Egészen elképesztő kínálatuk van, ez a bolt maga a csoda. :))) És Bécs nincs messze, „ki lehet ugrani” egy bevásárlásra, a több mint 1500 féle sör miatt pedig nagyon meg is éri.

    Amit sikerült most vennem egyebek között:

    Boon / Mikkeller Oude Geuze Boon, Bone Dry Mikkeller Selection (nincs a weblapon, de a boltban 15 euró volt 750 ml kiadás)

    Boon Oude Geuze Black Label (szintén nincs a weblapon, 10 euró volt 750 ml)

    És az ominózus homoktövisest is. Egyelőre csak ez utóbbit kóstoltam meg, a másik kettő még otthon pihen. Én sajnos nem tudok írni olyan szép leírást, mint te fent, de azt tudom mondani, hogy életem legsavanyúbb söre volt („keményvonalas” vagyok, ahogy te is), nagyon izgalmas ízvilág, ahogyan egy alapvetően eleve nagyon savanyú geuze-t még tovább lehet facsarni.

    A boltban volt Spontanbasil is, de a 35 eurós ára kicsit visszatántorított, így is sok pénzt otthagytam.

  3. Még annyit, hogy a webshop adatai nem nagyon frissek, pl a fent említett Boon kiadások benne sincsenek, de pl a Spontanhibiscusra is azt írja, nincs raktáron, holott a kezemben volt. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!