Balatoni hájp

Vitorlas 2 img 9461
A galéria megtekintéséhez kattints a képre !

Szárszó

Forradalmi konyhatechnológiára bukkantak kutatók a balatonszárszói strand mellett: ránézésre hal, kóstolásra új világ. Az alapanyag hosszan fagyott akciós kazah, amit kicsit felengedve irdalnak, aztán valahogy tárolják, majd rendeléskor sokat látott, túlhevült zsiradékba dobják, hogy gyorsan kész legyen. A végeredmény: fullasztó cipőtalp taszító öreghalízzel, amire olcsó ízfokozó telepszik. Mint mikor edzett Mad Max-hősök mérgezett sültkeszegleletet lelnek a sivatagban: megeszik, de túlélik és még csak nem is zokognak a pirosra lakkozott padon.

Keszeg elvontan img 6704

A strandon aztán újabb lelet: büfébérlők találmánya. Lapos, rágós, ridegen szikkasztott termék keletlen tésztából. Külön érdekessége, hogy lángosnak keresztelték. Hangulatilag a The Day After és az After Armageddon világába vezet, de egy nosztalgiahullám is átcsap rajta: a punnyadt fokhagymalé a régi. Jövőnk és múltunk mágikus szimbiózisa.

Révfülöp

Az út Révfülöpre vezet tovább a Cselling Udvarházba, ahol egy támogatott turisztikai online-felület dolgozói Michelin-csillagokat láttak az ételektől:

Extravagáns mini luxusétterem a legjobb túróstésztával és krumplilevessel, burratás-carpacciós lángossal… mangalica lardo pirított kenyéren, majd tökkrémleves pirított baconnel és sült scamorzás túrógombóccal… Túróval és ricottával töltött tortellivel, kápiakrémmel, krumplicsipsszel… Utána pedig mangalicafilé vagdalt krumplipürével, padlizsánkrémmel, lilakáposztával, a tetején kecsesen libbenő rizskrékerrel, …és még a pralinés, csokoládé mousse-os desszert is a modern művészetek múzeumába való…

A Fülöp-hegy szűk labirintusát GPS-szel bejárva lassan kiderül, hogy árnyékra vetődött a figyelmetlen csillagkutató. Habár az újságírásnak álcázott 12.000 leütéses online-hájp fele – Michelin-csillagos szalagcím alatt – szenvedélyes ételleírás, elrejtettek benne egy utólag is csak nehezen felfedezhető részmondatot: „…csak szállóvendégek kaphatnak vacsorát”.

Aszofo ori%c3%a1as hal c%c3%a9g%c3%a9r img 9621

Aszófő

Az éhes ember innen Aszófőre vetődik, melynek híres halsütőjében a fagyott kazah szintén extrém száraz, de a szárszóinál azért kevésbé forradalmi. A sötétre sült rántott pontypatkó furcsán néz ki, de maradt némi szaftossága, majonézből meg jobbfajta iparit tartanak.

Aszofo ponty patko img 9625

Túl ezen: nem ragad az asztal, tiszta a tálca, mindenfelé piros muskátli és minőségi kertitörpe.

Keszeg aszof%c3%b6 img 9627

Örvényes – egy másik fröcss?

Froccs gazda img 9654
Willmann Fábián, a Másik bolt tulajdonosa

Örvényes határában fordulat áll be – egy nagyon komoly enyhítő körülmény: a budapesti (Wekerle telepi) Másik bolt balatoni lerakata mentőcsónak a műút mentén.

Froccs szoda img 9651

Buborékdús hideg szóda és sok ideillő helyi bor: mencshely-dörgicsei Madaras, badacsonyörsi Csendes-dűlő, pécselyi Strommer, Kálikövek. És kis sörfőzdék (is).

F%c3%b6rccskert dupla k%c3%a9tszer

Egyelőre nincs konyhaengedély, de van jobbféle parasztsonka, sajt, ropogós káposztacsipsz (!). Kiváló a feketeribizli-szörp, jó a firenzei Mokaflor kávé, amelyet reggel 8 órától kezdve főznek. Ez a nap nagy happy endje – este 10-ig.

Fr%c3%b6ccsb%c3%a1r img 2017

Zánka

A Neked főztem gasztrokocsma új hely, szép masszív épület az északi part jellegzetes vörös köveiből, a templom mellett. Elől sziklakert, a terasz hátsó részén fák alatt is lehet ebédelni a kútnál.

Zanka 7 img 9610

Sok helyen már szerencsésen elhagyják a gyümölcsleves vastag liszthabarását és a tejszínkupolát. A túlédesítés-túlfűszerezés azonban makacsul tartja állásait. Ez a helyzet a Neked főztem vörös gyümölcslevesével is, amely bólészerű a markáns fahéj-szegfűszeghangulattól, édességét fokozza a cukros morzsa (ami amúgy jó ropogós elem lenne). Jólesne a vendégnek egy fanyarabb lé – akár alaposan lehűtve is.

Zanka 2 feladag leves img 9584

Étvágygerjesztően fest a töltött káposzta, ám a levele bőrösen szívós, a tölteléke fojtóan száraz (kevés benne a zsíros rész, érezhetően nem lazították vízzel vagy alaplével, talán még tojás is került bele?) Legjobb eleme a jóízű gezemicés szaft kis paradicsommal, sűrű tejfellel.

Zanka 3 img 9589

Szépen tálalják a pisztrángot is, de a hal íze még magához képest is semleges és sótlan, a húsa túlkészült, a bőre többnyire nyúlós. Mellette friss és krémes a krumplipüré. A zöldségkörítésben édeskömény és/vagy szárzeller sok héjas sült paradicsommal és igen sok kolbászkockával. Kiegyensúlyozottabb arányokkal egyfajta modern főzelék lehetne – egy jobb halhoz.

Zanka 4 img 9593

Balatonszőlős – a kocsma

Sz%c3%b6l%c3%b6s kert h%c3%a1z kiv%c3%bcl img 9504

Szőlősön van még templom (kettő), de iskola már nincsen, néhány éve bezárt a kocsma is. Ez pedig az elmúlás vészjósló előszele – lenne, ha 2017 tavaszán nem nyitott volna újra a kocsma. Hogy tovább éltesse legalább a reményt.

Sz%c3%b6l%c3%b6s konyha img 9469 kocsma
Látványkonyhán főzőasszonyok

A lokál finoman szólva sem profitorientált, dehát milyen falu az, ahol nincs kocsma? – kérdi Tálos Attila kocsma-újraalapító, a Bortársaság tulajdonosa, akinek a közelben van pincészete, Szőlősön háza.

A berendezés minimalista, masszív az asztal – olyannyira, hogy lehet rá támaszkodni. Rusztikus padló és plafon, érezhetően mindenütt benne van az anyag. A szemközti kertben paradicsomot nevelnek, a ház mögött hamarosan platánok árnyékolják a parkolót, a falitáblán nagyon egyszerű ételek: leves, főzelék-feltét, hús-krumpli, tepsis sütemény, háznál készült tészta olaszosan. Gyakran van piritós velővel, tepertőkrémmel, padlizsánkrémmel, effélékkel. Italkínálatban Gellavilla-borok, gyöngyözőbor, csapolt sör, természetes szörp.

Sz%c3%b6l%c3%b6s falitabla img 9634

A gyümölcsleves itt is édes, a cukor és a fahéjasság elnyomja a friss gyümölcsök ízét. A betyár raguleves viszont a bakonyi sertés jóféle leveses változata – gombával, tejfellel, galuskával. Eltalált a sűrűsége és a savanykája is.

Sz%c3%b6l%c3%b6s bakonyi leves 2 img 9478

A főzelékek az elmúlt évtizedek habart-berántott közmegegyezését követik, a fasírtfeltét egyelőre a szárazsággal küzd, a lecsó túlpuhult paprikájával együtt is tisztes-házias.

Sz%c3%b6l%c3%b6s lecso img 9485

Aki kóstolta, dicséri a paradicsomos-sajtos házi tésztát. A mustáros tarja irdalás híján kedves buborékos formát ölt, de nincs kiszárítva, húsízű, ahogy a krumplinak is krumpliíze van. Jószívvel ehető étel – édeskés paradicsomsalátával adják.

Sz%c3%b6l%c3%b6s tarja img 9488

A túrós rétes a rokonszenves, vastag tésztás Millirahmstrudel rokona – ezúttal tölteléke tömör, a túró száraz. Az óriási almás pite viszont könnyű és omlós – melegen adják, nagyon frissen, és másnapra még jobban összeáll.

Sz%c3%b6l%c3%b6s pite img 9498

A konyhában háziasság – annak minden erényével és újkori beidegződésével, a magyar alapanyagok változékony minőségével. Azt nem tudni, mennyire lesz a helyiek törzskocsmája, de az biztos, hogy széles térségből tud bevonzani vendégeket, akár egész évben is, és ezzel az alapítószándék sikerre van ítélve.

Sz%c3%b6l%c3%b6s kocsma tabla img 9505

Hogy a Balaton környékén szigorú mércével is több száz jószívvel ajánlható étterem és büfé lenne, arra senki se vegyen be gyorsan ölő mérget. De aki azt állítja, hogy a tópart nem változik, az egy javíthatatlan.

Fortepan 56288 els%c3%bcllyedt trabant v%c3%a1rkonyi 1982
Zamárdi 1982-ben (FOTO: FORTEPAN / Várkonyi Péter adományozó)

A Másik bolt Balaton
8242 Örvényes
Új utca 2.

Neked főztem gasztrokocsma
8251 Zánka
Fő utca 7.

A kocsma
8233 Balatonszőlős
Fő u. 10.

Balatoni nyár motívum

Fr%c3%b6ccs m%c3%a1sik t%c3%a1bla img 2014

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Nemrég Keszthelyről hazafelé végigkóstoltam néhány halsütőt. A leírtakat mindegyikre rá lehet húzni. Almádiban olyan halászlébe és lángosba futottam bele, hogy még az északi part ezen szakaszát is kerülni fogom pár évig. Az, hogy a „tópart változik”- sok igazság van benne: Egyik hely silányabb a másiknál. Van tényleg néhány jó konyha már, de minőségi halsütőt, büfét én még nem találtam. Az is szomorú, hogy még ma is a cukros, lisztes, fahéjas lédig gyümőlcskompótot hívják gyümölcslevesnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!