Bűvös SzakácsKarizmatikus ételMagyar csapat győzött a tállyai BBQ-versenyen

Magyar csapat győzött a tállyai BBQ-versenyen

10t%c3%a1llya kgb img 1784
A KGB átveszi az összesített első díját

Ez volt az első pénzdíjas KCBS-verseny Magyarországon. A helyszín a tállyai Promenád park volt. A közönség szórakoztatását szolgáló fesztiválszínpad, sörcsapolás, Jack Daniels-kóstolás két lépéssel odébb, a 18. századi Maillot Kastély mellett kapott helyet, történelmi fák alatt. Ráadásul ez volt az év egyik legszebb őszi napja.

A négy kategóriás verseny első három helyezettje:

  • KGB (Katka-Gergő-BBQ) 686.8456 pont (Grand Champion, csapatkapitány Turanicz Gergely)
  • MISS PIGGY’S (Egyesült Királyság) 685.6112 pont (Reserve Champion)
  • BROS HOG (Olaszország) 682.2624 pont

Az első tízbe került további magyar csapatok:

  • Chefparade Főzőiskola (összesített negyedik hely)
  • Debrecz’N BBQ (összesített nyolcadik hely)

A legnagyobb kihívást jelentő marhaszegy kategóriában is magyar csapat végzett az első helyen:

  • SunCity BBQ Szeged
7tallya plakat img 1738

A részletes eredmények ITT találhatók

1zs%c3%bcrizes el%c3%b6tt img 1681
A zsűrizés előtti reggel

Több nagy múltú külföldi csapat érkezett kétkedéssel – attól tartottak, hogy a sok frissen képzett bíró és a helyi ízlés nem értékeli helyén a teljesítményüket. Az aggály eloszlott: a négy legnevesebb külföldi csapat az első tíz között végzett.

A magyar szervezők 10/10 pontot kaptak a KCBS-től, ami annyit jelent, hogy mindenben maximálisan megfeleltek a szabályoknak. Sőt, első rendezvényesként a legnagyobb részvételt sikerült elérni más helyszínekhez képest: 11 országból 40 csapat indult (a másutt megszokott 20-25-tel szemben).

5kast%c3%a9ly img 1696
A kastély

A holland IQ BBQ volt a mezőny egyik legnevesebb csapata (Team of the Year 2016, illetve 3. helyezett az idei évben). A Richard Wagers (nemzetközileg elismert profi) nevével fémjelzett team jellemzően nem publikálja versenydobozai képét, de ezúttal kivételt tettek: Wagers meghatónak találta a magyarok kedvességét, a rendkívül vendégszerető versenyhangulatot.

Tudni kell, hogy profi BBQ-versenyzői körökben elég nagy a titkolózás a folyamatosan újított technológiák miatt. A sütőterületre sem szívesen engedik be a közönséget, a versenybírók pontozóasztalainál pedig végleg szigorúan tilos a fotózás.

Ezúttal azonban megkaptuk az IQ BBQ kategóriagyőztes lapockás dobozának fotóját („pork”), amit önmagában is extra sikernek könyvelünk el. (A sertéslapocka követelményeit lásd ITT)

Iq pork 2017 vag
Az IQ BBQ kategórianyertes sertéslapocka-doboza

Hasonlóan nagy nevű csapat a brit Miss Piggy’s, a verseny összesített második helyezettje (csirkében és oldalasban is elsők lettek Tállyán). Ez volt a 76. versenyük, és a 14. ország, ahol versenyeztek.

14 angolok miss piggy img 1766 miss piggy
A Miss Piggy’s többször vonult ki a díjkiosztáson a színpadra

Az összesítetben első helyre került a KGB csapata (Katka és Gergő BBQ a velencei Tekergő Restaurant&Motelből). Ezzel eldőlt, hogy ők utazhatnak a BBQ világbajnoki döntőjének számító meghívásos Jack Daniels World Championship Barbecue versenyre az Egyesült Államokba, miután a KCBS ezt ajánlotta fel a Tállyán legjobban szereplő magyar csapatnak.

A KGB-csapat helyezései kategóriánként:

  • csirke: nyolcadik hely
  • sertésoldalas: második hely
  • lapocka: tizedik hely
  • marhaszegy: harmadik hely
Kgb oldalas 2.hely
KGB-oldalas

A SZERVEZŐK

  • Adorjányi Máriusz: 2004-2009 között szakácsként dolgozott Londonban mint chef de partie, senior chef de partie (Clos Maggiore, Quaglino’s, The Rocket, Tom Ilic), megfordult Kaunasban (Bajorkiemis), Toulouse-ban (L’arome et le grain) is, közben rendszeresen részt vett a Magyar Gasztronómiai Egyesület Czifray-versenykurzusán (akkor is küldött anyagot, ha nem tudott eljönni személyesen). 2013 óta foglalkozik barbecue-val, jelenleg a BBQ Expedition vezetője, amely a BBQ Pit Box sütők fejlesztője és forgalmazója.

  • Németh Levente: két évtizedes felsővezetői tapasztalattal rendelkezik multinacionális cégeknél, shared service centereknél dolgozott változatos területeken. 2014 óta a barbecue szerelmese, jelenleg a rendezvényszervezésre szakosodott BBQ Network vezetője.

  • Team Nyárspolgár BBQ: a verseny segédcsapata. A magyar versenybarbecue-zás úttörői, 2017-ben háromszor is indultak pontszerő versenyen (Salzburg, Bécs, Szlovénia). Összetett eredményeik: 4/28, 7/20 and 5/25. Két trófeát szereztek: pork (sertéslapocka) kategóriában 3. hely (Salzburg); és az igen komoly presztízsű brisket (marhaszegy) kategóriában 1. hely Szlovéniában. Itt Levente és Máriusz mellett csapattag Kondákor Bálint, biztonságtechnikai szakember, emellett a Cseppenő Nyál Kalóz BBQ formáció alapítója és pitmastere.

A tállyai verseny KCBS védnökei, a verseny vezetői voltak:
– Haymo Gutweniger (Dél-Tirol)
– Luca Famigli (Olaszország).

Szervező házigazda a Tállyáért Egyesület és az Oroszlános Borvendéglő: Márton Péter, Márton-Kováts Kriszta, Haraszti Ágnes, Szabó Péter, Demeter Adrienn.

9k%c3%b6z%c3%b6ns%c3%a9g eredm%c3%a9nyn%c3%a9l 2 img 1754
Díjkiosztó a kastély mellett

Pontozás

„Ami itt bent van, az itt bent is marad” – jelzi a fővédnök nyomatékkel rögtön az elején. Ez annyit jelent, hogy senki nem fotózhat, nem telefonálhat, nem posztolhat semmit sehová, amíg le nem zárul a verseny.

A pontozás teljes mértékig névtelen. Minden asztalnál ül hat bíró, ezért kötelező minden versenydobozba minden húsrészből hat kóstolófalatot betenni. Egy körben általában 6 (vagy 7) dobozt kóstolnak a bírák az adott húsrészből.

A versenyhúsok egyforma versenydobozokban érkeznek meg az asztalra. Minden doboznak van egy háromjegyű azonosítószáma, amelyet kizárólag az adminisztrátorok tudnak a szavazócédulák begyűjése után a mindenkori csapathoz hozzárendelni. A bírák tehát sohasem tudhatják, melyik csapat húsát kóstolják, pontozás alatt nem beszélhetnek egymással. Minden asztalt vezetőbíró felügyel. Ő osztja ki a dobozokat és ő gyűjti be a szavazócédulákat.

Három szempontot kell lepontozni 9 pontos skálán: látvány, íz és állag. Összesítéskor a látvány 0,5600 az íz 2,2972, az állag 1,1428-as szorzót kap. Számítógépes rendszer dolgozza fel az adatokat.

13mariusz szinpad img 1752
Díjkiosztó

A Kansas City BBQ Society júniusban érkezett meg Magyarországra, amikor Tállyán megtartották az első bíróképzést, gyakorlóverseny keretében. Kapcsolódó cikk: ITT

A júniusi sütő- és bíróképzésről készült videó

Az október tállyai versenyen a legjobb magyar pork (sertéslapocka) a Bp BARbq csapaté volt (a kategória negyedik helyezettje):

Bpbarbq pork 4.hely legjobb magyar pork
A negyedik helyezett sertéslapocka

A tállyai verseny hivatalos plakátja

Plak%c3%a1t r%c3%a9sztvev%c5%91kkel uj

A versenybírák

Tallya bbq blog 016

A Barktenders dobozai

Köszönetet mondunk még az olasz Barktenders csapatnak (összesített nyolcadik helyezés), akik rendkívül szép dobozokat készítettek és fényképet is küldtek róluk.

Barktenders csirke
Csirkedoboz
Barktenders oldalas 22635432 10214166340342374 1191299956 n
Oldalas
Barktenders pork
Sertéslapocka (pork)
Barkltenders brisket
Marhaszegy (brisket)

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!