Bűvös SzakácsAz MGE közhasznúsági jelentése 2010

Az MGE közhasznúsági jelentése 2010

Magyar gasztronómiai Egyesület
KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2010. év

Kelt: 2011. április 18.

Tartalom:
1. A szervezet alapadatai
2. Közhasznú tevékenység rövid tartalmi beszámolója
3. A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek közhasznú egyszerűsített beszámolója

  1. A szervezet alapadatai
    Szervezet neve: Magyar Gasztronómiai Egyesület
    Képviselő: Bittera Dóra
    Székhely: 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 1.
    Levelezési cím: u.a.
    Adószám: 18116375-2-41
    Közhasznúsági fokozat: közhasznú
    Nyilvántartásba vételi végzés száma: 20969/2004
    Közhasznúsági végzés száma: 12.Pk. 60.988/2004/7. Fővárosi Bíróság

2.
A 2010. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉG RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓJA
2010 februárjában jelentős látogatottsággal és kedvező sajtóvisszhanggal zajlott a Gerbeaud Házban a Hagyomány és Evolúció csúcsgasztronómiai szakácsversenyünk, amelyet harmadszorra rendezett meg az MGE – független külföldi zsűri részvételével. Az egyesület számos tagja részt vett a párhuzamosan zajló „Főzés ünnepén” (étel- és borkóstoló), ahol a látogatók a borok mellett kis adagos kóstolókat kaptak rántott pacaltól a házi disznótorosig. Összességében rendkívül jól sikerült eseményként könyvelhetjük el.

Az év során folytatódott a Czifray versenykurzus a Gundel szakiskolában, emelkedő színvonalú szakácsteljesítmények mellett. Az amatőr szekciót ki kell vennünk a programból, kapacitásaink szűkössége miatt. Eddigi tapasztalataink szerint a versenykurzus eléri célját: önképzésre készteti az ambiciózus szakácsokat, és ebben hathatós segítséget nyújt nekik.

Az egyesület folytatta a rendszeres termékteszteket. A vastagkolbász és a virsli után a csirketeszt következett. Tervbe véve: tejfölteszt.

Az OTP Bank megkereste egyesületünket azzal, hogy bővíteni kívánja az együttműködést, ebből szponzorszerződés született. A szerződés értelmében az OTP több részletben folyósít összegeket. Ezek jelentős része a Hagyomány és Evolúció, illetve a Czifray-versenykurzus költségeire, a tehetséges szakácsok ösztöndíjaira fordítható. Az MGE ennek fejében számos kötelezettséget vállalt. Így: segít az OTP Klub étteremhálózat létrehozásában, havi egy alkalommal rendkívüli gasztroeseményeket közvetít az OTP Klub felé kedvezményesen, segít az OTP Travelnek gasztrotúrák megszervezésében, a banknak VIP belépőket biztosít gálarendezvényekre, az OTP-t főtámogatóként jelöli meg.

Az Alexandra Kiadónál az MGE szakmai támogatásával megjelent Alain Ducasse nagy desszertkönyve; Heston Blumenthal, A tökéletesség nyomában és Susanne Bingemer, Vietnam – konyhaművészet és kultúra című szakkönyv. Előkészületben a La Cuisine professionnelle (itt változatlanul jelentős lektori és újrafordítói munkák folynak), továbbá egy kimondottan magyar szakácsoknak és érdeklődő amatőröknek szánt konyhatechnológiai kézikönyv receptillusztrációkkal.

A salzburgi Ikarus Étteremben változatlanul egész évben havi rendszerességgel készültek az innovatív élvonalbeli szakácsokról szóló riportok. A recepteket és technológiákat a Bűvös Szakács dokumentálja, ezenkívül az Ikarust üzemeltető Red Bull recept-háttéranyagot ad hozzá, amely teljes terjedelemben rendelkezésére áll.

Az egyesület tagjai az év folyamán tárgyalásokat folytattak Szőcs Géza államtitkárral, dr. Hoffmann Rózsa államtitkár asszonnyal és Matolcsy György miniszter úrral, ezt követően
az egyesület 2010 decemberében a Magyar Nemzetben nyílt levelet intézett a kormányhoz Gasztronómiai Intézet felállítása érdekében. Az intézet fő küldetése az lenne, hogy az étkezési kultúra érdekeit képviselje. Feladatai részletesebben:

  • Továbbképzés/mesterképzés, oktatóképzés. Folyamatos továbbképzés szakácsok, cukrászok, oktatók számára. Az intézet segít tanulmányi ösztöndíjakat szerezni és alapítani, segít abban, hogy magyar szakácsok, cukrászok és más kézművesek eljussanak tanulni a világ élvonalába.
  • Hiteles minőséggarancia-rendszer megalapozása, kézműves minőségű termékek kodifikálása a label rouge rendszer mintájára.
  • Közvetítés, tanácsadás, informálás. Az intézet feladata a termelőket tájékoztatni a minőséggarancia-rendszerről, feladata a termelők és az éttermek közti kapcsolatok megteremtése. Odahatni, hogy az éttermek (és háztartások) a lehető legjobb minőségű alapanyagot tudják beszerezni a közvetlen régiójukból. Az intézet tevékenysége egyaránt támogatná a gyermekétkeztetést, a falusi turizmust, az éttermi és csúcsgasztronómiát, a privátszférát.
  • Innováció és technológiakutatás. Az intézet folyamatosan tájékoztatná a szakmát az új technológiákról, maga is végezne kutatásokat, kapcsolatot tartana hazai és külföldi intézményekkel (génbankok, húskutató, gasztronómiai intézetek). Az információkat interneten interaktív formában is közreadná.

Az egyesült 2010-ben ESZA pályázaton 500.000 Ft-ot nyert. Ebből 100 ezret külföldi utak szállodaköltségeire és 400 ezret ételfotózásra, amit Bakcsy Árpádnak folyósítottunk, aki évek óta támogatja munkájával az egyesületet.

Egyesületünk kiegészítő javaslatokat terjesztett a Mezőgazdasági Minisztérium elé, javaslataink meg is jelentek: az új Széchenyi terv számos gasztronómiai vonatkozású kitételt tartalmaz az MGE megfogalmazásában.
A Magyar Gasztronómiai Egyesület közgyűlése 2011. április 18-án elfogadta a 2010. évi tevékenységről készült közhasznúsági jelentést.

3.
A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek közhasznú egyszerűsített beszámolója >>> (csatolva külön fájlban)

Bittera Dóra
…………………………………..

p.h.
az egyéb szervezet vezetője

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!