Bűvös SzakácsHozzávalóIsmétlés: Röpke medvehagymák

Ismétlés: Röpke medvehagymák

Meha nyersen 2803 1

A zsenge medvehagyma levelét megdörzsölve elegáns fokhagymás illat száll fel. Normálisan április-május volt a szezonja, de manapság egyre furcsább dolgok történnek, a tavasz is veszélyeztetett műfajjá vált.

Recept

Medvehagymaleves

Meha leves kesz 5291

Hozzávalók

  • 2 csokor medvehagyma
  • 200 ml jeges víz
  • 130 g füstölt szalonna vagy kolozsvári, 0,5×3 cm-es csíkra vágva
  • 1 kisebb lisztes burgonya
  • 1 l szárnyas- vagy zöldségalaplé
  • 4 ek zsíros tejföl
  • 2 ek almaecet
  • 4 szelet kovászos kenyér
  • 2 ek olívaolaj

Hogy a zsenge medvehagyma friss-lágy aromáját megőrizzük, a leveleket a lehető legrövidebben hőkezeljük.

A szárat (ha van) a levélről levágva 2 mm-es darabokra vágjuk.

Az egyik csokor levelének felét vékony csíkra, másik felét 1 cm-es kockára vágjuk. A másik csokrot a jeges vízzel simára turmixoljuk.

Meha thermomix 5322

A szalonna zsírját kiolvasztjuk, rádobjuk a szárat, fél perc múlva felöntjük az alaplével.

Meha leves vagott alap 5301

Belereszeljük a burgonyát, felforraljuk, lehabozzuk, 10 percig gyöngyöztetjük.

Meha leves krumpli reszel 5313

Hozzáadjuk a durvára vágott leveleket, 2 percig tovább hagyjuk forrni kis lángon.

Meha leves elso 5267

Felöntjük az élénkzöld medvehagymalével, belekeverjük a tejfölt, végül hozzáadunk annyi ecetet, hogy épp csak egy kis savasságot kapjon. 50-60°C- ra melegítjük.

Meha beontes 5326

Közben megpirítjuk a kenyérszeleteket.

Meha leves kenyer 5339

Csészébe vagy kisebb mélytányérba tálaljuk: a levesre hintjük a finom csíkra vágott medvehagymát, tetejére tesszük a pirítóst, rákanalazzuk az olívaolajat.


Meha leves %c3%bcvegtal 5367
Recept

Medvehagyma-pesztó

Meha peszto %c3%bcvegben 2845

Hozzávalók

  • 2 csokor medvehagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 60 g fenyőmag, dió, mandula, földimogyoró, tökmag keveréke, vagy bármelyik önállóan
  • ½ citrom leve
  • 150 ml olívaolaj, szőlőmagolaj, mogyoróolaj
  • durva tengeri só, bors

A hozzáadott petrezselyem lágyítja a fokhagymásságot, kevés citrom ízfokozóként hat.

Mixerben

A szilárd hozzávalókat durvára vágjuk, mixerbe tesszük. Hozzáadjuk az olajat, és a legnagyobb sebességre kapcsolunk. A kívánt textúráig turmixoljuk.

Mozsárban

A durvára vágott szilárd hozzávalókat a mozsár falán körkörös mozdulatokkal pürítjük, majd apránként hozzáadjuk az olajat és a citromlevet.

Végül

Tiszta befőttesüvegbe töltjük. Ha a tetejére kevés olajat öntünk, hűtőszekrényben, jól lezárva hetekig eláll. Porciónként le is fagyaszthatjuk.

Felhasználás

Főtt tésztát, gnocchit, pirult újrkumplit forgatunk bele, adhatjuk roseibnihez is. Ízesíthetünk vele vinegrettet, mártásokat, leveseket. Friss csilipaprikával és pecsenyelével keverve kiváló mártás sült csirkéhez vagy sült tintahalhoz.


Meha tanyer 2834

muskotály_küvé: A medve hagymája

Néhány éve még csak a legelszántabb természetjárók ismerték, ma már védelemre szorul a mértéktelen gyűjtés miatt. A medvehagyma reneszánszát éli. Természetesen már a rómaiak is ismerték, Plinius is allium ursinumnak, azaz medvehagymának nevezte. Linné botanikai rendszere felállításakor megtartotta a római nevet, bár ma sem teljesen egyértelmű, mi köze van a zöld leveleknek a mackókhoz. Tény, hogy kedvelik az erdei vadak – a medvék mellett a vaddisznók is.

A medvehagyma Európa középső részének és Kisázsiának a növénye, sem az örökzöld mediterrán, sem az hűvös északi területeken nem honos. Erdőben terem, a humuszban gazdag talajt, a páradús levegőt kedveli.

Általában szőnyegszerűen jelenik meg, nagy foltjait nem nehéz felfedezni, mert erős fokhagymaszaga betölti az erdőt. (Ha a tehenet medvehagymával etetjük, a tej is fokhagymássá válik tőle. Svájcban a 19. században keresett volt az ilyen tejből készített vaj.)

Korábban nálunk az alföldi területeken is jelen volt, de a folyamatosan szárazabbá váló környezet miatt mára magasabb hegységeink erdeibe szorult vissza. A népi gyógyászat régóta ismeri, de az utóbbi évekig csendes érdektelenség övezte. Manapság azonban ismét annyira közkedvelt, hogy piacok és hipermarketek mellett aluljárókban is megjelent, kezdi betölteni a védetté nyilvánított hóvirág helyét, szervezett gyűjtése olyan méreteket öltött, hogy sokak szerint komolyan fontolóra kéne venni valamiféle korlátozást.

Az íves levelű medvehagyma hóolvadás után, kora tavasszal, lombfakadás előtt jelenik meg: igyekszik még a talaj beárnyékolódása előtt minél több napfényt magába szívni, ezzel a föld alatti hagymagumó-raktárakat feltölteni. Általában májusban nyílnak gömb alakzatban elhelyezkedő, fehér színű, csillag alakú virágaik.

A termésérés után a föld feletti részek eltűnnek, a gumó a következő tavaszig alszik. Hosszú hónapokat töltenek az erdei földben, s ez az Álmoskönyv szerint nem jelent hosszú életet.

A hagymafélék különböző vegyületeket termelnek ellenségeik (mikroorganizmusok, vagy akár emlősállatok) elpusztítására. Az étkezésre használt hagymákban jelen lévő (a hagyma- és fokhagymaszagért felelős) kéntartalmú vegyületek azonban csak bizonyos gombákra és baktériumokra veszélyesek, ezért is segítenek nyavalyáink legyűrésében.

Ám a medvehagymával egyszerre növő gyöngyvirág, vagy őszi kikerics az ember számára is súlyos, nem ritkán halálos mérgezést okozhat. Gyűjtéskor tehát nem árt az óvatosság, bár a medvehagyma kis odafigyeléssel azért jól megkülönböztethető tőlük. Ha már virágzik, a medvehagymát valószínűleg senki nem téveszti össze a gyöngyvirággal, de ilyenkor étkezési célra sajnos már kevéssé alkalmas.

Ma már a medvehagyma szaporítóanyagát (magot vagy hagymát) is lehet kapni. Ha van kertünk, érdemes ültetni, termesztése a hagymás virágokhoz hasonlóan egyszerű.

Gyógyhatása sem elhanyagolható: a fokhagymához hasonló hatóanyagai (allicin, alliin) révén jótékony hatással van emésztőrendszerre, koleszterinszintre, vérnyomásra. Kéntartalmú vegyületei hőre lebomlanak, ezért pusztán ebből a szempontból nyersen célszerű fogyasztani, de akár kovászolni is lehet.

Ha a mackók tényleg szeretik a medvehagymát, a belőle készült méz kétszeres öröm lehet a számukra. A medvehagymamézben a fokhagymás aroma érződik, emiatt édességben kissé bizarr is lehet, de állítólag a gyógyhatása jelentős. Szombatonként a veresegyházi piacon, a lámpás kereszteződésnél szokták árulni.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Hetvegen perecbundas fogas vajban sutve medvehagymas polentaval volt a menu.mindenki imadta:-)tenyleg finom kar hogy csak par het a szezonja

  2. Már vagy 15 évvel ezelôtt is mecseki kirándulás kapcsán kisebb dunsztosüvegeket dugig megtöltöttünk medvehagymával. Otthon jó minôségi olajat ráöntve sokáig használható volt. A maradék olaj grillezéskor a húsokhoz. NB: orfûi medvehagymafesztivál!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!