Bűvös SzakácsMGESzegedi dominancia az MGE 2022-es (hatodik) fűszerpaprikatesztjén

Szegedi dominancia az MGE 2022-es (hatodik) fűszerpaprikatesztjén

Fotók: Bakcsy Árpád

Uj Péter összefoglalója

A Magyar Gasztronómiai Egyesület már tíz éve igyekszik figyelemmel követni a legjobb magyar fűszerpaprikatermelők eredményeit, segítségünkre van ebben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztályának (NAIK ZÖKO) szegedi kutatóállomása (régebbi, közkeletű nevén: szegedi paprikakutató), számos élelmiszeripari szakember, szakács, agrárszakember és lelkes hobbista.

Fotó: Bakcsy Árpád

Tizennyolc tételt kóstoltunk április végén a zuglói Szaletly étteremben. A minták egyik fele a korábbi tesztjeinken már szerepelt, a hazai paprika-élmezőnyhöz tartozó termelőktől érkezett, a másik fele pedig a NAIK ZÖKO szegedi kutatóállomásáról: minden novemberben nagy paprikamustrát tartanak a Szatymazi Gazdanapok keretén belül, ahová rengeteg kistermelő küldi el paprikáit. Elsősorban szeged környéki termelők, sokan közülük csak saját, családi használatra termesztenek paprikát. A szatymazi paprikamustra nemrég nevet is kapott, újabban már Vastagh József Paprikaőrlemény-verseny. (Vastag József röszkei tanár, népművelő, néprajzkutató, a helyi paprikakultúra lelkes kutatója és népszerűsítője, paprikatermelő volt, 2014-ben hunyt el.) Tehát a 2021. novemberi szatymazi verseny legjobb kilenc paprikája adta a mezőny másik felét.

A minták közül kiemelkedett a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. Szegedi Csipedett „kézzel válogatott” tétele, illetve szintén a Rubin Bio minősítésű szegedi paprikája. Gyanúnk szerint ez a két tétel lehetett a legfrissebb őrlés (vagy a legjobb, legaromatartóbb csomagolás), de kirobbanó gyümölcsösségük, frissességük miatt a tesztelők többségénél ez a két minta végzett az első két hely valamelyikén.

Fotó: Bakcsy Árpád

Érdemes megjegyezni, hogy a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. nagy cég, óriási mennyiségben dolgoz fel fűszerpaprikát és más alapanyagokat fűszerkeverékeknek, illetve őrölt paprikát is számtalan kiszerelésben és minőségben forgalmaz, csipedett paprikája korábban megkapta a Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag minősítését is. Az itt legmagasabb pontszámot kapott minta a „kézzel válogatott” jelzéssel forgalmazott paprika, amit a Rubin webshopjában csipedett néven megtalálható, és néhány delikátüzletben is ott van 100 grammos kiszerelésben.

A harmadik legtöbb pontot a szatymazi versenyen is remekül szerepelt szeged-gyálaréti kistermelő, dr. Szabó Sándor „szegedi édes válogatás” nevet viselő mintája kapta. Érdekesség, hogy tesztelő panelünk szakácsszekciója (Vidák Zoltán, Takács Lajos, Bernát Dániel) sokkal magasabbra pontozta ezt a paprikát, mint a nem szakács foglalkozású kóstolók. Mindhármuknál ez a minta lett az első.

Negyedik lett a szatymazi mustra abszolút győztese, a zákányszéki Sós Győző „édes” papikája. Sós Győző nevével eddig nem találkoztunk, korábban viszont évről évre a szatymazi verseny élmezőnyében szerepelt Sós János zákányszéki termelő, nem lehetetlen, hogy ugyanarról a családi vállalkozásról van szó.

Ötödik a Fajszi Paprika Manufaktúra Vikica márkanéven forgalmazott édes paprikája. A családi vállalkozás négy éve jelent meg saját márkanév alatt forgalmazott, csúcsminőségű paprikákkal a piacon, először tavalyi tesztünkön szerepeltek, akkor is az élmezőnyben.

Fotó: Bakcsy Árpád

Hatodik Kiss Csaba, már legendásnak számító bezdáni termelő, legelső paprikatesztünk győztese, és az élcsoport állandó tagja, az Aranyszalag minőségtanúsítvány birtokosa.

Hetedik Nagy Dániel „Mezőségi” néven indított mintája. Itt érdemes megállni egy pillanatra. Ez a minta is a szatymazi mezőnyből való, a Szatymazi Gazdakör pedig már évek óta rendszeresen meghív a rendezvényeire, így a paprikaversenyre is határon túli, jellemzően romániai magyar gazdákat. Eddig többnyire Arad környéki termelők fordultak elő emlékeink szerint, de a Mezőség megjelenése mindenképpen meglepő. Az már Erdély közepe (Bánátból – Temesvár környékéről – vagy a Maros vidékéről inkább vártunk volna paprikát), Kolozsvártól északra-északkeletre fekvő terület, körülbelül Szolnokkal egy magasságban, de már közel a Kárpátok. Illetve a paprikatermelés Erdélyben sosem volt igazán elterjedt, maga az erdélyi konyha sem paprikázott, csak Trianon után, amolyan nemzeti identitás alapon kezdett feltűnni a paprika Erdély-szerte. Aminek részben lehet örülni, mert egyre jobb paprikák érkeznek a határon túlról, Nagy Dániel például magasabb pontszámot kapott Szatymazon, mint a hivatalos verseny győztese (csak a helyi, szegedi paprikák vesznek részt a „hivatalos” versenyben). Másrészt viszont kevésbé örvendetes, hogy a meglehetősen egysíkúvá vált anyaországi konyhánál sokkal nagyobb fantáziával, változatossággal fűszerező erdélyi konyha az egyre dominánsabb paprikahasználattal megindult az elalföldiesedés útján.

Nagy Dániel egyébként fiatal, ambiciózus termelő, a Youtube-on profi videót is publikált a paprikaprojektről.

Uj Péter, Szabó Elemér, Somodi Norbert (Fotó: Bakcsy Árpád)

A tesztelők

 • Bakcsy Árpád (fotográfus, gasztronómiai szakíró, az MGE tagja)
 • Bernát Dániel konyhafőnök (konyhafőnök/Szaletly étterem, az MGE tagja);
 • Csíki Sándor szakíró, gasztronómiai szakértő, hu;
 • Okvátovity Dóra, Fajszi Paprika Manufaktúra;
 • Somodi Norbert Győző (Külvárosi konyha blog, az MGE tagja)
 • Szabó Elemér (Fickó a fakanállal blog, fanatikus zöldségtermesztő, az MGE tagja)
 • Takács Lajos (szakács, Costes Downtown, az MGE tagja)
 • Uj Péter (újságíró, az MGE tagja)
 • Vidák Zoltán (konyhafőnök, az MGE tagja)
Takács Lajos, Vidák Zoltán, Molnár B. Tamás, Bernát Dániel, Okvátovity Dóra (Fotó: Bakcsy Árpád)

Az első nyolc sorrendje

 1. Rubin Szegedi Csipedett „Kézzel Válogatott”
 2. Rubin Szegedi Bio
 3. Dr. Szabó Sándor „szegedi válogatás”
 4. Sós Győző „édes” (Zákányszék)
 5. Fajszi paprika Manufaktúra „Vikica”
 6. Kiss Paprika édes – Kiss Csaba, Bezdán
 7. Nagy Dániel mezőségi paprika
 8. Szűcs Zsolt „édes, Meteor fajta” (Forráskút)

Az MGE korábbi paprikatesztjei

2021: Nagyon rossz évjárat, kevés kiemelkedő termék

2019: Deniel Kolár, új bezdáni termelő az elitben

2018: Sándorfalva tarol

2015: Rubin-győzelem a Rév Csárdában

2012: Az első teszten Kiss Csaba veri a mezőnyt

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!