ReceptekHal és tenger gyümölcseiKoronás sült hal (Julio Zhang)

Koronás sült hal (Julio Zhang)

Fotó: Madridfusión

A nagyszínpadon mutatták be a kínai haltechnológia sajátos interpretációját. A szakács olajjal feltöltött wokban sütötte a halat, magasra csapó lángok között, elképesztő pontossággal, megtervezett mozdulatokkal, mint aki világbajnokságon mutat be nehéz gyakorlatot.

Technológia

Készíthetjük filéből vagy egész halból is. A lényeg, hogy masszív fehér húsú hal legyen.

Ha filéből készül, bőrös oldalára fektetjük, éles késsel hosszanti irányban bevagdossuk a húsát 7-8 mm távolságban (a bőrt ne vágjuk át). Ezután a kést keresztbe fordítjuk, és a hosszanti vágásokra merőlegesen folytatjuk a vágást – azonban a kés pengéjét a bőrhöz képest ezúttal 45 fokos szögben (ferdén) tartva. A bőrre tapadó halhúskockák így kinyílnak, mint egy virág szirmai.

Az ilyen módon szabályosan beirdalt halat jeges vízben megmossuk, a vizet kinyomkodjuk belőle és leszárítjuk.

Keverőtálban tojásfehérjét verünk fel. Ebben alaposan megfürdetjük, majd lecsöpögtetjük a haldarabokat. Keményítőlisztben megforgatjuk és lerázzuk.

Az előkészített halat forró és bő olajban sütjük. Ehhez az olajat 190°C-ra hevítjük, a hal némileg le fogja hűteni. Ezzel együtt mindig legyen a közelben az edényre pontosan illő fedő, mert az olaj belobbanhat, ilyenkor le kell fojtani.

Fotó: Madridfusión

Addig sütjük, míg kívül aranyos színű nem lesz. Így belül még szaftos marad. Hagyományosan édes-savanyú mártással tálalják (alapvetően: hoiszin szósz, fekete ecet, szójaszósz, barna cukor keveréke).

A sült halat leönthetjük ecetes hagymával és fogyaszthatjuk hidegen is. Jól illik hozzá a majonéz és az aioli. A fúziós szellem jegyében tálalhatjuk latin-amerikai chimichurrival, esetleg babbal is.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!