ReceptekZöldségételekHagymás tortilla

Hagymás tortilla

Egyike a klasszikus spanyol tortillák lehetséges változatainak. A cél az, hogy kívül keletkezzen egy vékony réteg, amely pirult ízt ad az ételnek, belül pedig őrizze meg a krémes szaftosságot. Az olajból nem szükséges drága fajtát használni, a hosszas hőkezelés következtében átveszi a krumpli és a hagyma ízét. Ne szűrjük le teljesen, a benne maradó olívaolaj krémesíti és jó ízt ad.

Hozzávalók

  • 500-600 g sütni való krumpli, hosszában felezve, félkarikára vágva (hópehely, maestro, yukon gold)
  • 8 tojás
  • 300 g nagy fehér hagyma, hosszanti csíkra vágva
  • 300-400 ml olívaolaj (amennyi a krumplit-hagymát ellepi)

A hagymát hideg olajban tesszük fel, középerős lángra. Amikor sisteregni kezd, hozzáadjuk a krumplit. 15-20 percig konfitáljuk 130 °C-on, így egyenletesen járja át a hő a hozzávalókat.

Közben a tojásokat keverőedénybe törjük, sózzuk (egyelőre nem verjük fel). A forró krumplit leszűrjük és ráöntjük a tojásra. (A leszűrt olajból egy keveset visszakanalazunk a krumplira, a többit más célra félretesszük; használhatjuk konfitáláshoz, „al ajillo” ételek készítéséhez). A masszát 10 percig állni hagyjuk, majd villával lazán összekeverjük (mások előzőleg habosra verik a tojást).

Serpenyőben 2 ek olívaolajat hevítünk. Beleöntjük a tojásos-krumplis keveréket, a lángot néhány másodperc múlva kicsire állítjuk. Így pirítjuk 2,5–3 percig. A forgatáshoz lapos fedőt, vagy egy másik serpenyőt borítunk rá, ennek segítségével megfordítjuk, és visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. Kis lángon 1-2 percig dermesztjük még. (Vannak, akik többször is megforgatják, és állítják, hogy ez szaftosabb állagot eredményez.)

Az elsőként megpirított oldalával felfelé tálaljuk, mellé aiolit kanalazunk. Vághatjuk cikkre vagy kockára, meghinthetjük finomra vágott snidlinggel. Adhatunk hozzá tetszőleges kísérőt, például kockára vágott sült paprikákat hagymával vagy sült padron paprikát.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!