ReceptekZöldségételekCsipsztortilla (Ferran Adrià)

Csipsztortilla (Ferran Adrià)

A galéria megtekintéséhez kattints a képre

Ferran Adrià bizonyos esetekben alacsony hőmérsékleten szétesésig konfitálta a krumplit, máskor készítette krumplicsipszből is. Mivel nagyon kevés a hozzávaló, hosszan kitér arra, hogy a szokásosnál is jobban kell ügyelni arra, hogy a lehető legfrissebb tojást, legjobb csipszet és nagyon jó olívaloajat használjunk. És bár a csipsz már eleve sózott, kalkuláljuk be, hogy a végén mégis csak jár rá fél csipet jó só, esetleg finomra vágott snidling és némi reszelt Manchego sajt. A tortillára adott esetben szokás csipetnyi paprikát is szórni (piment d’Espelette).

Hozzávalók

  • 12 tojás
  • 300 g krumplicsipsz
  • 2 ek olívaolaj
  • kóser só
  • fekete bors

Keverőtálban alaposan és energikusan felverjük a tojást, míg ki nem világosodik, fel nem habosodik (körülbelül 4 perc).

A csipszet hozzáadjuk a felvert tojáshoz és műanyaglapáttal óvatosan összekeverjük, hogy a csipsz egyenletes bevonatot kapjon. Egy percig állni hagyjuk.

Teflonserpenyőben közepes lángon felhevítünk 1 ek olívaolajat. Erre öntjük a masszát, lapáttal elsimítjuk. Amikor dermedni kezd, a lapáttal körbehaladva elválasztjuk a lepényt az edény oldalától.

Amikor alul már összeáll, de felül még nem (3-4 perc), ráborítunk egy lapos fedőt. Határozott mozdulattal megfordítjuk, hogy a lepény a fedőre kerüljön. A serpenyőbe ismét teszünk egy kanál olajat, a lepényt visszacsúsztatjuk bele, a sületlen felével lefelé. További két percig készítjük, majd azonnal tálaljuk – snidlinggel, petrezselyemmel vagy mással.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!