Bűvös SzakácsMGEPaprikateszt 2021

Paprikateszt 2021

Nagyon rossz évjárat, kevés kiemelkedő termék

Uj Péter összefoglalója

A Magyar Gasztronómiai Egyesület évről évre rendszeresen teszteli a hagyományos magyar konyha alapvető fűszerét, a pirospaprikát. Az évek alatt már földerítettük azt a néhány termelőt, aki komoly minőséget képes előállítani; hárman, Kiss Csaba (Bezdán), a Mocsán Paprika (Fadd) és a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó már az Aranyszalag minőségi tanúsítványt is megszerezték egy-egy paprikájukkal.

Az MGE korábbi négy fűszerpaprikatesztje:

Idei tesztünkön kilenc pontozó értékelte a mintákat: Mészáros Gábor kolbászkészítő (István gazda kézműves kolbásza), Molnár B. Tamás (MGE), Szabó Elemér (MGE-tag, a „Fickó a fakanállal” blog), Szalontay Tamás étteremtulajdonos (Szaletly), Uj Péter (MGE), Bernát Dániel, Dudás Péter Krisztián, Takács Lajos, Vidák Zoltán konyhafőnökök.

A 2019-es gyenge évjárat után 2020-ban még nehezebb dolguk volt a paprikatermelőknek: nagyon kevés és rossz minőségű volt a termés. Különösen érezhető volt ez a déli, bezdáni paprikákon. Tavaly a legjobbak között végzett mindkét bezdáni termelő Deniel Kolar (Kobi) és Kiss Csaba paprikája (megnyerte első tesztünket és szinte minden évben dobogón volt), idén viszont nem kerültek az élmezőnybe.

Huszonhárom minta szerepelt tesztünkön, mindegyik édes (csípősségmentes) fajta; egyik fele saját beszerzés, a másik fele a szegedi paprikavidék legjelentősebb szakmai rendezvényéről, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Szegedi Kutató Állomása (NAIK ZÖKO, szegedi paprikakutató) és a Szatymazi Gazdakör közös paprikamustrájáról érkezett. Ez utóbbin többségükben Szeged környéki kistermelők vesznek részt.

Figyelemreméltó, hogy a paprikamustra és az MGE vaktesztjén ugyanaz a termék került az első helyre.

A tesztelők természetesen vakon kóstoltak, a mintáknak csupán a sorszámát ismerték. A mezőny egyértelműen kettészakadt. A 24 minta nagyobb részét sajnos nagyon megviselte az évjárat, ezek gyengék voltak. A bezdáni Kiss és Kolár cég egyenesen értelmetlennek találta termékeik idei tesztelését. Hat termék emelkedett ki, az összhang szinte teljes volt, minden pontozónál ezek szerepeltek az első hat hely valamelyikén:

  • 1-es sorszámmal a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. szegedi eredetvédett (OEM) édes biopaprikája,
  • 5-össel a Rubin Kft. szegedi eredetvédett (OEM) válogatott fajtákból készült őrleménye,
  • 14-essel a Fajszi Paprikamanufaktúra Vikica márkájú paprikája,
  • a 18-as számú minta a tesztelők éberségét tesztelendő megegyezett az 5-össel (a tesztelők résen voltak, és szinte azonos pontszámot kapott),
  • a 19-es Mocsán Paprika  Zoé F1 fajta,
  • 23-assal Krucsai Attila újkígyósi termelő paprikája (Bolero F1 hibrid).

1-es sorszámú minta, azaz Rubin Kft. szegedi OEB bio paprikájának értékelése: A legtöbben ezt a paprikát tették az első helyre. A többihez képest kirobbanóan gyümölcsös karakter, finom őrlésű, nagyon kellemes illattal és szép, élénk színnel.

5-ös (Rubin OEM válogatott fajták): Finom őrlés, púderszerű, halászleves illat, kicsit szárazabb, itt is tapasztalható gyümölcsösség, az utóízben megjelenik egy kis kesernyésség, ami nem előny.

14-es (Fajszi Vikica): Talán a legszebb illat, klasszikus, sütőtökös jegyekkel. Finom őrlés, ízintenzitás kicsit elmarad az illat ígéretétől, de kerek.

18-as (Rubin OEM válogatott fajták): Finom őrlés, halászleves illat, szép, visszafogott gyümölcsösség. Ízintenzitásban elmarad az 1-es tételtől, de remek paprika.

19-es (Mocsán Zoé): Illatban kevésbé intenzív, halászleves karakterű. Nagyon szép, élénk sav, telt, klasszikus íz, jó gyümölcs, nagyon jó paprika.

23-as (Krucsai): Durvább őrlésű, valószínűleg nem malmi, ami nem baj, persze. Kicsit vad, de jó illat, direktebb, egyszerű, kevésbé gyümölcsös, inkább savas ízérzet.

A Dunapark kávéház pultjából elvitelre árulnak

Az élmezőnyben végzett négy termelő:

Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.: A szegedi paprikavidék legnagyobb, az ország második legnagyobb fűszerpaprika-előállítója és legnagyobb exportőre, milliárdos forgalmú vállalat. Külföldi paprikákat is feldolgoz. 1990-es alapítású cég, elsősorban az élelmiszeriparnak értékesít. Néhány éve jelent meg először egyéni felhasználóknak szánt, csúcsminőségű fűszerpaprikákkal. Több száz hektáron termeltet fűszerpaprikát elsősorban a hódmezővásárhelyi Gorzsa Zrt.-vel. Szegedi eredetvédett (OEM) paprikája 2015-ös, második tesztünk győztese; szinte mindegyik tesztünkön dobogón vagy közeli helyen végzett. Ez a csúcsterméke (szegedi OEM „csipedett”) megkapta az MGE Aranyszalag minőségtanúsítványát. Ezúttal bio minősítésű kapta a teszten a legtöbb szavazatot, és az aranyszalagos „csipedett” is bekerült az első hatba.

A Fajszi Paprikamanufaktúra két-három éve jelent meg a csúcsminőségű fűszerpaprikák piacán. A fajszi Okvátovity család generációkra visszamenőleg foglalkozik paprikatermeléssel, de míg korábban csak saját használatra, házi értékesítésre illetve felvásárlóknak termelt, Okvátovity Dóra saját márkát kezdett építeni. Vikica néven forgalmazott csípősségmentes őrleményük 2019-ben jelent meg a piacon, és a legjobb minőségű fűszerpaprikák közé tartozik. Először szerepelt a tesztünkön.

Mocsán Paprika: Mocsán Zoltán faddi termelő 2018 óta szerepel tesztünkön, tavaly is az élmezőnyben végzett. Megkapta az MGE Aranyszalag tanúsítványát. Ezúttal új fajtával, az Zoé hibriddel indult. Ez a fajta egy-két éve jelent meg a vetőmagpiacon, új, hazai nemesítés. Több termelő, így Mocsán Zoltán is nagy fantáziát lát benne.

Krucsai Attila újkígyósi (Békés megye) termelő először szerepel tesztünkön. Bolero F1 hibrid paprikáját hideghajtatásban, fólia alatt termeszti. A Bolero a NAIK nemesítése, az egyik legmagasabb színanyagtartalmú (akár 350-400 ASTA) és termésátlagú (10-15 kg/négyzetméter) fajta. Fóliában igen magasra nő, támrendszert igényel. Mivel korábban palántázható, előbb érik, és még meleg időben utóérlelhető, szárítható. Megfelelő tápoldatozással az így nevelt paprikák édesebbek és színanyagban is megelőzhetik a szabadföldit.

Dunapark kávéház
1137 Budapest
Pozsonyi út 38.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

    • Az MGE tizenöt éves kapcsolati rendszeréből választódnak ki. A zsűritagok egyrészt vezető konyhafőnökök, akik maguk is használják az alapanyagot és megbízható, érzékeny kóstolók. Ezenfelül jönnek az alapanyag témakörében elmerülő magánemberek, akik nagyon sok szempontból vizsgálják a kérdést (pl. maguk is termesztenek sokfélét, külföldről is rendelnek, összehasonlítanak). Ők sok esetben még többet tudnak a részletekről, mint a szakácsok. Közéjük tartozik Uj Péter is, aki bejárta a termőterületeket a Duna mentén, elment Szerbiába és Horvátországba is, reményeink szerint a tapasztalatait könyv formájában is nyilvánosságra hozza. Ezenfelül szakkereskedők is zsűriznek, akik szintén kivételes kóstolási gyakorlattal rendelkeznek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!