Bűvös SzakácsA Bűvös Szakács konyhauniverzuma

A Bűvös Szakács konyhauniverzuma

A galéria megtekintéséhez kattints a képre

A világ híres ételei szórakoztató kultúrtörténeti környezetben – főzőbarát receptekkel.

Mit, miért és hogyan főzött az ember, mióta Homo sapiensnek gondolja magát? Miért kellett Rozamunda királylánynak koponyából bort innia, és mitől jött vissza mégis az étvágya? Melyik virsli mondható becsületesnek? Tudott-e úszni II. Lajos bajor király, és milyen gombócot evett utolsó születésnapján?

Milyen titkos kalandok zajlottak a békebeli bécsi Sacherben, ki tudhatott róluk, és mi volt közben az étlapon? Mitől lesz extrém ropogós a malac bőre? Miért része a szamuráj becsületkódexnek a főzni tudás, mennyi idő alatt készül el a rizs a tiszta vízű patakban? Hogyan készült sok száz éve az első instant krumpli?

A kötet világutazás.

Párizstól Peruig, Bécs, Thaiföld, San Francisco, Toszkána, továbbá az őskori barlangok, az ókori Egyiptom és a középkori Vikingföld érintésével. Bővített és átdolgozott válogatást kínál abból a cikksorozatból, amely 2003–2011 között jelent meg a Magyar Nemzet hétvégi magazinjában. Sokan ettől eredeztetik a „gasztroforradalmat”.

A receptrész jelentősen bővült.

Szintén a szerzők gondozásában jelent meg A főzés tudománya című konyhatechnológiai alapmű, amelyhez „kötelező” háttéranyagként is szívből ajánlható a jelen kötet.

A könyvbemutató hanganyaga ITT.

Megrendelhető online ITT,

Kapható még a Líránál és a Librinél.
Telefonos információ: 06 70 370 7494 (MGE)

Ajánlások

00 borito hatlap kulso

Sajtóban megjelent

…Itt ugyan a rendszerváltás utáni magyar sajtó egyik legnagyobb hatású cikksorozatával van dolgunk, de még ez sem garantálna semmit, simán lehetnének ezek a cikkek ma, egy kötetbe gyűjtve érdektelenek, érvénytelenek, avasak… (A konyhauniverzum mágikus realizmusa)
Továbbiak ITT

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a magyar gasztronómiai forradalom a szerzőpáros köpönyegéből bújt ki, ahogyan annak idején Dosztojevszkij szerint a kora irodalma Gogoléból.
Továbbiak ITT

Elkezdődik Krisztus előttről, aztán egyszer csak nyakig ülünk a savanyú káposzta és James Cook kapitány történetében, amely tarkítva van az almás libamájtortácska receptjével.
Továbbiak ITT

Induljunk ki abból a gondolatból, amit Karácsony András filozófiaprofesszor, társadalomtudós mondott a könyv méltatásában, hogy a Bűvös Szakács egy gasztronómiai selyemút. De hogyan is épülnek fel ennek az útnak az építőkövei? Hogyan születtek ezek a történetek; térben, időben milyen kalandozásokat olvashat, aki kezébe veszi a kötetet?
Továbbiak ITT

Az emberiség történelme nyomon követhető az ételek-italok tükrében. Eddig magyar nyelvű kiadvány nem volt a témában.
Továbbiak ITT

Akit tényleg magas szinten érdekel a nemzetközi gasztronómia és a történelem, és szeretné azt élvezetes sztorikon keresztül megismerni, annak idén nem tudok jobb ajándékot elképzelni.
Továbbiak ITT

Irodalmi igénnyel használja a nyelvet, izgalmas gasztrosztorikat mesél a világ minden tájáról. Óriási tudás van benne fölhalmozva.
Továbbiak ITT

A malac fejét meg gyorsan vágjuk le
Továbbiak ITT

Azt hiszem, nem túlzás azt mondani, hogy a Bűvös Szakács Konyhauniverzuma hiánypótló. De miért csak most jelenik meg? – Interjú Molnár B. Tamással
Továbbiak ITT

Olvastak már sztorizós szakácskönyvet? Most született egy ilyen. A viszkis, sörös fejezettel matinézunk.
Továbbiak ITT

A konyha. A világmindenség. Meg minden. Hiánypótló, kihagyhatatlan, kötelező darab.
Továbbiak ITT

Bűvös receptek utazással fűszerezve
Továbbiak ITT

Molnár B. Tamás, a magyar gasztroforradalom + Minden
Podcast ITT

A Magyar gasztronómia miniszterelnöke
Továbbiak ITT

Provinciális, bornírt sötétség van
Továbbiak ITT

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Annak idején létezett két népszerű blog:a „Medwe” és a „Hej szakácsok”.Előbbit egy műkedvelő,utóbbit egy szakács szerkesztette-tulajdonolta.Sok élvezetes/és kevésbé élvezetes beszélgetést folytattunk/folytattam ezeken.Próbáltam érvelni,magam is műkedvelőként,hogy mennyire korszerűtlen az oktatás nálunk,mennyire fontos lenne a jó minőségű alapanyag,hogy technológiákat kéne ismerni,nem recepteket magolni,hogy mennyire gyatra nálunk a vendéglátás színvonala.Aztán megjelentek Bittera Dóra és Molnár B. Tamás és várva várt cikkeiket olvasva egyre könnyebb volt érveket találni a vitákban.Sok minden történt azóta. Ők beírták magukat a magyar gasztronomia történetébe.Látva munkásságukat abban is hiszek,hogy a tönkretett magyar mezőgazdaság feltámasztásában is szerepet fognak vállalni(Aranyszalag!)Van még itt feladat bőven,sok erőt hozzá!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!