ReceptekEgyébKáposztasavanyítás

Káposztasavanyítás

Hordo img 2765

Hozzávalók

  • 5 kg káposzta
  • 60 g só

A klasszikus savanyú káposzta 4-6 hétig készül, de 8-10 nap alatt szobahőmérsékleten lágyabban savas, roppanós, salátaszerű káposztát is készíthetünk.

A káposzta külső leveleit eltávolítjuk. A fejet felezzük vagy negyedeljük. A torzsát kivágjuk, de megtartjuk. A káposztát vékonyra vágjuk vagy gyaluljuk.

Kaposzta vagas img 1134

Tálba tesszük, sózzuk. 1 kg káposztára 12 g só jó középérték. (A készítők vérmérséklettől függően 8-15 grammot használnak.) Alaposan meggyúrjuk, míg meglehetősen sok lé ki nem jön belőle.

Kaposzta talban img 1143

Az előzőleg forró vizzel kimosott hordó vagy befőttes üveg aljába tesszük a vékony szeletekre vágott torzsát, erre több részletben a káposztát, amit még egyszer alaposan lenyomkodunk, míg a lé 2-3 cm-rel el nem lepi. Fontos, hogy a savanyodás alatt a lé mindvégig ellepje, ezért valamilyen súllyal lenyomtatjuk. Ha követ használunk, ne legyen mésztartalmú. Nagyobb kavicsok gézbe, vagy valamilyen saválló anyagba csomagolva jól működnek.

Savanyításhoz lehet kapni kis kerámiahordót, aminek a nyakába erősen sós vizet töltve a káposztát elzárjuk a külső kórokozóktól, miközben a belül keletkező gázok távozni tudnak. A sós víz azért fontos, hogy a hordó nyakában ne szaporodhassanak el a káposztát veszélyeztető baktériumok. (Ha befőttesüveget használunk, akkor nyakát több réteg gézzel kössük le.)

Fontos, hogy az érlelés kezdetén szobahőmérsékleten (20-24 °C) hagyjuk állni 8-10 napig. A tetején keletkező zavaros habot rendszeresen eltávolítjuk. Ha túl sok vizet öntenénk ki ilyenkor, akkor ezt sós vízzel pótoljuk.

Ekkor már fogyasztható egy lágyabb változat. Ha tovább savanyítjuk, hűvösebb helyre tesszük (13-17 °C). 20 nap elteltével megkóstoljuk és döntünk, hogy tovább savanyítjuk-e. Hűtőszekrényben hosszú ideig eláll.

Kaposzta csavar%c3%a1s img 1160

Amikor az erjedés már leállt, Németországban és Elzászban szokás elvenni a vízből, és fehérborral pótolni (Weinkraut). Ehhez a mennyiséghez adhatunk 7-8 dl-t.

Ha kisebb üvegbe tesszük a káposztát a lenyomkodáshoz érdemes fadöngölőt beszerezni.

Fad%c3%b6ng%c3%b6lg%c3%b6 img 2810

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!