Mese HabbalKötelező top secret - Horizont #1 NE IPA

Kötelező top secret – Horizont #1 NE IPA

Oké, most egy kicsit csaltam. Az üveget nem bontottam ki, így nem is fogok róla véleményt mondani, csak a csapolt verziót kóstoltam. A komlókeserű helyett az aromát előtérbe helyező New England IPA az egyik legcsodálatosabb dolog, ami a sörrel történt az elmúlt években: ködös, vad, orrbavágó és nem érvényes rá a sok kesergő által állandóan hangoztatott – egyébként részben jogos – kritika, hogy egy csomó technológiai hiba egyszerűen elfedhető hangsúlyos komlózással.
A NE IPA ugyanis egy érdekes stílus: sokkal több komló kerül bele, mint a legtöbb IPA-ba, az időzítés viszont teljesen más. A komlózás majdnem 100%-ban aromakomlós szakaszba esik, 10-5-1-0 percnél, valamint a sörlé visszahűtésénél is kerülhet bele anyag. A komló aromáját megőrizni nem könnyű, ezért is mondom, hogy a NE IPA nagy feladat, nem elég csak beleborítani a zöldet az üstbe, tudni is kell, hogyan tegyük azt.
A NE IPA-nál a komlózás mellett számos egyéb tényező is nagy fontossággal bír, a vízbeállítástól kezdve a kristálytisztán erjesztő élesztőig, de nem véletlenül lett egy-két év alatt ennyire népszerű: tényleg képes újat adni egy saját extremitásába belefulladó sörmozgalomnak is.
Azt viszont egy napja még biztosan nem gondoltam volna, hogy a Horizont fogja megcsinálni az eddigi legjobb magyar NE IPA-t, amit kóstoltam. A szépen kivitelezett, diplomatikusabb, közérthetőbb sörök irányába húzó Horizonttól mindenképpen újdonság egy ilyen, sörgeekek ízlésének tetsző stílus megjátszása, az meg, hogy elsőre ekkorát szól, szerintem még a készítőket is váratlanul érte.
A Horizont #1 NE IPA ugyanis egy zseniálisan sikerült stílusképviselő, nagyon nehéz rajta fogást találni. Az elején undorítóan szentimentálissá illatoltam magam, eszembe jutott egy oázis, egy mangóval telerakott kádban kapott maracujás masszázs, egy fenyőerdei vadkemping csalánteás reggeli napfelkeltével, egyszóval nagyon orrbavágott az aroma. A korty telt, masszív, rengeteg irányba indul el. A karmester egyértelműen a trópusi gyümölcsös vonal, mangóval, maracujával és ananásszal. Feltűnik egy jótékony fenyőgyantás jelleg is, ami mellett kiviláglik a gesztenyeméz és egy kevés juharszirupos világ is. A vízprofil talán más NE IPA-khoz képest kevésbé tűnik tisztán csengőnek, de ennyi komlóaromás jelleg mellett ez szerintem nagyon jól áll a sörnek. A Horizont büszke lehet magára, tényleg nagyon jó sört csináltak.
Vibráló és lehengerlő. Igyátok! Bármikor.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

A bab hatalma

  Mise en place Az íz és az állag sok módon fokozható – például a zöldség megfelelő előkészítésével (mise en place). Alapfeltétel, hogy jó zöldséget szerzünk...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!