Bűvös SzakácsMGEIII. Czifray-versenykurzus – feladatok az októberi harmadik fordulóra

III. Czifray-versenykurzus – feladatok az októberi harmadik fordulóra

Az októberi, harmadik forduló időpontja: 2017. október 1. vasárnap
Helyszín: Szinergia Szakiskola Taverna Tagintézménye, 1133 Budapest, Dráva utca 18-22. A versenyzők beosztását később írjuk ki.

A harmadik forduló témái

Kacsa két fogásban

A két fogás

  • lehet előétel-főétel párosítás; ez esetben az első tányér lehet pástétom, belsőségsaláta, kis ragu vagy más, a főétel pedig tartalmazza a szárnyas markánsan különböző húsrészeit, különböző technológiákkal elkészítve;

  • lehet főétel két fogásban – mintegy első és második kacsafogásként.

A garnírungban szerepeljen gyümölcs és/vagy mártás. A gyümölcs lehet szezonális vagy saját tartósítású. (A garnírungra már mostantól tanácsos odafigyelni, meg lehet kezdeni a tartósítást.)

Az ételeket 5 adagban kell tálalni (3 a zsürinek, 1 a konyhazsürinek, 1 a fotóra)

A versenyzőknek két és fél óra áll rendelkezésükre, másfél óra után tálalandó az első étel, egy órával később a második. A konyhai munkánál fontos szempont, mennyire töltik ki hasznos munkával a rendelkezésre álló időt. Elvárt az emelkedett bisztró- vagy csúcsgasztronómiai színvonal.

Kérjük a versenyzőket, hogy 2017. szeptember 21-ig küldjék meg ételeik pontos receptjét (szabatosan, többes szám első személyben), technológiai leírással, anyaghányaddal a bitterad@gmail.com címre. Ha az ételen az utolsó pillanatban változik valami, a módosított leírást legyenek szívesek legkésőbb a versenyre elhozni. Fotót nem szükséges küldeni.

A fordulóra a versenyzők behozhatnak

  • egy egész kacsát (esetlegesen egy kacsarészt előkészítve)
  • egy alaplevet (nem véglegesre sűrített mártást!)
  • egy saját maga által tartósított gyümölcsöt
  • olajakat, eceteket
  • fűszereket, fűszernövényeket
  • tisztítatlan friss gyümölcsöket. zöldségeket
  • szárított gyümölcsöket

A versenyzők kérhetnek konzultációt, illetve könyvtárnapot a Magyar Gasztronómiai Egyesülettől – időegyeztetés szintén a bitterad@gmail.com címen lehetséges.

Inspirációk

Különösen a francia konyha gazdag a kacsa-gyümölcs párosításokban. A legismertebbek: narancsos, meggyes (Montmorency), körtés, őszibarackos. Gordon Ramsay egressel, Sat Baines almával, mások szárított cseresznyével, málnával, fűszeres szilvával, mangóval, ananásszal tálalják. A tartósítás sokféle lehet – befőzés, szárítás, fermentálás, fagyasztás stb. Ihletet adhat a csatni és a relish műfaja is.

Kacsatémák a Bűvös Szakácson:

III. CZIFRAY-VERSENYKURZUS

A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2016 végén hirdette meg a III. Czifray-versenykurzust. A selejtezők és az első forduló után tizenketten maradtak versenyben.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!