Mese HabbalLuxi savanya kóstoló

Luxi savanya kóstoló

Img 2294

Hét sour végigkóstolása cirka másfél óra alatt felér három ampulla, teljes szájban gondosan eloszlatott Lidocainnal, tegyétek ezt el take home messagenek. Egy sour sörsornál semmi nem mutatja meg jobban, hogyan tompul az ízérzés, hogyan simulnak el a kontrasztok pár korty után és mennyire nehezen értelmezhető lesz minden a negyedik-ötödik tételt követően. Amúgy sem hiszem, hogy négy sörnél többet lehet egyszerre tökéletes értelmezni, de ha a tejsav beleszáll a nyelvedbe, ez még ennél is komolyabb feladattá válik.

Ennek ellenére viszont bárkinek ajánlom, mert a sour a legművészibb sörcsalád, semmi nem okozhat annyi meglepetést, mint ezek és a nagy zsibbadás ellenére folyamatosan képes ébren tartani a figyelmet.

Hála Zozónak, a legendás kóstológurunak, az ország legaktívabb sörkontent-megosztójának, sikerült tető alá hozni egy remek csoportos kóstolót árban súlyosabb tételekből, amit jóérzésű ember általában nem nagyon vesz le a polcról saját fogyasztásra. Egy-egy deci mindenből, egyenlően elosztva, Teku pohárból kóstolva, közösen megvitatva.

1.: Almanac Beer Co.& Stillwater Artisanal – Blueberry Jack: Kezdésnek kicsit erős. A tanninos jellegek úgy bevonják a nyelvet, hogy az első pár korty erősen tejsavas érzete után nagyon nyersen nyílik fel az áfonyás – szamócás jelleg. Olyan brutális a savgerinc, hogy a kísérőnek szánt vizet is megédesíti. Zseniális sör, önmagában szuper kompozíció, de nem a legszuperebb ötlet ezzel kezdeni. Kell 10-20 perc, míg regenerálódik a nyelv utána.

2.: Almanac Beer Co. – Farmer’s Reserve Pluot: Az este egyik legemlékezetesebb söre. A sárgabarack és a szilva keresztezéséből létrehozott pluot, vagy magyarul kajszilva ízspektruma igen változatos, nagyban függ a keresztezett alapfajtáktól, jelen esetben enyhén éretlen egresre emlékeztető jegyeket ad a sörhöz, kevés szilvás-szedres jelleggel. A Farmer’s Reserve széria alap sour receptje egyébként mindegyik sörnél ugyanaz, különbség csak a hozzáadott gyümölcsökben van. A bázis szépen teret enged a gyümölcsnek, a kicsit zsenge, savanykásan édes gyümölcsös jelleget nagyon jól támogatja a vadélesztő a háttérből.

Img 2295

3.: Almanac Beer Co. – Farmer’s Reserve Raspberry: Az előbbi tétel kistestvére, a Farmer’s Reserve málnás verziója. A málna kicsit émelyítő, erőteljes, karaktere túlzó. Ilyen mennyiségben mondhatni műérzetet ad. A pluot savankás jellege sokkal jobban illik az alaphoz, persze nem mintha a két verzió összehasonlítása lenne a cél, de ilyen közel kóstolva egymáshoz biztos, hogy az elsővel kísérleteznék tovább.

4.: Oud Beersel – BZart Kriekenlambiec Millesime 2012: Kőkemény, megosztó sör. Mély, érett cseresznyés jellegek ömlenek a pohárból, majd szétrobban a gyümölcstől. Az első korty ehhez képest egy óriási fordulattal teljesen más irányba indul: a gyümölcs helyére nagyon kemény nemespenészes, gombás ízek érkeznek egy kisimult, letisztult alapháttérrel. Az utóélete igen hektikus, nehéz rajta kiigazodni, néha felvillan a cseresznye, néha előugrik egy kéksajtos utózönge, néha pedig kifejezetten brettesnek hat. A pezsgőélesztős utóerjesztés miatt kifejezetten száraznak, mélyen savanykásnak hat. Sosem lesz a kedvenc söröm, nekem valahogy a gyümölcs nem illik bele ebbe a képbe, de az kétségtelen, hogy ilyen fordulatos itallal nem gyakran találkozik az ember.

Img 2296

5.: Almanac Beer Co. – Grand Cru White Ed. 2.: Totális váltás az előző tétel után. A nyitány lágyan duruzsol, édeskés, körtés és bodzás jellegeket ad, nagyon közel áll egy ropogós sárgamuskotályhoz. A korty megtartja ugyanezt a karaktert, de mellécsapódik egy animális, savanykás jelleg is egy adag tölgyfahordóssággal. Villogó, nyughatalan darab.

6.: Almanac Beer Co. – Grand Cru Red Ed 2.: Az este talán legszebb söre, egy szívemhez egyébként is nagyon közel álló flamand vörös ale. A balzsamecetes, tejsavas alapjellegeket remekül hozza, de mindezek mellé társul cabernet sauvignonos bogyós gyümölcsösség, vaníliás jelleg és egy kevés málna. Egészen egyedi kombináció.

Img 2304

7.: Port Brewing Co./The Lost Abbey – Cuvée de Tomme: Súlyos, nehéz, de az előző hat ismeretében mégis könnyed befejezés. A nagyobb test, a háttérben figyelő kandiscukrosság és melaszos jelleg annak ellenére jellemző a sörre, hogy a brettes jellegek is igen hangsúlyosak. A bourbonhordós világ jól passzol a meggyes érzethez, mindez pedig az édességgel és az animális jellegekkel együtt egy pikáns desszertsörré teszi a Cuvée de Tomme-ot, aminek középpontjában a harmónia áll.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!