Bűvös SzakácsMGEMGE ÉVES TARTALMI BESZÁMOLÓ 2016

MGE ÉVES TARTALMI BESZÁMOLÓ 2016

Mge egyenesitett

Az MGE 2016-os tevékenységének fontosabb eseményei.

Aranyszalag Minőség 2016-ban az MGE több aranyszalagos, illetve aranyszalag-várományos termékre kérte be termelőktől a minőségi követelmények összefoglalóját az előállítás minden szakaszára vonatozóan. A beérkezett anyagokat az egyesület továbbítja a Földművelési Minisztérium felé, amely az MGE-VFM-Nébih 2015 novemberében aláírt háromoldalú megállapodása alapján veszi fel a kapcsolatot közvetlenül az aranyszalagosokkal, készíti elő a rendszeres minőségi ellenőrzést. 2016-ban az MGE az Akasztói Szikipontyot találta Aranyszalag minőségűnek. Az MGE 2013-ban alapította meg az Aranyszalagot, mert létfontosságúnak tartja, hogy Magyarországon jelen legyen a kiemelkedő minőségű honi alapanyag és nagy hozzáadott értékű feldolgozott termék, ami egyenletes színvonalon elérhető. Enélkül nem létezhet magyar terroárkonyha. A főzés tudománya

2016 szeptemberében a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, az MGE gondozásában hiánypótló konyhatechnológiai kézikönyv jelent meg A főzés tudománya címen. Az MGE mutatókat is készíttetett a könyvhöz: ezek online kereshetők és egy lépésben elérhető a nyomtatási verzió is. A tankönyvből befolyó összeget az egyesület közhasznú alapítócélja – a hazai étkezési kultúra talpraállítása – érdekében használja fel szakácsversenyekre, kulináris örökségünk dokumentálására, ezzel kapcsolatos események rendezésére, kulináris és kulturális ismeretterjesztésre, a Bűvös Szakács építésére, főző emberek és a nagyközönség minőségtudatosságának előmozdítására.

A kiadvány hasznos a szakképzés, ráépülő képzés, felsőfokú képzés és az igényes háztartások számára egyaránt. Ezen átfogó technológaiai ismertek hiánya egyik fontos oka a hazai szakképzés és mesterképzés elmaradottságának. Ezúton is köszönetet mondunk az NGM-nek és dr. Török Andrásnak (MTÜ).

Szakácsversenyek és más események

Az MGE 2016-ban újabb ösztöndíjakat adott szakmai továbbképzésre a 2015-ben zárult VI. Hagyomány és Evolúció csúcsgasztronómiai szakácsverseny dobogósainak. Daniel O’Shea, Horváth Ákos és Bernát Dániel fejenként 300.000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

Az MGE-szakácsversenyek résztvevői közül 19-en vettek részt júniusban Erdős Norbert néppárti EP-képviselő meghívására strassbourgi tanulmányúton. Az MGE-csoport kisvendéglőket látogatott, elzászi bor- és pezsgőkóstolón vett rész, Colmarba is elutazott. Erdős Norberten kívül Páczay Györgynek és Komporday Dávidnak is köszönetet mond az egyesület, akik részt vettek az út szervezésében és bonyolításában.

Fiatal szakácsok számára szervezett az MGE BBQ-továbbképzést júliusban, ahol Adorjányi Máriusz tartott szakmai előadást és kóstolót kollégáival.

Az MGE 2016 augusztusában meghirdette a III. Czifray-versenykurzust. A jelentkezők magas száma miatt 2 selejtezőnapot kellett tartani. Tizenhárman jutottak tovább. A 2017. évben áprilisban, júniusban és októberben lesznek a fordulók. Köszönet illeti a helyszínt biztosító Szinergia alapítványi szakiskolát. A selejtező témája volt: töltött aranyszalagos beregi csirke természetes pecsenyelével, háromféle házi erjesztésű (fermentált) zöldséggel és tetszőleges pürével, egy negyedik zöldséget a helyszínen kellett savanyítani.

Az első selejtezőnap tányérjai itt, a második selejtezőnap tányérjai itt, a selejtezők eredménye itt találhatók. Az MGE első ízben 2008-ban hirdette meg a Czifray-versenykurzust, amely önképzés, továbbképzés és verseny egyszerre. Célja a kulináris intelligencia fejlesztése, gasztronómiai összefüggések mélyebb megértése, közös gondolkozás, technológiák tudatos és pontos használata, repertoárbővítés, ízléscsiszolás.

Czifray-visszatekintő

Az I. Czifray dobogósai voltak:
1.Horváth Szilveszter (La Maréda/Győr)
2.Győrffy Árpád (Alabárdos/Budapest)
3.Széll Tamás (Onyx/Budapest)
Az I. Czifray témái voltak:
Selejtező:
a/ Habart tojás
b/ Felfújt
c/ Spárga (vígaszág)
Első forduló
a/ „kolosvári” káposzta feldolgozása
b/ sós palacsinta
a/ Leves a 21. század polgári gasztronómiájában
b/ Sós derelye mártással vagy levessel
Harmadik forduló
a/ tokány
b/ tejberizs
Negyedik forduló
a/ halleves
b/ kolbász
Ötödik forduló
a/„téli kert”
b/ szárnyas „újháziasan”
c/ máglyarakás

A II. Czifray dobogósai voltak:
Daniel O’Shea (Alabárdos)
Horváth Ákos (LouLou)
Szűcs Zoltán (Salon)
A II. Czifray-kurzus témái voltak:
Első (selejtező) forduló:
a/ A zöldség mint desszert
Második forduló:
a./ két garnírung a Bocuse d’Or stílusában
b./ sertésből terrin, fasírt, kolbász vagy húspástétom (rillettes)
Harmadik forduló:
a./ fejsajt vinegrettel, kovászolt (vagy másképp savanyított) zöldséggel, emelkedett bisztrószínvonalon
b./ egyéni palacsintakreáció (sós vagy édes) csúcsgasztronómiai színvonalon
Negyedik forduló:
a./ két üdvözlőfalat (amuse bouche)
b./ babragu háromféle kiegészítővel
Ötödik forduló:
a./ téli zöldségek feltéttel
b./ édesvízi hal modern vajmártással
Hatodik forduló:
a./ tintahal (szépia) a Budaörsi Halpiacról
b./ egész házinyúl (aranyszalagos Tetrabbit Relax)

Az étteremnevek a verseny időpontjában érvényes munkahelyet jelölik.

Gasztronómiai Intézet

Az MGE – az előző évekhez hasonlóan és különös tekintettel arra, hogy közhasznú tevékenysége hiánypótló – 2016-ben is javasolta minisztériumoknál és más hivatalos ügynökségeknél egy kis költségvetésű, de hatékony Gasztronómiai Intézet felállítását, 2005 óta folyamatosan napirenden szereplő tervei szerint. Korábbi években e cél kezelését Zsidai Roy vállalta, aki azóta kilépett az MGE-ből, saját elnökletével új egyesületet alapított, részben az MGE Kulináris Chartáját zászlajára tűzve, részben vendéglátóipari érdekvédelmi célkitűzésekkel. Az MGE változatlanul létfontosságúnak tekinti az ország és a szakma jövője szempontjából egy szakmai intézet felállítását, ahol a „szakmán” a szakácsok, cukrászok, pékek, hentesek, mészárosok, termelők munkáját, illetve a gasztronómiához kapcsolódó (részben kihalástól fenyegetett, vagy hazánkban még ki sem fejlődött) valódi értelemben vett kézművességet is értjük. És ahol a minél szélesebb körben hozzáférhető alapos szakmai információk terjesztése is a fő célok közé tartozik.

Szakmai stábjaink közül a pékek, Vajda József koordinálásával, az MGE-vel együttműködésben megkezdték egy mindenki számára használható, magyar nyelvű szakkönyv anyagának összeállítását, az MGE is megkezdte idevágó szövegek lefordíttatását és megírását. Célunk az, hogy első lépésben A főzés tudományához hasonló, alapismereteket közvetítő, hiánypótló kézikönyveket bocsátunk a nagyközönség rendelkezésére.

Bűvös SzakácsAz MGE hivatalos honlapja, támogatóinknak köszönhetően 2016-ban is folyamatosan újuló tartalommal korlátlanul hozzáférhető volt mindenki számára. Havonta jelentek meg riportok innovatív menükről, új vagy tökéletesített technológiákról, amelyeket a világ legjobb éttermeiből érkező vendégszakácsok mutattak be a salzburgi Ikarus étteremben.


Folytatódott a sorozat a világ karizmatikus ételeiről és technológiáiról. (Olyan ételekről és konyhatechnológiákról van szó, amelyek átlépték régióhatáraikat, világszerte ismertek, részben műfajjá is kinőtték magukat, így a magyar szakácsok számára is fontosak és tanulságosak.


Kulináris örökségünk

Az MGE 2016-ban kezdte meg „hagyomány és evolúció” jeligére a kulináris örökség program megalapozását. A fiatal szakácsoktól gyűjtött anyagok online, nyomtatva és mozgóképes formában fognak megjelenni a nagyközönség és az oktatás számára.

Támogatóink

Akik a 2016-os évben munkával, zsűrizéssel, pénzzel, alapanyaggal, eszközzel, helyszínnel vagy más módon támogatták a Magyar Gasztronómiai Egyesület munkáját:

Alemitta bt., Héver Tímea és Kerekes Attila aranyszalagos beregi csirke
APLI Design (formatervezés)
Ádám Csaba (Olimpia)
Andrusch Péter (Alabárdos)
Bakcsy Árpád (fotográfus)
Balogh Nagy Erzsébet (aranyszalagos Keleméri bárány)
Baumgartner Antal (szőke mangalica)
Bernát Dániel (Rézkakas)
Csatlós Csilla (Bonne Chance)
Cseh János
Csiszár Katalin (aranyszalagos Rózsavölgyi csokoládé)
Dávid Sándor (Szinergia Szakiskola)
Dr. Juice (szűzvíz)
Erdős Norbert (EP-képviselő)
Forster Zoltán
Horváth Szilveszter (Lamaréda/Győr)
Huszár Krisztián (séf/Beszálló bár)
Kiprich Zsolt (Szinergia Szakiskola)
Kiss Csaba (aranyszalagos bezdáni fűszerpaprika)
Komporday Dávid (EP)
Litauszki Zsolt (Baltazár, Costa Rica)
Mayer Ottó (húsipari élelmiszermérnök)
Mészáros Gábor („István gazda” kisüzemi kolbászkészítő)
Mogyorósi Gábor (Lacikonyha)
O’Shea, Daniel (Alabárdos)
Ordasi Krisztián (szakoktató)
Palotás Péter (Budaörsi Halpiac, PLP)
Páczay György (EP)
Pálfy Zsolt Levente (polgári tagozat, állandó adományozó)
Petőfi László (recepttár-szerkesztő)
Pollok László (Bonex)
Salamon Csaba (polgári tagozat)
Segal Viktor
Szinergia Szakiskola
Szomor Dezső
Takács Lajos (séf)
Till Attila (filmrendező, moderátor)
Uj Péter (újságíró)
Várvizi Péter (séf)
Vidák Zoltán (séf)
Vomberg Frigyes (szakoktató, szakács, food design)

A közhasznú egyesület köszöni mindazok hozzájárulását, akik adójuk 1%-át az egyesület céljaira fordították.

MAGYAR GASZTRONÓMIAI EGYESÜLET
Bankszámla: 11701004-20216348
Adószám: 18116375-2-41

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Lázadó levesek

A magyar konyhának van egy régi nagy adóssága a gyümölcslevesekkel, ahol is egy bizonyos fajta lisztes-habarásos, tejtermékes meggyleves-készítmény ma is ikonikus. Édes és sűrű,...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!