Mese Habbal A homoktövis ereje - Mikkeller Spontan Seabuckthorn

A homoktövis ereje – Mikkeller Spontan Seabuckthorn

Img 0968

A Mikkeller 2013-ban indult Spontan-szériája nagyon közel áll a szívemhez. Az alapötlet, miszerint egy középsavanyú lambichoz próbálnak különböző fűszereket és gyümölcsöket párosítani (mindig csak egyfélét) egészen zseniális. Főleg, ha végignézzük, hány darabot számlál a kollekció: egy 2016-os BA cikk ötvenötöt számol össze, azóta biztosan nőtt a szám.

Egy vadregényes gueuze hosszú utat jár be, sok teret és dimenziót lép meg, mire kialakítja a végső érzetet. És aki kóstolt már eleget, biztos beindította a fantáziáját, hogy mondjuk milyen jól menne hozzá rizlingszőlő, ananász vagy éppen kökény. Ilyen kiterjedt “egyváltozós” kísérletet a Mikkelleren kívül eddig senki sem csinált, ezért olyan tanulságosak és érdekesek a Spontan palackjai.

Korábban már volt szerencsém a bazsalikomoshoz, a cékláshoz és a bodzáshoz, most végre sikerült beszereznem egy régóta várt darabot: a homoktövisest.

Érdekes sör a Spontan Seabuckthorn. Első blikkre nem hoz semmi meglepőt: adva van egy erősen animális, hangsúlyosan tejsavas és csipetnyit pedios alap, ami talán túlságosan is magára vonja a figyelmet. Az aroma nem mutat homoktövist, a mélyen citromos, lópokrócos és nemespenészes illatokat nehéz túlszárnyalni. A korty kezdete sem tartogat sok meglepetést. A Mikkeller sour koncepciója sokadszor bizonyít, nagyon eltaláltak az ízlésemet, de a homoktövis érzete csak középtájt jelenik meg. Szárazzá, kellemesen kesernyéssé teszi a zárást egy adag körtés-barackos jelleg kíséretében. Nem mondom, hogy óriási változást hoz a sörben, de a végét mindenképpen kalandossá teszi.

 

Konyhariport rovatunkból

Menjünk-e a Szaletlyba be?

Hogy Stefánia koronahercegnő (1864–1945) és késmárki gróf Thököly Imre (1657–1705) útjai hogyan és miért kereszteződtek Zuglóban, az megérne egy kuruc–labanc mesét.

Hozzászólások

  1. Hmm, nekem csak úgy él az emlékemben, hogy naggggyon savanyú volt, hangsúlyosan megnyomva a gy betűt 🙂

    Tegnapelőtt volt utoljára a kezemben, jártam Bécsben a (most már)kedvenc boltomban – beerlovers.at – ahol a spontan sorozatból 15-20 féle volt most raktáron.

    Jómagam most egy Boon Vat 109 palackot szereztem be, meg egy Boon oude geuze black label 2nd edition palackot, hogy majd kellő nyugalomban kóstolhassam végig.

  2. @ZX71: jol emlekszel, en csak engyet kostoltam, de egyertelmuen ez volt a legsavanyubb. Koszi a tippet, kerek majd Becsbol mindenkeppen.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

6,253lájkolóTetszik
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Török menü

Több nyugat-európai nagyvárosban él török kolónia saját piaccal, üzletekkel, reggeltől késő estig nyitva tartó éttermekkel. Bécsben a Brunnenmarkt környéke egy ilyen vitális vidék - a...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Konyhauniverzum

A főzés tudománya