Mese HabbalA homoktövis ereje - Mikkeller Spontan Seabuckthorn

A homoktövis ereje – Mikkeller Spontan Seabuckthorn

Img 0968

A Mikkeller 2013-ban indult Spontan-szériája nagyon közel áll a szívemhez. Az alapötlet, miszerint egy középsavanyú lambichoz próbálnak különböző fűszereket és gyümölcsöket párosítani (mindig csak egyfélét) egészen zseniális. Főleg, ha végignézzük, hány darabot számlál a kollekció: egy 2016-os BA cikk ötvenötöt számol össze, azóta biztosan nőtt a szám.

Egy vadregényes gueuze hosszú utat jár be, sok teret és dimenziót lép meg, mire kialakítja a végső érzetet. És aki kóstolt már eleget, biztos beindította a fantáziáját, hogy mondjuk milyen jól menne hozzá rizlingszőlő, ananász vagy éppen kökény. Ilyen kiterjedt „egyváltozós” kísérletet a Mikkelleren kívül eddig senki sem csinált, ezért olyan tanulságosak és érdekesek a Spontan palackjai.

Korábban már volt szerencsém a bazsalikomoshoz, a cékláshoz és a bodzáshoz, most végre sikerült beszereznem egy régóta várt darabot: a homoktövisest.

Érdekes sör a Spontan Seabuckthorn. Első blikkre nem hoz semmi meglepőt: adva van egy erősen animális, hangsúlyosan tejsavas és csipetnyit pedios alap, ami talán túlságosan is magára vonja a figyelmet. Az aroma nem mutat homoktövist, a mélyen citromos, lópokrócos és nemespenészes illatokat nehéz túlszárnyalni. A korty kezdete sem tartogat sok meglepetést. A Mikkeller sour koncepciója sokadszor bizonyít, nagyon eltaláltak az ízlésemet, de a homoktövis érzete csak középtájt jelenik meg. Szárazzá, kellemesen kesernyéssé teszi a zárást egy adag körtés-barackos jelleg kíséretében. Nem mondom, hogy óriási változást hoz a sörben, de a végét mindenképpen kalandossá teszi.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Hmm, nekem csak úgy él az emlékemben, hogy naggggyon savanyú volt, hangsúlyosan megnyomva a gy betűt 🙂

    Tegnapelőtt volt utoljára a kezemben, jártam Bécsben a (most már)kedvenc boltomban – beerlovers.at – ahol a spontan sorozatból 15-20 féle volt most raktáron.

    Jómagam most egy Boon Vat 109 palackot szereztem be, meg egy Boon oude geuze black label 2nd edition palackot, hogy majd kellő nyugalomban kóstolhassam végig.

  2. @ZX71: jol emlekszel, en csak engyet kostoltam, de egyertelmuen ez volt a legsavanyubb. Koszi a tippet, kerek majd Becsbol mindenkeppen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!