Mese HabbalA tűsarkú sör legendája

A tűsarkú sör legendája

Csajok e%cc%81s pasik
forrás: Pixabay

A csajos sör, pasisör, férfias sör és hasonló fogalmak ma is élénken élnek a köztudatban. A világ nem képes szabadulni attól a sztereotíp gondolkodástól, hogy bizonyos sörstílusok inkább férfiaknak, míg mások inkább nőknek valók.

Hogy miért van ez így? Mert csak az mutat jól a kezükben, mert annak a színe, íze, könnyedsége, alkoholfoka illik csak egy kifinomult hölgyhöz? Mert egy karakteres, erősebb és nehezebb sör fizimiskájában csak egy férfihoz illhet, aki ugye maga is erős, karakteres, meg persze okos, racionális, védi a családot, keresi a pénzt, süti a vasárnapi barbecuet, tölti a motorolajat, focizik a gyerekkel, irányítja a világot és megteremti az életteret a törékeny nőnek?

Hát, nem!

“Píszí” világ ide vagy oda, az ilyen és ehhez hasonló baromságokkal nap mint nap találkozhatunk. Elég belenézni mondjuk bármelyik nagyüzemi sörreklámba, süt az egészről, hogy minden a férfiakról és az ő igényeik kielégítéséről szól és még mielőtt bárki azt hinné, itt most egy feminista kitörés következik, ki kell, hogy ábrándítsam: erről szó sincs.

Pusztán, mint sörkedvelő mondom, hogy ez az egész gondolkodás a felvilágosult sörfogyasztás alapeszméit sérti.

A csajos sör egy marketingtermék. A hagyományos nemi szerepek és a régimódi férfi- és nőideál témájának megnyilvánulása a sörben. Semmiféle élettani alapja nincs, ez az egész egy semmiből lett kreálmány. És mint ilyen, semmi helye nincs egy újhullámos sörmozgalomban.

A huszadik század végén indult sörforradalom egyik alapeszméje, hogy a mennyiségi ivásról a minőségire helyezi a hangsúlyt. Értsd: ne csak igyad, kóstoljad is!

Itt nem az a menő, aki a tizenötös hordót egymaga leönti a torkán és gyalog megy haza, a vedelés semmilyen értéket nem képvisel. A felvilágosult sörfogyasztó új ízeket, kifinomult aromakombinációkat keres. Tökmindegy, hogy milyen nemű, milyen neműnek gondolja magát, hogy öltözködik, szedi-e a szemöldökét, az ingét szépen vasalja-e. A jó sört keresi, kutatja, az italt felfedezi, magát pedig fejleszti. Ebben a közegben nemek közötti stíluspreferenciákról beszélni teljes értetlenségre vall, kóstolni ugyanis bárki tud és bárki elkezdhet, ez nem nemi kérdés. Bizonyos értelemben a sörforradalom talán erről is szól: a női sör – férfi sör és hasonló indusztriál sörideák elleni lázadásról.

Img 4786 ma%cc%81solat
Ann de Ryck, a Brouwerij de Ryck vezetője

Idealizált világban ez olyan evidencia lenne, amit nem kéne magyarázni. De a valóság ettől sajnos nagyon távol esik. Nemcsak a nagyüzemi oldalon, hanem a kisüzemek háza táján is rendszeresen belefuthatunk “kifejezetten női fogyasztóinknak készült sörökbe” vagy olyan megfogalmazásokba, mint például “testessége és karakteres ízjegyei miatt inkább férfiaknak ajánljuk”. Vannak ennél hajmeresztőbb esetek is. Érdemes például beleolvasni Kaleigh Dunn véleménycikkébe, aki teljesen kiakadt azon, hogy egy Kristie McGuire nevű sörfőzőnő High Heel Brewery néven kifejezetten női fogyasztókat célzó craft breweryt alapított. Aki nem olvassa végig, annak érdemes ennyit hazavinnie belőle:

„Women don’t need breweries making “woman beer.” We need people in the industry who care about women enough to remember that we order off the beer menu, too.”

Nem kevésbé érthetetlen egy közelmúltbeli hazai példa, a talán elsőre még védhető kezdeményezésnek indult Sör Mi Több-kampány, a Sör és Nők fotókiállítás. Eleve persze felvetődik a kérdés, hogy miért kezd valaki bele egy ilyenbe, főleg ilyen szerencsétlen névválasztással, de a szervezők eleinte azt kommunikálták, hogy kifejezetten nők körében szeretnék promotálni a sörfogyasztást, ami annyira nem is tűnt rossz ötletnek. Aztán szép lassan előkerültek olyan gyöngyszemek, mint például ez a sajtóanyag, amit muszáj egy az egyben beillesztenem ide:

„Megdőlt a tévhit, hogy a sör a férfiak itala. A legfrissebb, kizárólag nők körében végzett közösségi kutatásunk szerint ugyanis, a hölgyek háromnegyede igenis fogyaszt sört, a karakteres ízek mellett a kecses pohárformákat preferálják és tudatosan válogatnak a sörtípusok között. Mítosz, hogy sör nem állhat sikkesen egy nő kezében. Minden sörtípushoz megtalálhatjuk azt a kecses pohárformát, amely bármely társaságban jól áll a női kézben és az ízek érvényesülését is elősegíti. A Sörszövetség különleges fotókiállításon, női kézportrékon keresztül mutatja be, milyen elegáns, kihívó, könnyed vagy éppen vagány lehet egy pohár sör a hölgyek kezében. A sokszínű női karakterek között bizonyára mindenki megtalálja a kedvencét, de szerencsére nem kell választanunk, hiszen a hölgyek pontosan olyan sokoldalúak mint a sör, amit most kézbe vettek.”

Én nem is akarok ennek a szövegnek az elemzésébe belemenni. Annyira nagyon meglepett, hogy a nők a kutatás szerint nem agyhalott birkák, akik összevissza, találomra kortyolgatnak bele mindenféle vacakba, hanem, no lám, tudatosan, okosan, értelmesen, emberszabású módjára válogatnak, hogy még most sem tértem magamhoz. Az i-re a pontot mégis a fotókiállítás néhány képe tette fel (szemezgessetek nyugodtan itt, nekem a csúcs a bundakabátos, vöröskörmű nő a túlcsorduló habbal), ezeket végigböngészve valahogy átverve érzi magát az ember: mintha ezt az egészet inkább a sörfogyasztó férfiaknak tervezték volna, hogy gyönyörködhessenek az érzéki kezekben, a finom vonalú csuklókban és a gyöngyöző kecses poharakban. Oké, hogy a mozgalom a nagyüzemi közönség és a modernkori sörgeekek között próbál kapcsolatot teremteni, de hogy ezt mégis miért ilyen módon képzelik el, és mégis milyen nőknek kelti fel ez az érdeklődését a sör iránt, rejtély.

Raceland louisiana beer drinkers russell lee
forrás: Wikipedia

De nézzünk egy példát külföldről, nagyüzemi oldalról is, csak a teljesség kedvéért. Itt van mondjuk a BeerWest közel négy éves cikke, amiben megemlítik a Molson Coors totális csődbe fulladt, kifejezetten nőknek készült sörét, az Animée-t is, amiről Jane Peyton a következőket mondja:

“Perhaps the producers of Animée think that women cannot handle full-bodied flavor(ful) beers because those are men’s beers, and women are fluffy, little, girly, delicate creatures who need to be treated as a special case. Basically, women are being offered a fizzy, tasteless, thin-bodied…and fake-tasting product with ‘girly’ marketing.”

Túl kéne végre lépni ezen a maradi felfogáson. Felejtsük már el végre ezt a csajos sör – pasis sör dolgot. Jó sör van és rossz sör. Meg egyéni ízlés. Pont. Nemek szerinti sörpreferenciák egy fejlett sörkultúrában nincsenek.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

 1. Sztem vmiért továbbra sem akarod megérteni, hogy nem csajos sörről van itt szó, hanem a nőkről, akik eddig csak a csöcsös bajor menyecskével és a literes korsóval voltak láthatóak képi szinten. Tök igaz, amit írsz, de ez a kampány abszolúte csak a nőket próbálja megszólítani, hogy nem csupán a horgászbot és a BL-döntő mellett a haverokkal lehet sörözni, hanem egész egyszerűen nem csak egy koktél, hanem egy szép pohárban, tökéletesen szervírozott, különleges fajta sör is lehet sikkes, trendi. Nem egy szakértő(bb) sörkedvelő nő a megszólítottja ennek. Ahogy egy autóban is a lóerők mellett igenis a karosszéria, egy színes gomb, egy nett piperetükröcske, egy mókás kütyü stb. tudja eladni az adott márkát, mert vannak női vásárlók is, akiket meg kell nyerni. Egy széles körnek egy ilyen kép vszínű sokkal jobban felkelti az érdeklődését, mint bármilyen profin kivitelezett kóstolójegyzet. Ha már szó van vmiről, akkor lehet cizellálni az ismereteket, de ezt előbb el kell érni valamivel. sztem

 2. „Nemek szerinti sörpreferenciák egy fejlett sörkultúrában nincsenek.”

  Érthető, hogy miért tartod elmaradott, káros hozzáállásnak, ha nőknek azzal reklámoznak sört, hogy kecses a pohár, piros műkörmű női kéz tartja, ráadásul direkt szexuális asszociációkra késztető módon fehér hab csordul rajta lefelé. Ámde a „nemek szerinti sörpreferencia” fogalmát sajnos nem lehet mégoly tiszta ideológiai lendülettel sem kihajítani az ablakon, mert az: vagy van, vagy nincs. Vagy inkább: valamilyen mértékben biztos lesz. És ezt már nem lehet erővel megszabni, maximum egy diktatúrában, hanem fel kell mérni, és utána pedig nyilván, sajnos, óhatatlanul stb marketingesek eledele lesz az a bizonyos statisztika, és reklámokba, címkékbe és más felületekre kerül majd az üzenet, hogy női sör, mert kevésbé komlós, kevésbé alkoholos, gyümölcsös stb, és ezek (feltehetőleg – de ezt persze kutatták/kutatni fogják) _arányaiban_ jobban tetszenek a nőkből álló statisztikai populációnak, mint a férfiakból állónak. Szóval ünnepeljük a vagány nőket, de azért ne írjuk már elő A Nőknek, hogy igyanak pontosan olyan söröket, mint a férfiak, különben aljas módon létrehoznak egy undorító ún. „nemek szerinti sörpreferenciát”!…

  Egyébként számomra önmagában nem gáz az sem (vagy nem nagyobb gáz, mint bármilyen más hasonló jelenség a szabadpiaci kapitalizmusban), ha egy nőnek tetszik az ipari formatervezés, érdekli a divat, talán még a sör is tulajdonképpen, így hát szeret(ne) divatosan fotózott képeket nézni söröskorsókról női kézben. Miért ne érhetné őt ilyen vizuális inger, sőt miért ne lehetne direkt kíváncsi rá, ha már ennek a behatásnak amúgy is versenyeznie kell a teázó úrinő, a pezsgőző dáma, a martinizó-koktélozó cosmo-girl stb stb stb már réges-rég kitalált, megdizájnolt, bereklámozott képével? És mondom ezt én sörpocakos, borostás arcú, abszolút nem dizájnérzékeny férfiként, aki életében egyszámjegyű alkalommal járt diszkóban vagy koktélbárban, sört pedig gyakran és előszeretettel fogyaszt, és bármilyen nemű és korú (felnőtt) ember kezében szívesen lát söröskorsót. Az efölötti panaszkodásnak olyan szaga van, mintha egyáltalán nem a sörözés előítéletektől mentes szabadságát, hanem egyfajta, az utóbbi években elterjedt, a sörökhöz valóban és egyedüliként jogosan értő, szakértő „sörelit” privilégiumát és társadalmi megítéltségét féltené („ez a miénk, ez ne legyen úri dolog!”). Amely álláspont, ha őszintén vállalt volna, voltaképpen még érthető is lenne valahol, habár egyrészt kirekesztő volta miatt nem szimpatikus, másrészt elég kínos, hogy ez a bizonyos „sörelit” pontosan ugyanezen kritikát kapja a hagyományos, mezei sörvedelőktől…

 3. Semmifele tarsadalmi megiteltseget nem feltek. En csak annyit akartam ezzel kihangsulyozni, hogy a sorfogyasztasnak nem kene ennyire izzadsagszaguan a nemek kozotti kulonbsegekrol szolnia. Es szomoru vagyok, hogy feluti a fejet az uj sorvilagban is, ahol ennek nem is kene temanak lennie. Az, hogy nincsenek nemek kozotti preferenciak, termeszetesen egy koltoi tulzas, mert mindenhol vannak, egyszeruen csak itt nem kene ennek temanak lennie. Mert a lenyeg a sor szeretete, aminek semmi koze ahhoz, hogy valaki ferfi-e vagy no.

  Ne haragudjatok, de egy olyan sajtokozlemeny, ami a Sor es Nok kampanyhoz kijott, szerintembanto. Implicite egyertelmunek tekinti, hogy a ferfiak sorismerete, tudatos valasztasa evidencia, a noke pedig csak egy uj felfedezes, raadasul feleslegesen ossze van mosva a kulso alapjan (kecses poharforma) torteno valasztassal, amit nem is ertem, honnan jott. Ezt valaki tenyleg komolyan gondolja?

  Az a baj, hogy egy ilyen, szerencsetlenul megirt sajtoanyag teljesen mas megvilagitasba helyezi az egesz fotokiallitast.

  A kulfoldi peldakat pedig meg nem is emlitettem.

 4. Szerintem meg az ominózus habos kép teljesen egyértelműen fallikus. Egyébként ez lehetett akár tudatalatti (annál rosszabb) véletlen, mert a többi képben én nem feltétlenül érzem ezt a fajta kontentet. Én alapvetően kettéválasztanám most a reagálásomban a képsorozatot, és az általános jelenséget. Elsősorban azt kell megérteni, hogy olyan mélyen beágyazott a megkülönböztetés, hogy azt észre sem vesszük. Nehéznek tűnhet elsőre eldönteni a klasszikus kérdést, hogy mi volt korábban: a tyúk vagy a tojás, értsd: kreáltunk magunknak megvédhető, gyönyörködtető ékszereket, vagy alapvető hajlam ez a nőkben. Szerencsére nálunk sokkal okosabb emberek már kutatták (és persze jelenleg is kutatják) a területet, és megválaszolták helyettünk így ezt most nem kell külön megvitatni. Az hogy a férfiak azt gondolják a nőknek a könnyű gyümölcsös lájti sör jön be, nettó hülyeség. Nem csak ostobaság de sértő is. Ez egy sztereotíp kép ami abszolút nem igaz, ráadásul szerintem alkalmas arra hogy azt az üzenetet kommunikálja hogy ha te NŐ vagy neked EZ való. Csak hozzátenném hogy ismeretségi körömben a kecses hölgyek kifejezetten preferálják a stout-ot és brown ale-t. Tehát így női fogyasztókat szerezni nem lehet. Az hogy a nagyüzemi sör és a fesztiválos lóhúgy nem ízlik nem csodálom, lehet innen kéne megfogni a dolgot és az első (vagy általános) sör élményt pozitívvá tenni. Szorosabban magára a a közleményre és a fotókra reagálva én inkább nem túl jól sikerültnek mondanám, bosszantó kihagyott ziccernek és fájdalmas nem odafigyelésnek. Azon kívül felhívja a figyelmet arra milyen mítoszok élnek még a készítők fejében is, hiszen sugárzik az egészből. Nem vagyok marketing szakember, de a habos kép nem a nők figyelmét fogja felkelteni. Persze összességében nem botrány a képsorozat, csak nem értem, hogy gondolhatta bárki komolyan hogy a pohárforma miatt isznak például bort sör helyett. Akkor már a pálinkás pohár kecsesebb. Mondjuk egyébként tényleg micsoda szerencsénk van, hogy a nők olyan sokoldalúak mint a sör (… 🙁 ..) esetleg még eszük is van (de nem biztos), és el tudják dönteni ilyen fotósorozatok hatására hogy nem minden sörivás bajor csöcsös brünhildák és pocakos izzadt friccek násztánca az asztalon.

 5. De kipoentiroztad, pedig ha beírod a keresőbe, hogyan „women and beer”, akkor ez első találat ez a cikk az amerikai Északnyugat és Kalifornia vezető sörmagazinjától: http://www.beerwestmag.com/the-magazine/feature-have-you-really-come-a-long-way-baby/

  Érdemes elolvasni a kérdést, amit feltesz: So why is it that so many people still consider beer a boy’s sport? Igenis sokakat foglalkoztat a kérdés, meg a nők és sör viszonya, többek között magukat a hölgyeket. Mi semmit sem bizonyítani akarunk, csak a sör (kis és nagyipari, márkamentesen) sokoldalúságát megmutatni, aminek ez a téma része. Nem baj, ha nem tetszik. Nem is lenne jó, ha mindenkinek tetszene. Akkor talán nem lenne téma sem, ha mindenki egyetértene. Abban viszont egyetértünk, hogy nincs női sör. De a Sör mi több keretében mi nem is beszéltünk ilyenről. Hogy miként váltunk mégis a női sör tézisévé (vagy antitézisévé?) az írásodban az számomra misztikum. Végezetül olvasd el a BeerWestMag cikkéhez írt hölgy hozzászólást. Véleménye mindenkinek lehet, de ebben a témában talán mégiscsak a legfontosabb a hölgyeké. Erről szólt a közleményünk.

 6. @Sormitobb: A cikket elolvastam, sőt, idéztem is belőle, csak másik részletet. Ha abban egyetértünk, hogy nincs női sör, az igen üdvös, én legalábbis nagyon örülök neki, mert a lényegi rész mégiscsak ez. A fotókiállítást viszont változatlanul nem értem, ezt fentebb már több helyen is kifejtettem, az üzenete szerintem abszolút nem jön át, finoman szólva is, csatllakozva az előbbi kommentelőhöz, nem túl jól sikerültnek nevezném.

 7. Na. Most az van, hogy megint pasik beszélgetnek arról, hogy valamiről mit gondolnak a nők. A bundás kép kihívó, ez tény, de ez akár egy marketingfogás is lehet, mert a cél a figyelemfelkeltés. És ugye az vesse rá az első követ… A többi kép meg nem kihívó. Az mindenesetre érdekes, hogy ezen az 1 képen megy a „mit akart közölni a költő” típusú vita, miközben van 9 másik teljesen vállalhatóan „ártatlan” kép.

  Azt érzem,hogy itt most egy nagyon érzékeny téma lett megkaparva. A nemi sztereotípiák sajnos a reneszánszukat élik, van hátszél bőven, csak úgy hussanunk vissza a múlt századba. Szerintem ez a kampány messze nem akarta ezeket sem erősíteni, sem eltörölni, csak éppen felhívni a figyelmet rá. Hogy jól vagy rosszul az persze lehet vita tárgya, de azt hiszem semmiképpen sem ártóan.

  A kampány készítőit persze illetheti az a kritika, hogy nem voltak elég körültekintők, és így sokakban vagy kevesekben ellenérzést vált ki egy-egy kép, vagy maga a koncepció. Viszont egy ilyen „fallikus” kép nem megjelenítése, mondván, hogy ilyen karakterű nő nincs is, ugyanolyan álságos és fölösleges píszí, mint a trigger warning meg hasonló marhaságok. Az is tény, hogy az én ízlésemnek is kissé túl lett tolva ez a pusztán esztétikum vonal, és inkább a divat jelenségként említik a női sörözést, de ebben meg a fotók pont nem ezt közlik, hanem hogy tök sokféle helyzetben tök normális ha egy nő sört iszik. HA mindenhol egy korsót fognának az szimplán pocsékul nézne ki, meg ugye tényleg nem mindegy melyik típust miből nyeljük be. Másfelől felmerül a kérdés, mégis mi más vonalon lehetne ezt közölni? Én pl. tök szívesen néznék már egy olyan női műsort, ahol nem divat és szépségápolási tippekről van szó, meg hogy ki mikor szült és mit mesél esténként a gyereknek, hanem mondjuk társadalmi kérdésekről, vagy ha mondjuk egy magazinban Frida Khalo nem Salma Hayek miatt kerülne be, hanem önerőből. Csakhogy mindezt leginkább éppen ezen magazinok torpedózzák meg, tolják ugyanazt a blőd, semmitmondó, ostoba sablonokat fogyásról, körmökről, trendekről.

  Az írás szerzőjével néhány kérdésben egyetértek, de attól tartok, hogy az az egyetemes nemektől független párbeszéd a sörről, vagy akármiről amit ő szeretne egyelőre illúzió, ahogy írja is: „Idealizált világban ez olyan evidencia lenne, amit nem kéne magyarázni. De a valóság ettől sajnos nagyon távol esik.”

  Szóval adott egy közeg, amiben meg kéne szólítani embereket, konkrétan nőket. Lehet nekilendülni és irodalmi vagy filozófiai folyóiratokban előjönni a témával – nyilván Hamvas Béla itt adná magát ha borról lenne szó, de ugye sörről van szó, aminek sokkal mostohább a gyerekkora – de miután a legelterjedtebb ez a csiribiri „könnyed” stílus, ezért oda lőnek. Szerintem ez érthető. Abban a közegben ahol az egyik sörreklámban egy nő éppen „kiegyezik” a sörrel hogy megérti a férjét, mert most, hogy jó az alakja már megtűri és elfogadja (WTF?!) ez a fotósorozat már szinte elképesztően előremutatóan hat.

  Lehet, hogy lehetett volna jobban, de tételezzük fel, hogy lesz ez még jobb is.

 8. Nekünk az a dolgunk, hogy megcsináljuk, neked, hogy megítéld. A véleményed értem és örülök, hogy van, mert akkor talán számít, hogy dolgozunk.

 9. “A nők és a sör viszonya” – még ha ez a konkrét megfogalmazása elég suta is – szerintem olyan téma, amivel érdemes foglalkozni. Ugyanakkor:

  @Sormitobb:

  Lehet, hogy éppen ti nem értettétek meg a Zsombinak elolvasásra ajánlott, belinkelt cikk mondanivalóját? Abban ugyanis pont arról van szó, hogy számoljunk már le végre azokkal a berögzült sztereotípiákkal, hogy a nőket a “pinkification”-el lehet sörfogyasztásra késztetni. Igen, fontos a termék jó elnevezése, ütős designja, és a tálalás (pohár) is, de mindezek nem szoríthatják háttérbe a lényeget, magát a minőségi sört! Ahogy a cikket kommentelő hölgy is kifejtette: a nők is elsősorban JÓ SÖRT akarnak inni. Az edukációnak tehát elsősorban arról kellene szólnia, hogy milyen hihetetlen sokszínű a sör paletta, milyen izgalmas új ízeket felfedezni, az ételekhez párosítás lehetősége kimeríthetetlen, nem lesz sörhasuk tőle, stb…

  Ehhez képest mit látunk? Egy fotó kiállítást, aminek zászlós hajója “ A nagybetűs nő” (!!!) című kép: Egy szőrme bundás, festett körmű, habkicsordulós sörös poharat fallikusan tartó női kéz! A sztereotípiák ledöntését talán nem egy ilyen öncélú, ordas nagy szexista sztereotípiával kellene elkezdeni…! Semmi utalás arra, hogy mi van az adott pohárban, és miért az a pohár megy hozzá. Ja, egy nőt ez nyilván úgysem érdekel, minek is terhelni a butácska kis fejét ilyesmivel, sör azt kész, lényeg hogy az ipari egyensör szexi pohárban legyen, azzal lehet szuperül pasizni. Elég jól haladunk a sztereotípia döntögetéssel, ugye?!

  Az a szemlélet pedig, hogy ‘mindegy hogy mit, csak beszéljenek róla’, már réges régen túlhaladott. A figyelemfelkeltés egy hatékony kampánynak csupán az első eleme, az eredményességét nem ez méri. A brief ismerete nélkül is azt gondolom, hogy én (tízenvalahány évnyi marketing tapasztalattal, köztük Effie nyertes kampánnyal is a hátam mögött) nagyon nem örültem volna, ha megbízóként ezt a végeredményt kapom.

  Nem vagyok naív, a Sörszövetség nyilván mindig is a sörpiac 95%-át uraló, és az ennek megfelelő támogatást adó nagyüzemek érdekeit fogja elsősorban szolgálni. De éppen azért szomorú számomra ez a félrement kampány, mert a multik pénzéből ezúttal lehetett volna egy valóban releváns témára, hatékony kommunikációt is csinálni, ami az egész hazai sörkultúrát előrébb vihette volna.

  Az egyetlen öröm az ürömben, hogy az átalakult Sörszövetség láthatóan sokkal aktívabb, és a törekvései is szimpatikusabbak az elődjénél. A marketingkommunikáció a csomagolás művészete, remélhetőleg legközelebb a tartalom, és a forma is stimmelni fog…

 10. Őszintén szólva nem értem miért férfiak véleményezik ezt főleg.. Nekem, mint Nőnek kifejezetten tetszik, és ahogy látom más nőknek is. Sztereotípiák mindig is voltak és lesznek. Az, hogy van egyáltalán olyan aki foglalkozik „velünk” és igyekszik tenni ellene már becsülendő. A nők eleve szeretik, ha odafigyel rájuk a férfi.

  @brand_a _lelke : én ahogy utánanéztem azok a témák melyekre írta, hogy az edukációnak arról kellene szólnia ( új ízek, ételpárosok) már mind témái voltak az eseménysorozatnak és ez csak egy újabb „állomás” . Néha talán érdemes egy könyvet elolvasni, mielőtt egy fejezet alapján mond véleményt.

  Mindenesetre azt gondolom álszentség lenne azt mondani, hogy a nőknek nem számít miből is isszuk az italunk és hogyan mutat. Ha ez nem lenne fontos, nagy eséllyel se koktélcseresznye, se kis esernyő, se cukros pohárszél nem hozna ekkora forgalmat. Persze, fontos a minőség, de (szégyen vagy sem) lássuk be, lehet pl. egy autó is bármennyire felszerelt, ha utáljuk a színét nem fogjuk megvenni… és lehet hogy egy gyönyörű cipő nem lesz a legkényelmesebb darab, mégis viseljük majd. Igen, ilyenek vagyunk, és nekünk számít. Ráadásul szeretjük a nőies dolgokat, hiszen ettől is leszünk azok. És ezt elítélni, hogy fontos a külső (jelen esetben a pohár) álszentség, mert amíg a férfiak 90%-a fordul meg egy nő után akin tűsarkú és egy olyan szűk kosztüm van, amibe alig bírta belepréselni magát csak hogy szexi legyen a „csomagolás”, addig mind tudjuk, hogy ez a % radikálisan lecsökkenne ha reggeli futás közben találkoznánk smink nélkül és elnyúlt melegítőben 😉

  A lényeg, hogy nem férfi oldalról kell ezt megközelíteni, hiszen mások vagyunk és másképpen gondolkozunk. Viszont azt hiszem azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem találnánk olyan nőt akinek sértés lenne az, hogy ha egy pohár sörrel a kezében szexisnek vagy kecsesnek mondanák.

 11. @Eszterem: Miért férfiak véleményezik: jogos, nem tudom, talán több férfit mozgatott meg a cikk, mindenesetre én is jobban örülnék, ha legalább egyenlő arányban képviseltetnék magukat a nemek a kommentekben. A másik bekezdésedre reagálva viszont azt kell mondjam, nem nagyon értek vele egyet. Képzeld el azt a szituációt, hogy valaki egy országban majdhogynem elsőnek kezd bele egy ilyen témába, hogy nők és sör (persze nem először, ezt tegyük hozzá, de a téma mindenesetre nem nagyon volt eddig napirenden). Szerenecsésnek érzed, hogy az első alkalommal az esztétikum oldaláról próbálják megfogni a női vásárlókat? Én nem akarom azt tagadni, hogy ennek is van vonzereje, de ezzel nyitni, ezzel kezdeni, ennek számomra az az üzenete, hogy a nőket olyan vásárlóerőnek tekintik, akik elsősorban a külcsín alapján ítélnek és azt fontosabbnak tartják a sör valódi, belső értékénél.

  Nagyon csodálkoznék, ha ezzel egyetértenének a női fogyasztók. Félre ne értsd: nem azt mondom, hogy nem számít az esztétikum. Azt mondom, hogy egy ilyen szövetségnek azt kéne kommunikálni, hogy a sör értéke az első. Nem ítélem el, ahogy mondod, hogy fontos a külső, de azt ennyire a belső értékek elé helyezni problémás. És teljesen összeegyeztethetetlen a felvilágosult sörfogyasztással. Ez egy évtizedes berögződés, ami szerintem kontraproduktív. Még ha legalább annyi megtörtént volna, hogy minden fénykép mellett ott van, a hölgy épp milyen sört fogyaszt és egyébként miért olyan alakú pohárba töltötték, az máris árnyalná ezt a képet. De látható, hogy ennek a „szakértőibb”, edukatívabb oldalnak a kihangsúlyozása fel sem merült.

  Ez a fajta reklámstratégia a hagyományos, férfiaknak szóló, kéjesen hajlongó formás modellekkel dugig pakolt sörreklámok leképezése a női fogyasztók felé. Egyikkel sem értek különösebben egyet.

 12. @zsombibacsi: hadd dontsek mar el a nok, hogy mi tetszik nekik es mi nem.

  Kicsit olyan ‘Mi kell a nonek?’ athallasa van minden mondatodnak. Varjunk csak, nem ott is ferfi volt a foszereplo?

  @brandalelke: ertem az effiket, meg a marketing kommunikacios multat, de most komolyan, azt gondolod, hogy a magyar sorpiac legnagyobb, vegre a kicsik es nagyok egyseges fellepesevel kecsegteto kezdemenyezesen amatorok dolgoznak? Ugyan mar.

  Vegezetul. Nem vagyok egy kommentelo alkat. Inkabb csinalok dolgokat. Sokszor elsokent es tabukat dontogetve. Ez sokakat merhetetlenul bosszant ;). Es tisztelem annyira a holgyeket, hogy nem helyettuk okoskodok. A kiallitas ott lesz a varban. Gyertek el, arccal, nevvel es igyunk meg egy sort!

 13. @zsombibacsi: A végén még kiderül, hogy egyetértünk az alapkérdésekben, csak részletekben nem, persze ezen buknak el a kapcsolatok is 🙂

  Tökre egyetértek veled abban, hogy álljunk már le azzal, hogy a nő egy marketing eszköz és cél is egyben. Tényleg nonszensz, hogy egy pl. hentes bolt kamionján bacon szalonnába öltöztetnek egy „macát” (nem vicc, tényleg van ilyen, ennél otrombább dolgot: a nő, mint hús. ). De ez egy olyan mélyen gyökerező társadalmi jelenség, aminek évszázados múltja van. Mindennek tükrében messze lájtosabbnak érzem ezt a fotósorozatot. Ha csak odavetem a google-ba hogy woman and beer szinte csak olyan képek jönnek le ahol a mell+korsó kombót max a bikini+sör billenti ki. Ebben a közegben ezek képek tökre visszafogottak, illetve nem is ez a jó szó, mert egyszerűen nem egy kategória. Szerintem mivel ez egy fotósorozat szerintem elsősorban nem az edukáció a dolga, hanem láttatás, a megmutatás. Azért az esztétika egy önálló diszciplína, és mint ilyen nem mellékes szempont a puszta esztétikum sem. Lehetne persze odaírni, hogy akkor mi, miért épp úgy van a pohárban, de ez meg lehet hogy olyan didaktikus, szájbarágós lenne, mintha egy kormányinfón olvasnánk, hogy miért remek éppen minden, éljen. Ennek pedig megint semmi értelme. Megaztán mi van, ha lesz ennek folytatása. Ne temessük még el a dolgot.

  Persze van ennek egy másik – számomra végtelenül kiábrándító – vonzata is: az, hogy erre a „nő – test – árú -marketing” folyamba rendesen beleállnak a nők is. Addig, amíg olyan emberek válhatnak közéleti szereplővé, és megmondó emberré, faktorrá mint a kétbites Fittnesmacák, vagy Vajnáné, meg istensetudja kik, amíg a „nőimagazinok” ebből élnek, ezt gyártják, ezt propagálják, amíg a maszkulin társadalom nagy része még mindig a „Lökd ide a sört – Szabad időmben a törvényes nőmmel Jogok alapján rendelkezem. (Jól megverem.)” szellemben mozog, meg női princípiumról beszél, meg arról, hogy az én lányom Laci bácsinak szüljön unokát, addig bárminemű „gender” semleges megközelítés itt sansztalan, vagy ha nem az, akkor olyan ellenszélben kell nekilendülnie, hogy csak na.

  Ezek tükrében, ha újra megnézem ezeket a képeket, akkor inkább látom ezt valami jónak, mintsem a fenti sztereotípiák szolgálatában álló valaminek. De ez is csak egy pasi véleménye 😉 Mindenesetre szerintem több a haszna, mint a kára, ha mást nem, legalább elindult egy diskurzus, pl itt, és az is valami.

  Üdv

 14. @SchillingerAttila:

  Nem, egy percig sem gondoltam, hogy ezen a kampányon amatőrök dolgoztak. Sőt! Ahogy írtam is, épp azért bosszantó számomra az egész, mert egy releváns témát sikerült szerintem az adott ügynökségnek teljesen rosszul megfognia. Az ugyanis, aki a “A színes karakterek kezébe természetesen színes sört álmodtunk meg.” mondatot leírta (és a hozzá tartozó, ‘tetovált karú nő pirossal’ képet kitalálta), véleményem szerint se a sört, se a nőket nem érti, a sör és a nők viszonyát meg pláne … Igen, a reklám gyakran él a leegyszerűsítés és a túlzás eszközeivel, itt viszont az insight csúszott el, de nagyon.

  Egyszerűen nevetségesnek tartom azt az érvet, hogy egy nőknek készült kampányt érdemben csak nők véleményezhetnek. Ilyen alapon akkor ezen a kampányon ügynökségi oldalról is csak nők dolgozhattak ugye? És ha ez netán így is van, akkor pusztán ez a tény azt is jelenti, hogy szakmailag jót alkottak? Én történetesen férfi vagyok (merész kinyilatkoztatás, tudom, ez a mostani gender semleges világban akár egy ‘coming out’-al is felérhet…), de a véleményemet szakmai alapon igyekeztem megfogalmazni; a marketingben alapvetés, hogy mindent a célcsoport szemszögéből nézünk. De legyen, ha szerintetek egy kritika erről a kampányról csak akkor hiteles, ha nem férfi mondja, akkor álljon itt egy hölgy véleménye is (kommentjét nyilvánosan, arccal adta ehhez a témához, viszont nem ismerem, és nem is hatalmazott fel, hogy nevét megosszam, de kérésre természetesen megadom a forrást):

  “A baj az üzenettel van. A nőket tényleg az érdekli, hogy hogy áll a kezükben a pohár? Ez a legfontosabb? Ezzel a kezdeményezéssel itt a baj: a nőket úgy állítja be, mint akik kizárólag a külsőségek és aszerint ítélnek, hogy attól mennyire lesznek jó nők a pasik szemében. (Biztos velem van a baj, hogy még egyszer sem futott át az agyamon, hogy most egy IPA-val vagy a búzasörrel mutatok-e jobban…) Lehet cizellálni, lehet mondani, hogy „Jajj, de jó, hogy végre ránk is figyelnek.”, csak ez a figyelem ismételten lealacsonyító. Amolyan „nesze itt van, aztán karácsonyig csend legyen” érzést kelt.”

  Attila, a tabu döntögetéssel nekem semmi bajom nincs, én mindössze ebben az esetben a módjával nem értek egyet. És a kommentelés nem zárja ki a cselekvést! Ami pedig a hölgyeket illeti, én azzal igyekszem „tisztelni” őket, hogy nem „helyettük”, hanem értük próbálok “okoskodni”…

  A Várba nem tudtam felmenni a hétvégén, de szivesen megiszok egy sört bárkivel, aki a fentieket nem vitatja el tőlem, és elfogadja, hogy adott esetben eltérő a véleményem.

 15. @brand_a_lelke:

  Ezt a meccset 304 holgy szavazattal megnyertuk :). Ennyi uj kezportre keszult a Varban sorozo holgyekrol miota Te megirtad a fenti posztot. Koztuk nemetek, hollandok, amerikaiak, finnek, azsiaiak. Nezd meg az Instagramon. Sokan kijezetten megkerestek bennunket, mert hallottak, olvastak rolunk. Utobbi neked, nektek ‘kritikusoknak’ is koszonheto. Ez az elso olyan Sor mi tobb aktivitas, ami kritikai visszhangot valtott ki, ezert ha lehet majd barmit folytatni, ezt biztosan fogjuk. Reszemrol allok elebe, hogy ezt a vitat akar itt, akar mashol mashogyan folytassuk. A tenyek makacs dolgok. Marpedig 1300 megkerdezett holgy es az ujabb 300+ foto teny. Minden mas velemeny es welcome.

 16. @all

  No akkor én is ideböfögöm a nem kért véleményemet:

  finoman szólva sem vagyok nagy rajongója a Bvári fesztnek, de úy adódott, h lett két ingyen jegyem, hátmegnéztem miféle lett a mostani, az itt kialakult vita alapján pedig külön kíváncsi voltam a kiállításra és hogy ne csak az én véleményen legyen magammal vittem porter és stout rajongó páromat is (én: férfi ő: nő), h ő mint célcsoport hogy látja ez a dolgot.

  Az én véleményem tömören: a kampány alapötlete nem lenne rossz, a megvalósítás inkább lett rossz, mint jó sajnos. A várbeli kampány, viszont a sztem teljesen félrement, a sok fotó ellenére is.

  Szóval: igen, sztem mindenki egyetért abban, h jó ötlet megszólítani a nőket, és sztem az sem hülyeség, ha ezt söröző nőkkel tesszük. De ha már így van, akkor mi a jó fenének nem lehet vmi ééletszerűséget vinni a képekbe. A képek nagy részénel a sör „leesett a képről”: kilógott, vagy nem illett oda, semmi természetes nem volt a jelenlétükben, inkább tűnt erőltettetnek. (most részletekbe nem mennék, de kb az esküvős és a tetovált lányos képen volt helye a sörnek, a többin nagyon izzadság szagúan került a képre, a bundás képet hagyjuk, annak milliónyi hibájáról, már volt szó).

  a várbeli kampányról: jó ötlet, h nők próbáltak nőket megszólítani, de az egészből nagyon hiányzott az edukatív elleg, én arra vártam, h legalább egy kérdőív lesz vagy némi tájékoztató anyag, de semmi…

  egyébként pont @SchillingerAttila által írt tények mutatják, h nem volt jól célzott a kampány, mégpedig a következők miatt: azt írjátok, h a cél az volt, h megmutassátok: „szép pohárban, tökéletesen szervírozott, különleges fajta sör is lehet sikkes, trendi.”

  nomost ehhez képest a Budavári sörfesztiválon csináltok fotókat a hölgyekről ahol esély nincs szép pohárban tökéletesen szervírozott sört kapni: vagy műanyagpohár, vagy a legtöbb sörhöz abszolút nem illő, baromi randa és ráadásul a sör élvezeti értékét egyáltalán nem segítő füles korsó kerül a kézbe. Viszont ennek ellenére is rengeteg fotó készül, tehát ebből nekem az jön le, h baromira nem érdekelte őket a pohár.

  (bár nem csekkoltam a képeket a kinti tapasztalatok alapján nem lepődnék meg, h a kint készült képek közül igen sokban piros v zöld színű lenne a korsóban a „sör”)

  szóval összeségében: igen, csináljátok tovább, legyenek a hölgyek megszólítva, a képek sem rossz ötlet, de legyen sokkal természetesebb és legyen vmi edukatív jellege is.

  no és akkor a párom véleménye: tudni kell, h nem tudott semmit a kampányról és kint is csak a képeket nézte meg, a leírást nem. Megkérdeztem szte mi a célja és mennyire tetszik neki: azt mondta h nem annyira sikerültek a képek, neki nem tetszenek.

  a képek alapján a kampány céljának azt vélelmezte, h megmutassa, h különböző emberek különböző típusú söröket szerethetnek ésmindenki megtalálhatja a hozzá és az alkalmakhoz illő típust.

  sztem ez jó üzenet is lenne, csak akkor jó lenne legalább utalni rá, h a képen mi került a képen a pohárba…

 17. hadd ragadjam meg a kérdést kicsit más irányból: az valami csodálatos, hogy valaki (Schillinger Attila), aki talán soha SÖRT még nem kóstolt, de ha igen, azt bizonyosan nem az általa képviseltek kotyvasztották, a sör kapcsán bárhogy véleményt mond…és micsoda erős érv, hogy 1.300 hölgyet is megkérdeztek…mondjuk mit se számít, hogy csak Magyarországon 5 milliónyi nő él, az EU-ban olyan negyedmilliárd, a világon meg 3.5 milliárd…1.300 az már olyan hatalmas szám, hogy annál meggyőzőbb érv már nincs is… :-)))

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!