Mese HabbalPalackba zárt Mahung - Gyömbír

Palackba zárt Mahung – Gyömbír

Img 8500

Aki hallott már a Mahungról, valószínűleg nem felejti el egyhamar. A Bródy Sándor utcából indult zöldségesbiznisz lelki vezetője, a város legmahungabb embere, Steierlein Péter igazi kreatív elme. Több évnyi zöldség-gyümölcs beszerzés, hajnali kelés és áruminőség-felmérés után rájött, miként tudná magát is beleadni az egészbe: elkezdett zöldség- és gyümölcskoktélokkal kísérletezni. A dolog annyira jól működött, hogy nemsokára az Élesztő összkézműves koncepció közepén találta magát, mint zöldségkoktél-menedzser, ahol azóta is érdekesnél érdekesebb agyszüleményekkel kápráztatja el a kísérletező kedvű publikumot.

Ezzel pedig el is jutottunk a Gyömbír születéséhez. Péter ugyanis a nagy koktélozásban arra is rájött, hogy a gyömbér hálás alapanyag: szabadon és széles körben használható gyümölcskoktélok potencírozására. De mi lenne, ha a gyömbér adná az alapot? Ez lett a Gyömbír.

A Gyömbír alapvetően egy erjesztett, de alkoholmentes üdítő, aminek alapját a gyömbér adja. A kis mennyiségű, hozzáadott nádcukorral és élesztőkkel beindított erjedési folyamatot nagyon kezdeti stádiumban állítják meg, az ital gyakorlatilag egy házi alkoholmentes “sörnek” felel meg, amihez különböző zöldség-gyümölcs keverékeket adnak. Majdnem egy évnyi csiszolgatás, szépítgetés után a Gyömbíreket végre nem csak a Mahung szódásüvegeiből, hanem kisüveges kiszerelésben is kóstolhatjuk.

Első körben kétfajta ízesítést találhatunk: chilis-kurkumásat és grapefruitosat. Az italok szerethetőek és könnyedek. A gyömbéres alap friss, enyhén csipkedő és üde alapérzetet ad, felnyitja az ízlelőbimbókat és bármennyire is érződik a jelenléte, mindkét esetben utat enged a többi hozzávalónak. Nekem a chilis-kurkumás a korábbi kóstolásokon is személyes kedvencem volt, a grapefruitos változatot inkább érzem diplomatikusnak és mindenki igényét egyszerre kiszolgálónak, mint innovatívnak, de ez nem jelenti azt, hogy ne innám szívesen. Ez az egész egy nagyon jó ötlet és végtelen lehetőség rejlik benne, valószínűleg idővel több íz is elérhető lesz majd a piacon.

A Gyömbír egy palackozott Mahung: Steierlein Péter gyermeke és kreatív projektje, az első nagypiacra szánt terméke, amiben benne van a vega monyó, a zöldségkutyuló ezermester szíve-lelke. Minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen. Ez persze nagyban fog függeni a beárazástól is, nyilván nem azért született, hogy a Soproni ízesített söreinek legyen a versenytársa, de reméljük, hogy az árak azért a földön maradnak. A dolog talán egyetlen szépséghibája, hogy a minőségi stabilitás biztosítása egyelőre csak tartósítószer hozzáadásával megoldott, ami nem elegáns, de Péter ezen mihamarabb változtatni szeretne.

Érdemes tehát keresni a Gyömbírt. Az már biztos, hogy a Csakajósörben kapható, de hamarosan sok kézműves boltban is elérhető lesz.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!