Mese HabbalKorszakos etalon - The Alchemist Heady Topper

Korszakos etalon – The Alchemist Heady Topper

Img 8630

Jóleső érzés a lerágott csumán még egy gyönyörű állapotban megmaradt, zsenge, egészségtől kicsattanó falatot találni. Olyan ritkán akad ilyen alkalom.

Több évnyi kóstolás után még mindig nagy örömmel állok neki egy jó IPA-nak, mert nagyon szeretem a stílust, de egetrengetően nagy újdonságot már nem nagyon várok tőle. A sémák nagyjából ismertek, a mozaik darabkáit általában könnyű összeilleszteni, az új komlók pedig sokszor nincsenek kellően előemelve, vagy csak egyszerűen nem annyira érdekesek. Tisztelet a kivételnek persze, mert ez így túl nagy általánosítás. De az új nemesítéseknél talán az is fontos tényező, hogy nincs még meg az a többéves főzőtapasztalat, amivel a legjobbat lehet kihozni a fajtából.

Erre most itt a Heady Topper. A vermonti illetőségű The Alchemist sörfőzde csúcssöre egy 8%-os double IPA, méghozzá nem is akármilyen. 2015-ben a BeerAdvocate legjobb sörök listáján az 5. helyet szerezte meg, az Untappden 376 ezer (!) feletti értékelés mellett 4.66-os átlaggal muzsikál, ami egészen elképesztően jó eredmény.

Letaglóz és két vállra fektet. A Heady Topper kegyetlenül intenzív fenyőgyantával, juharsziruppal és érett mangós aromákkal nyit, amihez remekül passzol a melasz, a citromfű és a mentás-ánizsos jelleg. A korty hihetetlenül komplex. Az excesszív komlózás ellenére elsőre egy kellemes, lágy, középnagy juharszirupos test nyílik elő, amibe hamar belefekszik az erős, de selymes gyantásság, valamint a hársmézes, mangós kitekintgetések. Középtájt jóleső keserűség tűnik fel, majd mangószirupos, ánizsos érzettel zárul a kör. És ez még mind semmi. Amitől igazán szenzációs a Heady Topper, hogy mintha megkerülne minden érzékszervi-adaptációs mechanizmust. A doboz utolsó kortyánál is ugyanolyan intenzív a gyanta, ugyanúgy határozott a mangó és a sör csak nem akar veszteni semmit az erejéből. Kis túlzással azt is modnhatnám, hogy életem legjobb double IPA-ja, de hogy az első háromban benne van, az biztos.

U.i.: A doboz és a műanyagsapka is a szelektív gyűjtőbe ment. A douchebagezés célt ért.

Img 8625

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!