Mese HabbalCsúcstámadás hóviharban - Lindemans Blossom Gueuze

Csúcstámadás hóviharban – Lindemans Blossom Gueuze

Gueuze

Emlékeztek még a Brouwerij Lindemans és a Mikkeller közös gurmélambicjára, a bazsalikomos Spontanbasilre? A belga zsenik botanikus szériájának nyitódarabja egyértelmű siker volt, borítékolható volt a folytatás.

Tavaly év végéig kellett erre várni, akkor jelent meg ugyanis a második darab, a Blossom Gueuze. A bodzavirág használata kevésbé tűnik formabontónak, mint a bazsalikomé volt. Rengeteg újvilági komló hordoz bodzás jegyeket és nem ez az első alkalom, hogy valaki a komló alapkarakterét próbálja ilyen módon felerősíteni. Hogy ez mégis hogy passzol egy savanykás, vadregényes gueuze-höz? Van egyáltalán olyan, ami nem passzol hozzá?

Kezdjük a nehezével. Bármennyire is gyönyörű sör, a Blossom Gueuze nem tudja meglépni a Spontanbasil szintjét. Az animális, citromhéjas nyitány mellett dögösen feszül a bodzavirág, a virágzó hársfa illata, az egység pazar, az alap Lindemans lambickaraktere méterekről felismerhető. Ezt nem lehet eltagadni a főzdétől: a sajátos és mindig egyedi flóra a Lindemans esetében nagyon szerencsés (állítólag egyes hordókból 16-18 különféle mikroorganizmust is ki tudtak tenyészteni). Erős a lópokróc, de nem túlzásba vitt, a savanyúság decens, a nemespenészes jelleg kimunkált, ez a harmónia pedig összességében színes, komplex, de mégis kifinomult sör érzetét adja. Nevezhetnénk közérthetőnek is, már amennyiben ezt a jelzőt lehet egyáltalán gueuze-ök esetében alkalmazni.

A bodzavirág egy nagyon enyhe, kicsit visszafogott csavart tesz hozzá ehhez az alapélményhez. És pont ez az, amiért nem nő fel a Spontanbasilhez. A bazsalikom fiatalos aromafelhője, meglepő nyerssége és bevállalós hangsúlyossága annyira magával ragadó, hogy hónapokkal később sem ereszti az embert. A Blossom Gueuze kevésbé meghatározó élmény. Minden fillért megér, szenzációs sör, de annyira epikus soha nem lesz, mint a bazsalikomos előd.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

A bab hatalma

  Mise en place Az íz és az állag sok módon fokozható – például a zöldség megfelelő előkészítésével (mise en place). Alapfeltétel, hogy jó zöldséget szerzünk...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!