Mese HabbalCsúcstámadás hóviharban - Lindemans Blossom Gueuze

Csúcstámadás hóviharban – Lindemans Blossom Gueuze

Gueuze

Emlékeztek még a Brouwerij Lindemans és a Mikkeller közös gurmélambicjára, a bazsalikomos Spontanbasilre? A belga zsenik botanikus szériájának nyitódarabja egyértelmű siker volt, borítékolható volt a folytatás.

Tavaly év végéig kellett erre várni, akkor jelent meg ugyanis a második darab, a Blossom Gueuze. A bodzavirág használata kevésbé tűnik formabontónak, mint a bazsalikomé volt. Rengeteg újvilági komló hordoz bodzás jegyeket és nem ez az első alkalom, hogy valaki a komló alapkarakterét próbálja ilyen módon felerősíteni. Hogy ez mégis hogy passzol egy savanykás, vadregényes gueuze-höz? Van egyáltalán olyan, ami nem passzol hozzá?

Kezdjük a nehezével. Bármennyire is gyönyörű sör, a Blossom Gueuze nem tudja meglépni a Spontanbasil szintjét. Az animális, citromhéjas nyitány mellett dögösen feszül a bodzavirág, a virágzó hársfa illata, az egység pazar, az alap Lindemans lambickaraktere méterekről felismerhető. Ezt nem lehet eltagadni a főzdétől: a sajátos és mindig egyedi flóra a Lindemans esetében nagyon szerencsés (állítólag egyes hordókból 16-18 különféle mikroorganizmust is ki tudtak tenyészteni). Erős a lópokróc, de nem túlzásba vitt, a savanyúság decens, a nemespenészes jelleg kimunkált, ez a harmónia pedig összességében színes, komplex, de mégis kifinomult sör érzetét adja. Nevezhetnénk közérthetőnek is, már amennyiben ezt a jelzőt lehet egyáltalán gueuze-ök esetében alkalmazni.

A bodzavirág egy nagyon enyhe, kicsit visszafogott csavart tesz hozzá ehhez az alapélményhez. És pont ez az, amiért nem nő fel a Spontanbasilhez. A bazsalikom fiatalos aromafelhője, meglepő nyerssége és bevállalós hangsúlyossága annyira magával ragadó, hogy hónapokkal később sem ereszti az embert. A Blossom Gueuze kevésbé meghatározó élmény. Minden fillért megér, szenzációs sör, de annyira epikus soha nem lesz, mint a bazsalikomos előd.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!