Dominique Crenn

Crenn h 00023591
Fotó: Helge Kirchberger Photography / Red Bull hangar-7

Gyerekkoromban nagyon közelről láttam, hogy milyen sokat dolgoznak és milyen jól főznek a nők – anyám igazi klasszikus francia konyhát vitt, sok breton étellel. Másfelől női séfek alig voltak. Apámnak volt viszont egy jóbarátja, egy ismert étteremkritikus, az ő a révén már 8-9 éves koromban eljárhattam éles tesztelésekre. Örökre megragadt bennem Jean-Pierre Crouzil háromcsillagos menüje, azt hiszem, akkor mondtam először, hogy konyhafőnök leszek, ami egy lány szájából akkor egyáltalán nem volt magától értetődő. (Dominique Crenn, Metamorphosis Of Taste, 2015)

Dominique Crenn Bretagne-ban született, de mivel apja parlamenti képviselő volt, idejük nagy részét Versailles-ban töltötték. Pályaválasztási ötletét a szülők nem vették nagyon komolyan, a leány tisztelettudóan végezte az iskolákat, beleértve a közgadaságtant és a business-t. Aztán mégis beváltotta magának tett ígéretét.

Először körbelátogatta Európa nagy konyhafőnökeit, aztán 1988-ban átköltözött San Franciscóba, elkezdett jó és még jobb konyhákon dolgozni. A kilencvenes években Dzsakartába is eljutott, ahol az ország első női konyhafőnöke címet kaphatta volna meg, ha lett volna ilyen, de Kalifornia visszavonzotta. Éveken át vezetett nagy konyhákat, egy ideig politikusoknak és hollywoodi hírességeknek is rendezett banketteket Al Gore-tól Juliette Binoche-ig, emellett Iron Chef-kihívást nyert a televízióban.

Crenn h 00023607
Fotó: Helge Kirchberger Photography / Red Bull hangar-7

2011-ben San Franciscóban nyitott saját éttermet, az Atelier Crenn jelenleg két Michelin-csillagot visel. (2018-ban megkapta a harmadik csillagot.)

Tavaly adta ki Metamorphosis of Taste címen az első szakácskönyvét, álom- és mesehangulatú ételfotókkal és emberpróbáló receptekkel. Bevallottan sok munkás és művészi igényű tányérok, helyenként 6-7 oldalas receptekkel, de mint írja, nem is másolásra szánta őket, hanem inspirációnak. A könyveladási adatok például máris arra inspirálták, hogy belekezdjen a következő könyvbe.

Crenn szakacsk%c3%b6nyv
Houghton Mifflin Harcourt 2015

Az alapanyagokat lehetőleg San Francisco környékéről szerzi be, de technológiában és stílusban nincsenek határok: breton, klasszikus francia, baszk, spanyol, dél-amerikai, skandináv merítések, vállalt modernizmus. Szerinte Ferran Adrià szélesre nyitotta a kapukat az egyéni újítások előtt, és hiába hurrogják le sokan az úgynevezett „molekuláris gasztronómiát”, ennél többen vannak azok, akik szép csendben és elégedetten használják a kikísérletezett eszközöket és módszereket.

Dominique Crenn 2016 márciusában a salzburgi Ikarus vendégszakácsa. Kis adagos hosszú ételsorát nevezhetjük akár tapas-menünek is – emlékezetes villanásokkal.

Crenn h 00023633
Tommy Dananic, Martin Klein, Dominique Crenn a salzburgi Ikarus konyháján (Fotó: Helge Kirchberger Photography / Red Bull Hangar-7)

Menü Salzburgban

Kir. Roppanós kakaóvajgömb almaborral (cidre) töltve, a tetején zselé ribizlilikőrből (crème de cassis). Bretagne-i emlék, a konyha sok munkával járó kedves gesztusa, az Atelier-ben első naptól ez a köszöntőfalat.

Crenn kir g%c3%b6mb 4143

Tonhal, hajdina, paprika, szezám. Hajdinalapótyán sózott, majd két napig szárított tonhalgerinc vékony szeletekben. Elegáns kíséret a sült paprika és a mákos ízű krém – ami valójában fekete szezámból készül. (A paprikát máskor 24 órán át szikkasztott heirloom-paradicsomok helyettesítik.) Dominique Crenn szerint az összeállítás egyfajta marmitako utánérzés.

Crenn 2 h 00023704
Fotó: Helge Kirchberger Photography / Red Bull Hangar-7

Kaviár, banán, pekándió. Dióba hempergetett banánon kaviár. Érdekes alapképlet: sós-roppanós kaviár édes-krémes gyümölccsel, nüansznyi olajos magos fűszerezéssel. Arányait tekintve a banán kissé uralja a kaviárt.

Crenn banan kaviar 4155

Főfalatok

Abalone, alga, szalonna. A különleges állagú abalone élve érkezik az étterembe. Kinyitják, kivágják a kagylót, kés nyelével klopfolják két ruha között, legalább egy percig. A mozdulat mindig intenzív, de nem durván erős, nem ütő, hanem inkább „húzó” irányú. (Kicsit emlékeztet arra, ahogy tengerparti görögök az úzó mellé szánt polipot puhítják hosszas és mérséklet (nem dühödött) kőhöz csapkodással.) A cél a kagylóhús kötőszöveteinek meglazítása, különösen az alsó részé, ahol a kagyló a héjához tapad. Ha jól csináljuk, a hús nem szakad, hanem puhul.

Abalona masodik negyed

A kagylóhúst rövid ideig nagyon erősen grillezik egyik oldalán. Az állaga így is izmos marad, de épp ezért szeretjük. Tálaláshoz hajszálvékony szalonnába csomagolják, algaporral szórják meg. Ízesítés: kevés majonéz és kandírozott narancshéj. Nagyon szép ízek.

Crenn abalone 4160

Jakabkagyló, fermentált ananász. Az ananászt először darabokra vágva, héjastul felfőzik bő cukros-fűszeres folyadékban. Két-három hétig hagyják erjedni, átpasszírozzák. A levet további egy hétig naponta frissítik új gyümölcshús hozzáadásával, vagyis: a gyorsan erjesztett „ananászmurciba” visszatáplálják az élénk gyümölcsösséget.

Crenn jakabkagylo tanyer 4194

A fermentált levet végül leszűrik, ebből lesz zselé a nagyon friss nyers jakabkagylóra. A tetejére a finger lime nevű citrusgyümölcs húsa kerül. Ez a lime valóban emberi kisujjra hasonlít, a belsejében kaviárszerű apró gömbök vannak (hasonlóan a gránátalma-magokhoz, csak jóval kisebbek). Ez a természet ajándéka a meghatóan szép savú kaviárok kedvelőinek. Összességében is a menü legszebb fogásainak egyike: tiradito-hangulat, csúcsra járatott nemes egyszerűség.

Crenn lime finger 4195

Európai homár, kókusz. A friss homárt kókuszolajban posírozták, kókusztejes joghurtban tálalják, fanyar és szaftos citrusgyümölcs-darabkákkal. Nagyon szép egyensúlyok, sós-savas aromák az édeskés friss homárhús mellett, újabb csúcspont a menüben (5 GM-sapka).

Crenn homar 4207

Aranytojás („Goldenes Ei”), osztriga, póré. A tojáshéjban különböző rétegek váltják egymást: posírozott tojássárgája, tejszín amiben póréhagyma párolódott, póréhagyma, héjában grillezett-füstölt osztrigahús, végül a hagymás tejszín habbá verve. A tetején pumpernickel-ropogós, a rétegeket mélyre merítve kell kikanalazni. Hosszú történet tojáshéjban elmesélve.

Crenn arany tojas 4231
Crenn osztriga green egg 4218
Osztriga héjában, Green Eggben

Szépia, lardo, krumpli, sülthúsleves. Vékony spagettire vágunk tintahalat és hátszalonnát. A vegyes spagettiből hosszú csipesszel spirált formázunk, vajas krumpli-espumára tálaljuk. A tetejére fokhagyma- és petrezselyemcsipszet hintünk, szépiatintás fekete majonézt nyomunk még rá, és körbeszórják porított szalonnával.

Az egész azonban az asztalnál teljesedik ki, amikor egy nagyon rafinált füstös sertéslevest öntenek köré (nem holmi egyszerű barna alaplé). A kiegészítő is telitalálat: tengerízű sötétzöld algás szirom, ami porlik a fog alatt. Dominique Crennt mindebben San Sebastian-i és madridi emlékek ihlették. A menü egyik legszebb pillanata.

Crenn h 00023703
Fotó: Helge Kirchberger Photography / Red Bull hangar-7
Recept

Tintahal szalonnával és sertéslevessel

Crenn szepia 4251

Füstös bouillon

  • 350 g császárhús, 1,5 cm vastag szeletre vágva
  • 700 g sós lében pácolt első sertéscsülök, 1,5 cm vastag szeletre vágva
  • 2 fej hagyma, 1,5 cm vastag szeletre vágva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 l szárnyasalaplé
  • shirodashi (mirinnel, sakéval, sóval, cukorral ízesített dashi)
  • faszén

A császárhúst és a csülköt előmelegített zárt térben füstöljük és grillezzük míg erőteljes barna színt nem kap, a császárból a zsír ki nem olvad. A lé különlegesen nemes füst ízét a binchotanól kapja, amely a faszenek Rolls Royce-a, japán fehér tölgyből.

A hagymakarikákat és a fokhagymát szintén grillezzük. Mindezt lábosba tesszük, és felöntjük hideg szárnyasalaplével. Felforraljuk, 4 órán át lassan hagyjuk gyöngyözve forrni. Finom szűrőn átszűrjük, lehűtjük, lezsírozzuk. Tálalás előtt a bouillont felmelegítjük, shirodashival ízesítjük

A binchotan annyira költséges, hogy sok konyhán csak a végét izzítják fel konyhasárkánnyal, és a keletkező füstöt ráfújják az alapanyagra (szusira, halra, húsra vagy másra)

Rizsropogós

Crenn alga csipsz 4243
  • 200 g hosszú szemű rizs
  • szépiatintapor
  • 1 l semleges növényi olaj
  • algapor
  • ázsiai garnélapor

A rizst nagyon puhára főzzük, lecsöpögtetjük, finomra mixeljük. A rizsmasszát megmérjük, tömegének 3%-át adjuk hozzá a szépiatintából. Enyhén sózzuk, majd 2 mm vastagon szilikonlapra terítjük. 100°C-os sütőben 30 percig szárítjuk. Akkor jó, ha még kissé lehet hajlítani.

Tálalás előtt a rizslapot egyforma darabokra osztjuk, 200°C-os bő olajban frittírozzuk. A leszárított ropogóst algaporral és garnélaporral hintjük meg, sózzuk.

Fekete majonéz

  • 2 tojássárgája
  • 60 g szépiatintapor
  • 100 ml szőlőmagolaj
  • shirodashi

A tojássárgájából tintaporral és olajjal majonézt készítünk, kevés shirodashival ízesítjük. Nyomózsákba töltjük, hűtőszekrénybe tesszük.

Szalonnapor

  • 50 g kiolvasztott szalonnazsír, hűvösen
  • 50 g maltodextrin (tápiókából)

A hozzávalókat összekeverjük. (Ugyanezt lehet libamájból, chorizóból, csirkezsírból is készíteni.)

Burgonya-espuma

  • 300 g lisztes burgonya, hámozva
  • 60 g vaj
  • 60 g tejszín
  • 4 ek barnított vaj

A krumplit kockára vágva sós vízben megfőzzük, leszűrjük, főzőlevét megőrizzük. A forró krumplit simára keverjük a vajjal, a tejszínnel és kevés forró főzőlével, míg sűrű állagú pürét nem kapunk. Röviden turmixoljuk, nem baj, ha kicsit elasztikusnak tűnik. Sózzuk, barnított vajjal ízesítjük, habszifonba töltjük. 2 patront nyomunk rá, felhasználásig meleg vízfürdőbe tesszük.

Szalonnás szépiaspagetti

  • 180 g nyers szépiahús (nagyobb méretű, vastag húsú tintahalból)
  • 60 g lardo di Colonnata (vagy lágyan füstölt mangalica-hátszalonna)

A tintahalat alaposan megtisztítjuk, a két végét levágjuk. Az így kapott csőalakot egy helyen felvágjuk, kiterítjük, kisebb darabokra vágjuk, röviden fagyasztóba tesszük, hogy könnyebben vágható legyen. Ezután éles késsel nagyon vékony csíkokra vágjuk. A fagyosra hűtött lardót géppel nagyon vékony szeletekre, a szeleteket vékony csíkra vágjuk. A felvágott szépiát és a szalonnát összevegyítjük, összegyúrjuk.

Tálalás

  • petrezselyemropogós
  • fokhagymacsipsz

A tányér közepére krumpliespumát nyomunk. Ráhelyezzük, szép hengeresre formázva, a hosszú csipesszel spagetti módra feltekert szalonnás szépiacsíkokat. Fekete majonézt nyomunk rá, ropogós petrezselyemmel és fokhagymával meghintjük, körbeszórjuk szalonnaporral. Az asztalnál forró füstös bouillonnal öntjük körbe. Rizsropogóst adunk mellé, külön tányéron.


Recept

Csipszek: fokhagyma és petrezselyem

Hozzávalók fokhagymacsipsz

  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 500 ml sovány tej
  • 250 g növényi olaj

A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, majd a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk/gyaluljuk (legyen szinte áttetsző).

Kis edényben feltesszük a fokhagymaszeleteket a tej egyharmadával. Közepes lángon felforraljuk, majd haladéktalanul leszűrjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, mindig friss hideg tejjel indítva. (Sok konyhán a műveletet kétszer vízzel végzik, csak harmadszorra tejjel.)

Közepes méretű edényben felhevítjük az olajat 160-165°C-ra. Több részletben adjuk bele a blansírozott fokhagymaszeleteket. Folyamatosan kevergetjük, míg egyenletesen enyhe színt nem kapnak. A barnulás legelső fokán azonnal itatóspapírra szedjük. Finom tengeri sóval sózzuk, zsírpapírral tálalt zárható edényben tároljuk szervizig.

Hozzávalók petrezselyemcsipsz

  • 300 ml semleges ízű növényi olaj
  • 40 levél sima levelű petrezselyem

140-150 °C-ra felhevítjük az olajat. A petrezselymet két részletben adjuk hozzá, addig sütjük, míg láthatóan ropogós nem lesz, de még megőrzi a színét. Konyhapapírra szedjük, sózzuk. Tálalásig langyos sütőben, 80°C-on tároljuk


Hizlalt kacsamáj, szarvasszív, cékla. Nagyon szép krémes májszeletek, arányaiban kicsit sok édes elemmel – céklával és áfonyakompóttal – körítve. Az ételre füstölt-szárított szarvasszívet reszelnek (hasonlóan ahhoz, ahogy a japánok a bonitóból kacuobusit készítenek).

Crenn libamaj 2 4287

Galamb, tarlórépa, kumkvat. A rózsaszínre sült Anjou-galamb mellét pihentetés után hosszában szeletelik villa és kés segítségével.

Crenn galamb negyes

Igen szép koncentrált pecsenyelével, párolt fehér gyökérzöldséggel (kis sörretek) tálalják. Kerül még mellé egy lilahagymapürével töltött kumkvat, amelyet ha megvágunk, erőteljes savanyú-édesség keveredik a húsízű mártásba.

Crenn galamba tanyer 4336

Sajtfogás. Vékony omlós tésztakosárban karamellizált hagymalekváron lágy sajt (brie de Meaux) édesköménysóval. Az asztalnál périgord-i szarvasgombát gyalulnak rá és kevés gesztenyemézet csorgatnak köré. A kosár tésztája gluténmentes liszt és hajdina keveréke.

Recept

Hagymalekvár

  • 400 g lilahagyma
  • 300 ml vörösborecet
  • 100 g cukor
  • 2 g só

A külső, legdurvább héjat eltávolítjuk, a hagymát finomra vágjuk. Teflonedényben összekeverjük a többi hozzávalóval, kis lángra tesszük, míg alaposan be nem sűrűsödik.

(Az Atelier Crennben ez a lekvár is megjelenik hagymalevesben, amelyhez comté sajttal ízesített szarvasgombás gnocchi a kíséret.)


Crenn vakon s%c3%bct%c3%b6tt kosar 4213
Vakon sütött kosárka
Crenn kosar brie 4375
Kosárkában hagymalekvár és sajt
Crenn sajtfogas brie 4367
Készre sütve, kakukkfüves mézzel és szarvasgombával tálalva

Elődesszert. Édesköményes-juzus granita feszesre marinált rebarbaradarabokkal. Szép savasság, üdítő falat.

Crenn granita 4386

Szeder, sóska, fenyő. A levegős parfékocka fenyőrügyes sóskamousse-ból készül, amiből vákuumban szívják ki a levegőt bizonyos fokig, de épp csak annyira, hogy meringszerűen lyukacsos legyen. Ezután sokkhűtik. Ezt vágják kockára a tálalás előtt, folyékony hidrogént öntenek rá. A gyümölcsben írójoghurt-fagylalt a töltelék, mellette mogyorós ropogósság.

Crenn desszert 4398

Verzatilis alaplevek

Az Atelier Crenn sok mindenben önellátó: maguk sütnek többféle kenyeret, természetes kovásszal, készítenek vajat és zsíros tejfelt. A menüben kínált ételeken is feltűnő a mártások és levek „egyénisége”. Mert az alaplevek sem korlátozódnak a szokásos választékra: készül „paradicsomkonszomé”, egyéni dashi, gombaalaplé, hagymaalaplé (6-7-féle hagymából), karórépa-grépfrútalaplé és sok minden más. Minden lé változatosan használható.

A friss paradicsomkonszomét használják például tenger gyümölcsei posírozására, levesek és mártások ízesítésére és erősítésére, kerülhet vinegrettbe vagy koktélba, külön csészében kínálva ételek kísérője. Ez kell a bisque-hez, és a homárzseléhez is, amely részben a homár fejéből kinyert krémből készül.

Atelier crenn embroidered curtain 475x317
Recept

Paradicsomkonszomé

Paradicsom fele 2 9487

Hozzávalók

  • 1 kg érett paradicsom
  • ½ kk sherry ecet
  • finom tengeri só

A paradicsom levét centrifugában kinyerjük, a héjat eldobjuk.
Közepes méretű edényben a levet, közepes lángon, gyöngyöző forrásig melegítjük és 20-25 percig gyöngyöztetjük. A keletkező durva habot sűrű szövésű habozókanállal leszedjük. Hozzáadjuk az ecetet, majd kávéfilteren átszűrjük, sózzuk. Felhasználásig fedve tároljuk a hűtőben, mélyfagyasztásra nem alkalmas, azonnal elveszíti lényegi frissességét.


Recept

Gombaalaplé

Hozzávalók

  • 900 g barna vagy fehér termesztett csiperke (ebből egy rész lehet shi-itake, minél több, annál jobb), megtisztítva, nagyobb darabra vágva
  • 3 gerezd fokhagya, tisztítva, durvára vágva
  • 2 ek semleges növényi olaj
  • 60 g kombu

Széles lábosban felhevítjük az olajat. Mikor már füstöl, beletesszük a gombát, és a lángot közepesre állítjuk. Eleinte csak néha mozgatjuk, hogy a gomba színt kapjon, piruljon. 15 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, további 1 percig pirítjuk.

Felöntjük 5 l vízzel, hozzáadjuk a kombut, felforraljuk. Kis lángon hagyjuk gyöngyözni 4 órán át. Ekkor sűrű szitán átszűrjük, s ha szükséges, még sózzuk. Azonnal felhasználjuk, vagy ha nem, akkor lefedve hűtőszekrénybe tesszük. Komolyabb károsodás nélkül mélyhűthető is. (Jóval aromásabb az eredmény, ha egy része szárított-kiáztatott vagy friss shi-itake.)

Ez az alaplé fontos umamiforrás, ezt fokozza a kombu is (a természetben található leggazdagabb umamiforrás). A lé lehet vegetáriánus ételek főzőleve, mártása, nagyon jó minden japán tésztához (udon, soba, ramen), gombapéppel (duxelle) keverve kiváló gombapüré készülhet belőle párolt salottával, hagymával, a gombaételekből leeső részek, szárak felhasználásával, jól illik bele kevés sherryecet és zsálya.


Recept

Hagymaalaplé

Hozzávalók

  • 1 kg vöröshagyma hámozva, nagyobb kockára vágva
  • 3 ek semleges növényi olaj
  • 6 közepes lila hagyma, 1,5 cm vastag karikára vágva
  • 3 nagyobb póréhagyma, 1,5 cm vastag karikára vágva
  • 4 salotta, 1,5 cm vastag karikára vágva
  • 600 g gyöngyhagyma, keresztben félbe vágva
  • 150 g száraz csicseriborsó, éjszakára beáztatva
  • 150 ml balzsamecet
  • 5 ek tamari-szójaszósz (gluténmentes, csak szójából készült)
  • 2 ek barnacukor
  • 100 g kemény sajthéj
  • 4 ek sidra-ecet
  • 10 g kombu

A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A vöröshagymát meghámozzuk, vastag külső héját eltávolítjuk, nagyobb kockára vágjuk. Növényi olajon, mérsékelt lángon 20-30 perc alatt üvegesre pároljuk (ne kapjon színt).

A lila hagymát, salottát, póréhagymát előmelegített sütőlapon (vagy vasserpenyőben) pirítjuk élénk lángon. Tartsuk őket külön (mindegyiknek más az optimális elkészülése), és ügyeljünk arra, hogy a karikák egyben maradjanak. Akkor van kész mindegyik, amikor a külseje épp megfeketedett. Ez 20-30 percig eltarthat.

A gyöngyhagymát sütőpapírral kibélelt tepsin elosztjuk, az előmelegített sütőbe tesszük, míg aranybarnás színt nem kap.

„Hagymalevesnek” hívjuk, valójában alaplé. Arra törekszünk, hogy minél több megjelenjen benne, ami az Allium családhoz tartozik. Az étteremben mindig legalább négyféle hagyma adja az alapot (lila, vörös, gyöngy, salotta), ezenkívül kerülhet bele póré, újhagyma, snidling, fokhagyma, szezonban medvehagyma is. Ez az alapja az étterem hagymalevesének, használjuk főzőlének, nagyon sokszor kerül egytálételekbe, személyzeti kosztokba. Lágyan párolt, szépen pirult és kívül szenesre sült elemekből készül. (Dominique Crenn)

Amikor minden külön elkészült, az üvegesített vöröshagymához hozzáadjuk a fenti módon előkészített salottát, lilahagymát, pórét és gyöngyhagymát. Felöntjük a balzsamecettel, élénk lángon felére sűrítjük (kb. 5 perc).

Közben a hagymára pirult aromaanyagok feloldódnak.

Hozzáadjuk a beáztatott csicseriborsót, felöntjük 5 l vízzel, felforraljuk. A lángot kisebbre állítva 3-3,5 órán át gyöngyözve forraljuk. Ekkor tesszük bele a sajthéjat, a kombut, a sidraecetet, a cukrot, még 30 percig hagyjuk gyöngyözve forrni.

Finom szövetű szűrőn leszűrjük, ha szükséges, sózzuk. Felhasználásig lefedve tároljuk hűtőszekrényben. Ezt az alaplevet akár le is lehet fagyasztani.


Atelier Crenn
3127 Fillmore Street
San Francisco, CA 94123
(415) 440-0460
Rachel@ateliercrenn.com

Restaurant Ikarus /Hangar-7
Salzburg Airport
Wilhelm-Spazier-Strasse 7A
5020 Salzburg
+43-662-21-97
office@hangar-7.com

Crenn witzigmann 4150
Eckart Witzigmann és Dominique Crenn

A Bűvös Szakács köszöni Dominique Crenn, Martin Klein, Tommy Dananic, Jörg Bruch és az egész Ikarus-team segítségét.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Szia! Az volt a dobozán, hogy störrogen, a tokhal ikrája.(Az Imperial Caviar száálítja, speciál válogatás az Ikarusnak)

    A tonhalgerinc több, mint egy hétig áll pirított rizottó rizsben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!