ReceptekSzárnyasVadkacsa fügés káposztával

Vadkacsa fügés káposztával

A vöröskáposztának leszedjük a külső leveleit, negyedeljük, kivágjuk a torzsát és a vastag ereket, majd kereszt irányban vékony csíkokra szeljük. Miután megmostuk, megszárítottuk, edénybe tesszük, hozzáadunk két evőkanál cukrot, kávéskanálnyi sót, három evőkanál borecetet.

Összekeverjük, lefedjük műanyagfóliával, jégszekrénybe rakjuk 12 órára. Nagy öntöttvasedényben három evőkanál olívaolajon két finomra vágott hagymát megpárolunk, hozzáadjuk a káposztát a levével együtt, ismét sózzuk. Nagy lángra tesszük, folyamatos keverés közben hozzáöntünk negyed liter vörösbort és egy dl portóit, majd hozzáadunk 8 apróra vágott szárított fügét és egy 3 cm-es gyömbérdarabot finomra vágva. Felforraljuk, lefedve másfél órára
150°C-os sütőbe tesszük.

A kacsához alaposan összekeverünk két evőkanál akácmézet, egy gerezd finomra vágott fokhagymát, két evőkanál japán szójaszószt, egy kávéskanál sherryt (vagy tokaji szamorodnit), s frissen porítva a következőket: kis kávéskanál köménymag, 15 gr koriandermag, 15 gr szecsuáni bors. Két személyre egy nagyobb vadkacsát veszünk, kívül-belül megsózzuk, mellével felfelé tepsibe tesszük, megkenjük a fűszeres keverékkel. (A legjobb az öntöttvas-tepsi, amely nem sokkal nagyobb, mint maga az állat.) Alaposan bedörzsöljük a bőrét – úgy, hogy a mézből ne kerüljön a szárnyas alá. Két dkg tisztított vajat teszünk mellé.

210-220ºC-on 20 percig sütjük, közben nem kell locsolni. Felvágás előtt tíz-tizenöt percig hagyjuk pihenni. Ha jól csináltuk, s a melle rózsaszín és szaftos, a combja még nem készült el teljesen. A combot ilyenkor grillserpenyőben fejezzük be.

Haeberlinéknél ezt külön fogásként adják, zöldsalátával. A kacsamellet és a káposztát a tányérra tesszük, a szárnyas pecsenyelevével öntjük körbe.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!