Főtt jázminrizs

0

A rizs és készítése Thaiföldön is sokféle – bizonyos régiókban ragacsosabb, másutt nem. Illatos jázminrizsük a legjobb, abból is az, amely az észak-keleti területeken terem. Az Európában kapható jázminrizsek közül a Golden Phoenix az egyik legjobb márka. A jót könnyű felismerni: beleszimatolva félreismerhetetlen tömény illat csapja meg az ember orrát, az áttetsző és rugalmasra fővő rizs minden ízesítés nélkül, magában is nagyon jó.
Főzéséhez sokkal kevesebb víz kell, mint az európai fajtákhoz (mellesleg élettani tulajdonságai és jobbak): 1 egység előzőleg megmosott rizst körülbelül 1,2 egység lobogva forró vízbe öntünk (körülbelül két centivel lepje el). Ha újból felforrt, lefedjük, s a lehető legkisebb lángra állítjuk. 12-13 percig főzzük, utána falapáttal óvatosan fellazítjuk, száraz ruhával letakarjuk, ismét lefedjük. Így hagyjuk pihenni még tíz percig (ez fontos).
Gőzölés: ez jobb. A gőzöléshez először megmossuk, öt percig közepes lángon főzzük, leszűrjük, 15-20 percre gőz fölé tesszük, majd száraz ruhával letakarva tíz percig pihentetjük. Így jobb lesz, mintha egyszerűen megfőznénk.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel