Mese HabbalNomád spontaneitás - Mikkeller Hues

Nomád spontaneitás – Mikkeller Hues

Img 4819

A Mikkeller atyja, Mikkel Borg Bjergsø minden kétséget kizáróan a világ legismertebb vándorfőzője. Kreatúrái gyakran innovatívak, experimentálisak és a legtöbb agymenés nemcsak a hangzatos jellemzések miatt ég bele az ember nyelvébe, hanem a magas színvonal okán is. Bár a pletykák szerint nemsokára Bjergsø is elveszti „főzdeszüzességét” (San Diegoban vették meg az AleSmith régi főzdéjét), továbbra is gypsyként szeretne élni, bejárva a világ sörfőzdéit.

A Mikkellernél az utóbbi évben tendenciózus nyitás indult a vadélesztős sörök irányába. Ehhez keresve sem lehet jobb terepet találni Belgiumnál. A Mikkeller főzött például bazsalikomos gueuze-t a nagynevű Brouwerij Lindemans-szal, de találhatunk a kollekciójukban keményvonalas gueuze-t is, amit a Brouwerij de Proef-nél készítettek. Ez utóbbit minimalista módon Hues-nek keresztelték, utalva a sörstílus helyes kiejtésére. A széles körben használt „gőz” vagy „göz” helyett ugyanis a flamandok inkább „hőz”-nek ejtik a gueuze-t, erősebb, karakteresebb, torokból indított szóeleji h-val.

A Hues nyitánya szépen kivitelezett, igen komplex. A decens lópokróc mellett üdítőleg hat a gazdag, friss cider karakter és a fehérszőlős jelleg, bár azt tényként el kell ismerni, hogy egy vérmesebb (oude) gueuze-ben a brettes-ecetes világ hangsúlyozottabban jelenik meg. Itt talán árnyalatnyit halványabb ez a vonal, de ez nem áll rosszul a sörnek. A korty hasonlóan kifinomult, illeszkedik az aromaélményhez. Az animális jelleg mellé temérdek gyümölcsös íz csapódik. Szőlő, könnyeden savas alma és füge is megjelenik, mindezt egy értelmezhetően savanykás, enyhén ecetes, hordós háttérrel. Nekem egy vaskalaposabb Cantillon Gueuze nagyobb élményt nyújt, viszont az is igaz, hogy a Hues úgy lett kvázi közérthetőbb sör, hogy közben csak nagyon kicsit vesztett a spontánerjesztésű karakteréből. Ez pedig nagy bravúr, akárhonnan is nézem.

Plusz infó: a sört a Firmabierről rendeltük. Akik éreznek affinitást csoportos rendelésre, itt igen sok érdekességet, különleges sört lehet találni és a szállítási költség is tűrhető.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!