Receptek Négylábú Szájban olvadó sertésszegy Nagaszaki stílusban

Szájban olvadó sertésszegy Nagaszaki stílusban

Vegyünk a szegy dagadós részéből 60 dekát (abból a részből, amelyből a vékony kolozsvári készül), helyezzük lábosba. Eredetileg a szójasajt készítéséből visszamaradó savóval készül. Mi ennek híján negyed liter joghurtot és ugyanannyi tejet keverünk össze, és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy ellepje a húst.

Tegyük a tűzre, s mihelyt felforr, kapcsoljuk kicsire a lángot. Két órán át, vagy akár még tovább – míg a hús alaposan meg nem puhul – inkább abáljuk, mint főzzük. Hagyjuk a lében kihűlni, majd vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel. Ha túl zsíros, akkor most még levehetjük a fölösleges részeket. Éles késsel körülbelül 3 centis kockákra vágjuk.

Lábosban összekeverünk negyed liter vizet, fél dl szakét (vagy száraz sherryt vagy száraz szamorodnit), 4 evőkanál cukrot, és beletesszük a húsdarabokat. Amikor felforrt, hozzáadunk 2-3 kanál szójaszószt, s lefedjük (a fedő legyen kisebb a lábosnál, közvetlenül a húsra támaszkodjon). Mikor a felére sűrűsödött, nagyra állítjuk a tüzet, beleöntünk egy kanál mirint (ennek híján félédes sherryt vagy félédes szamorodnit).

A mártást addig sűrítjük, míg csak néhány evőkanálnyi marad, s egyenletesen be nem vonja a húst. A húsokra borsószemnyi angolmustárt pöttyintenek, cukorborsóval tálalják. Mi ennek híján erős dijonit használjunk, zöldspárgát, spenótot vagy zöldborsót is adhatunk hozzá. (Az étel egy négy vagy többfogásos menü része.)

 

Konyhariport rovatunkból

Menjünk-e a Szaletlyba be?

Hogy Stefánia koronahercegnő (1864–1945) és késmárki gróf Thököly Imre (1657–1705) útjai hogyan és miért kereszteződtek Zuglóban, az megérne egy kuruc–labanc mesét.

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

6,253lájkolóTetszik
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Török menü

Több nyugat-európai nagyvárosban él török kolónia saját piaccal, üzletekkel, reggeltől késő estig nyitva tartó éttermekkel. Bécsben a Brunnenmarkt környéke egy ilyen vitális vidék - a...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Konyhauniverzum

A főzés tudománya