Ráktatár

A ráktatárhoz makulátlanul friss nyers rák kell. Vagy olyan, amit high-tech körülmények közt sokkfagyasztottak, s fagyott állapotában is egyenként szétszedhető. Így kezelik az értékesebb fajtákat – például a piros páncélú carabinerost. Ha kíméletesen engedjük fel, nem lehet megkülönböztetni a frisstől.

A megtisztított rákfarkat nagyon éles késsel nem túl kicsire vágjuk (semmi esetre sem pépesre). Sok mindennel párosítható, de nagyon óvatosan kell bánni a mennyiségekkel. Húsa édeskés-decens tengerízt hordoz, ami olyan érzékeny, hogy már csekély túlfűszerezéssel is könnyen elnyomható. Ezért inkább csak „illatosítjuk”. A kulcsszavak: finomhangolás, patikamérleg.

Sóból és fehérborsból néhány szem elég. Még felvágás előtt fél percig marinálhatjuk is enyhe citrusos lében (grapefruit, mandarin, citrom és zöldcitrom levében). Nüansznyi ízesítésnek használhatunk például kevés dióolajat és zöldcitrom héját. De jól passzolhat egy diszkrét olívaolaj, egy enyhén chilis, gyömbéres vagy szarvasgombás olaj nagyon finomra vágott salottával vagy snidlinggel. Minden rákféléhez jó a vanília. Tetsuya Wakuda (a világ egyik legjobb szakácsa) tapasztalata szerint a rák ízét különösen jól kiemeli kevés porított ceyloni tealevél.

Az ízesítőket kis mennyiségben, óvatosan keverjük hozzá a rákhúshoz, majd friss bébi-salátalevelekkel tálaljuk, jól illenek hozzá különféle algák is. Tálaláskor legyen hűvös, de ne „jégszekrényhideg”.

A tatár jó alternatívája a carpaccio: ehhez a rákfarkat hosszában kettévágjuk, két műanyagfólia közt sima felületű klopfolóval óvatosan lapos szeletté veregetjük, esetleg kerek vagy más formára vágjuk.

Adhatunk hozzá például néhány kávéskanálnyi zöldmártást. Ehhez egy rész petrezselymet, egy rész snidlinget, egy rész salottahagymát, egy rész gyömbért vágunk igen-igen finomra. Mindezt összekeverjük, s 60-70ºC-ra melegített olívaolajjal leöntjük. Így hagyjuk néhány órát állni. (Mindenféle halhoz elsőrangú.)

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!