Szecsuáni halillatú padlizsán

0

Az ételben nincs hal – a halillat kifejezés arra utal, hogy Szecsuánban gyakran használják halakhoz ugyanezt az ízesítést.

60-70 dkg padlizsánt 3-4 cm hosszú, nem túl vékony hasábokra vágunk, másfél evőkanálnyi sóval besózzuk, félóráig állni hagyjuk, lemossuk, letöröljük. A hasábokat wokban 180-200ºC-os, bő olajban, maréknyi adagokban halvány aranyszínűre sütjük, papírral leitatjuk.

A wokból kiöntjük az olajat, két evőkanál friss olajat melegítünk benne, s két evőkanál chilis babpasztát adunk hozzá (kapható az ázsiaboltokban), s 20 másodpercig kevergetjük, míg az olaj illatos nem lesz. Hozzáadunk 3-3 kávéskanál finomra vágott friss gyömbért és fokhagymát.

További 20-30 másodperc után, a wokot levesszük a tűzről. Felöntjük 1,5 dl szárnyasalaplével, hozzáadunk fél kávéskanál szójaszószt, egy kávéskanál cukrot, összekeverjük. Hozzáadjuk a sült padlizsánt, s még vagy egy percig hagyjuk főni kislángon. Kevés vízben ¾ kávéskanál keményítőlisztet oldunk fel, ezt is hozzáadjuk. Végül másfél kávéskanál kínai feketeecetet és négy, nagyon vékony karikára vágott újhagymát adunk hozzá, s néhány másodpercig még a tűzön hagyjuk. Kávéskanálnyi szezámolajjal ízesítve tálaljuk.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel