Alicot (aprólékragu)

0

Serpenyőben egy fej finom szeletre vágott hagymát párolunk, úgy, hogy ne kapjon színt. Enyhén sózzuk, borsozzuk. Katalán módra megfogunk két fél paradicsomot héjastul, s egymás után durva reszelőn lereszeljük – úgy, hogy a végén csak a héja maradjon a kezünkben. További 5-6 perc után hozzáadunk két gerezd finomra vágott fokhagymát, 5-6 salottát egészben, s egy ízesítőcsokrot.

Hat-nyolc személyre kell körülbelül 6-8 nyak 16-18 szárny, 8 zúza. A nyakat négyfelé, a szárnyakat kétfelé vágjuk, a zúzát alaposan megtisztítjuk. Közepes lángon, kacsazsíron megpirítjuk a nyakat és a szárnyat, s mikor egyenletes aranybarna, cserépedényben összekeverjük a zúzával és a paradicsomos-hagymás alappal.

Lefedjük, felmelegítjük. Felöntjük fél liter szárnyashúslevessel, fél üveg száraz fehérborral, egy dl madeirával. (Magyarországon madeira helyett használhatunk késői szüretelésű tokajit vagy egy aszút.) Lefedve mintegy két órán át készítjük nagyon kis lángon.

Adhatunk hozzá félidőben kevés szárított vargányát, áztatólevével együtt, esetleg fekete trombitagombát. Az utolsó 40 percben hozzáadunk még 3-4 sárgarépát, egy cm vastagra vágva. A befejezés előtt finomra vágott petrezselymet, tárkonyt, fokhagymát adunk hozzá. Tavasszal jó hozzá a kis szemű újkrumpli. Ezt 75-80%-osra előfőzzük (akár héjastul), majd nagyon kis lángon, kacsazsíron addig sütjük, míg ráncos nem lesz.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel