Cézársaláta

Az ötvenes években francia szakácsok megszavazták, hogy a cézársalátát tartják az Újvilág legjelentősebb találmányának. A kreáció erős elslamposodáson ment át, s ma úgy tűnik, reneszánszát éli. Ugyanakkor erős frontok szegülnek egymásnak a tekintetben, hogy végül is ki találta ki.

Sokak meggyőződése, hogy Cesare (Caesar) Cardini készítette először még az alkoholtilalom idején (1920–1933). Egészen pontosan 100 éve, 1924-ben, amikor is július negyedike, az amerikaiak nemzeti ünnepe egy verőfényes hétvégére esett.

Fotó: classicsandiego.com

A helyszín a mexikói Tijuana, Cesare Abelardo ‘Caesar’ Cardini olasz lokálja, ahová a prohibíció miatt tömegesen menekültek át mulatozni Kaliforniából a híresek és szépek. A konyhai készletek elég hamar kimerültek, de a vendégek egyre csak jöttek, ezért Cesare rögtönözni kezdett.

Délutánra salátából maradt még mindig a legtöbb a raktáron. Ezt leveleire szedte, de egyben hagyta őket, hogy kézzel lehessen enni, a száránál fogva. Szikkadt kenyérből kis kockákat sütött (krutonokat), majd az egészet széles mozdulatokkal az asztalnál keverte össze olívaolajjal és épp csak átmelegedett lágy tojással, némi Worcester szósszal.

A közönség el volt ragadtatva, hogy a tulajdonos személyesen készíti az ételt az asztalnál. A Cardini család legendáriuma szerint a bekeverés után a levelek szárral kifelé kerültek a tányérra, hogy könnyű legyen kézzel felemelni őket. Ez lett volna a világ első Caesar’s Salad-je, melynek nyomán a Cardini család 1948-ban szabadalmaztatott egy „eredeti” receptet, s ma tucatnyi salátaöntet van forgalomban Cardini’s márkanéven.

A kedves családi legendának akadnak ellenlábasai, például George Leonard Herter, aki több kötetet írt híres ételekről, szigorúan autentikus receptekkel. Szerinte Giacomo Junia találta ki a cézársalátát 1903-ban, amikor a chicagói New York Caféban dolgozott: mivel jelezni akarta, hogy az étel az ő révén olasz eredetű, Itália legnagyobb emberéről nevezte el, akit Julius Caesarban vélt felfedezni.

„Óriási tévedés, hogy Tijuanában találták ki” – írja Herter. – „Ott legfeljebb azt találták ki, hogyan kell a turistákat nagy szemfényvesztéssel elkápráztatni.” Tijuanában ennek ellenére (vagy éppen ezért) ma is tálalnak asztalnál kevert cézársalátát („ensalada Caesar per tradition”) a Hotel Caesar’s-ban, jelezvén, hogy ez az igazi, tiszta forrás.

Egyébként Julia Child – Amerika egyik legnagyobb hatású szakácskönyvírója és televíziós szakácsa – megerősíti, hogy gyermekként maga is járt Tijuanában az alkoholtilalom idején, s a híres Caesar’s-nél akkor valóban óriási fatálban keverték a salátát olívaolajjal, s épp csak átmelegített egyperces lágy tojással, amitől az egész krémessé vált (akkor nem került bele szardella). Aztán jött a ropogós fokhagymás kruton, s az élményt többé nem lehetett elfelejteni. (A „rövid” lágy tojás másik elkészítési módja: nyers tojást leöntünk lobogva forró vízzel, s tíz percig állni hagyjuk.)

Akárkié is a szerzői jog, a jó cézársaláta a mai napig alapvetően a hosszúkás formájú római salátából készül, mely roppanósabb, mint az egyszerű fejes saláta, ugyanakkor decensen kesernyés aromájával sokkal ízesebb, mint a jégsaláta.

Hozzávalók

  • 1 egész tojás, 1 sárgája
  • 1,5-2 dl szőlőmagolaj
  • 0,5-1 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma háromszor blansírozva, pürésítve
  • 2-3 kanál szárnyasleves (vagy joghurt)
  • 3 szardella
  • csapott evőkanálnyi mustár
  • csipetnyi só
  • fél citrom leve

A szerdellát tejben kiáztatjuk és éles késsel finomra vágjuk. A többi hozzávalóval – az olívaolaj, a leves és a citrom kivételével – magas keverőedénybe tesszük, botmixerrel sűrűre keverjük. Ezután keverjük bele kanállal az olívaolajat, majd a levest (vagy joghurtot) és a citromot.

Kruton

100 g jó minőségű kenyeret vagy bagettet 6-7 mm vastagra, majd kockára vágunk. Olívaolaj és vaj keverékében megsütünk egy szétlapított fokhagymagerezdet, de mielőtt megbarnulna, kivesszük.

Ebbe a zsiradékba dobjuk a kenyérkockákat és aranybarnára pirítjuk. Konyhai itatósra szedjük, alaposan megszárítjuk. Visszaöntjük a szárazra törölt serpenyőbe, felmelegítjük, s még forrón meghintjük frissen reszelt parmezánnal.

Tálalás

A levelekre szedett római salátát a tányérra tesszük. Rákanalazunk kevés öntetet, meghintjük parmezánforgáccsal. Erre újabb réteg salátát teszünk, erre ismét öntetet és sajtot. Végül meghintjük krutonnal és finomra vágott snidlinggel vagy újhagymával.

Cézársaláta hirtelen sült tintahalcsíkokkal és reszelt parmezánnal

Kapcsolódó

Julia Child cézársalátája – Jacques Pépin társaságában

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!